Sorularla Sözler--Risale-i Nur Soru-Cevap?

ASHAB-I BEDR

Well-known member
[BILGI] " Bu nevin,ne maaşı var ne de ücreti var.Belki onlar seyyidlerinin emriyle işledikleri her amelde, onların gayet latif bir zevk ve hoş bir şevkleri vardır.

Seyyidlerinin methinden ve vasfından ne deseler onların zevkini ve şevkini ziyade eder.Onlar o mukaddes Seyyidlerine intisablarını büyük bir şeref bilerek onunla iktifa ediyorlar.

Hem o Seyyidin namıyle,hesabiyle,nazarıyla işlere bakmalarından da manevi lezzet buluyorlar.Ücret ve rütbeye ve maaşa muhtaç olmuyorlar."
[/BILGI]


Bunlar Kimlerdir?
 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
[BILGI]'' Madem,maddi ve görünecek eşyada bu derece kaderin tecelliyatı var;elbette,eşyanın mürur-u zamanla giydikleri suretler ve ettikleri harekat ile hasıl olan vaziyetler dahi,bir intizam-ı kadere tabidir.

Evet,bir çekirdekte hem bedihi olarak,irade ve evamir-i tekviniyenin ünvanı olan (......) 'den haber veren ve işaret eden,hem nazari olarak emir ve ilm-i ilahinin bir ünvanı olan (.......)'den haber veren ve remzeden iki kader tecellisi var.''
[/BILGI]

Boşluklara gelmesi gereken uygun kelimeler nelerdir?

A-) Vahidiyet-ubudiyet

B-) Vahidiyet- ehadiyet

C-)Kitab-ı Mübin-İmam-ı Mübin

D-)Rububiyet-Ubudiyet
 

Huseyni

Müdavim
[BILGI]'' Madem,maddi ve görünecek eşyada bu derece kaderin tecelliyatı var;elbette,eşyanın mürur-u zamanla giydikleri suretler ve ettikleri harekat ile hasıl olan vaziyetler dahi,bir intizam-ı kadere tabidir.

Evet,bir çekirdekte hem bedihi olarak,irade ve evamir-i tekviniyenin ünvanı olan (
Kitab-ı Mübin) 'den haber veren ve işaret eden,hem nazari olarak emir ve ilm-i ilahinin bir ünvanı olan (İmam-ı Mübin)'den haber veren ve remzeden iki kader tecellisi var.''[/BILGI]

Boşluklara gelmesi gereken uygun kelimeler nelerdir?

C-)Kitab-ı Mübin-İmam-ı Mübin



Diyorum...:)
 

hayru nisa

Well-known member
Selamunaleyküm,benimde size bir sorum olucak ancak soru seçeneksizdir çünkü, yanıtını bende bilmiyorum, şöyleki " risale i nur da şefkat ve merhamet arasındaki farklar nelerdir" şimdiden Allah "cc" razı olsun, selamet ve dua ile.
 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
Ve Aleyküm Selam,

Hoşgeldiniz kardeşim,


[BILGI] Evet emr-i كُنْ فَيَكُونُ e mâlik bir Sultan-ı Cihan'a acz tezkeresiyle istinad eden bir adamın ne pervası olabilir? Zira en müdhiş bir musibet karşısında اِنَّا لِلّهِ وَاِنَّا اِلَيْهِ رَاجِعُونَ deyip itminan-ı kalb ile Rabb-ı Rahîm'ine itimad eder.

Evet ârif-i billah, aczden, mehafetullahtan telezzüz eder. Evet havfta lezzet vardır.

Eğer bir yaşındaki bir çocuğun aklı bulunsa ve ondan sual edilse: "En leziz ve en tatlı haletin nedir?"

Belki diyecek: "Aczimi, za'fımı anlayıp, vâlidemin tatlı tokatından korkarak yine vâlidemin şefkatli sinesine sığındığım halettir."

Halbuki bütün vâlidelerin şefkatleri, ancak bir lem'a-i tecelli-i rahmettir. Onun içindir ki: Kâmil insanlar, aczde ve havfullahta öyle bir lezzet bulmuşlar ki;

kendi havl ve kuvvetlerinden şiddetle teberri edip, Allah'a acz ile sığınmışlar. Aczi ve havfı, kendilerine şefaatçı yapmışlar.

