Her Gün Bir Hadis

uður1

Well-known member
Cevap: ***Her Gün Bir Hadis***

Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) Medîne`ye geldiği zaman Yahudilerin aşûre günü oruç tuttuklarını gördü ve bunun ne orucu olduğunu sordu; cevap olarak şöyle dediler:

"Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (Aleyhisselam) Allah'a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Peygamber; "