Sözler -Yedinci Söz
[/BILGI]


Bu pasajda çok güzel ifade edildiğini düşünüyorum.Sadece Sözler Risalesine bakacak olursak, çok yerde " şefkat ve ardından merhamet " defalarca ve dikkat çekecek şekilde de hikayeciklerle temsili anlatılmış.

Yine Sözlerde geçen Merhamet'e dair bana göre en kapsamlı ;


[BILGI]BİRİNCİ SIR: "Bismillahirrahmanirrahîm"in bir cilvesini şöyle gördüm ki: Kâinat sîmasında, arz sîmasında ve insan sîmasında birbiri içinde birbirinin nümunesini gösteren üç sikke-i rububiyet var.

Biri: Kâinatın heyet-i mecmuasındaki teavün, tesanüd, teanuk, tecavübden tezahür eden sikke-i kübra-i uluhiyettir ki, "Bismillah" ona bakıyor.

İkincisi: Küre-i arz sîmasında nebatat ve hayvanatın tedbir ve terbiye ve idaresindeki teşabüh, tenasüb, intizam, insicam, lütuf ve merhametten tezahür eden Sikke-i Kübra-i Rahmaniyettir ki, "Bismillahirrahman" ona bakıyor.

Sonra insanın mahiyet-i câmiasının sîmasındaki letaif-i re'fet ve dekaik-ı şefkat ve şuaat-ı merhamet-i İlahiyeden tezahür eden sikke-i ulya-i rahîmiyettir ki, "Bismillahirrahmanirrahîm"deki "Er-Rahîm" ona bakıyor.

Demek "Bismillahirrahmanirrahîm" sahife-i âlemde bir satır-ı nuranî teşkil eden üç sikke-i ehadiyetin kudsî ünvanıdır. Ve kuvvetli bir haytıdır ve parlak bir hattıdır. Yani "Bismillahirrahmanirrahîm" yukarıdan nüzul ile semere-i kâinat ve âlemin nüsha-i musaggarası olan insana ucu dayanıyor. Ferşi arşa bağlar. İnsanî arşa çıkmağa bir yol olur.



[/BILGI]
 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
[BILGI]" Şems, (..........) haysiyetiyle,ona mukabil umum eşyaya muhit olduğu gibi; (..........) cihetiyle; her bir şeyde güneş çok vasıflarıyla beraber,bir nevi cilve-i zatıyla bulunur."[/BILGI]

Boşluğa gelmesi gereken uygun kelimelerimiz nelerdir ?


A-) Rububiyet-Ubudiyet

B-) Vahidiyet-Ehadiyet

C-) Tesbih - Tazim

D-)Velayet - Risalet
 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
B-) Vahidiyet-Ehadiyetil
endirme
" Şems, (Vahidiyet) haysiyetiyle,ona mukabil umum eşyaya muhit olduğu gibi; (Ehadiyet) cihetiyle; her bir şeyde güneş çok vasıflarıyla beraber,bir nevi cilve-i zatıyla bulunur."

:047: Evet doğru yanıt hayru nisa kardeşim :) Maşallah diyelim... Bu arada; herhangi bir öneri ya da başka bir soru da olursa sorabiliriz biz de bu vesileyle araştırmalara yöneliriz.Ve diğer soruya geçmemize vesile olduğunuz için Allah Razı Olsun der basamak atlayabiliriz.


[BILGI]Güz mevsiminde pek çok mahlukatın grubunu,hem insanın vefatını,hem dünyanın kıyamet iptidasındaki harabiyetini ihtar eden namaz hangi vaktin namazıdır?

[/BILGI]

A-) Mağrip (akşam ) Namazı

B-) Yatsı Namazı

C-) İkindi Namazı

D-) Sabah Namazı

 

Huseyni

Müdavim
Güz mevsiminde pek çok mahlukatın gurubunu,

burayı
"Güz mevsiminin ahirinde pek çok mahlukatın gurubunu," şeklinde düzeltirsek hem soru doğru sorulmuş olur, bana da cevabımı yeniden verme hakkı doğar. :) Bu durumda A-) Mağrip (akşam ) Namazı diyorum :)
 
Üst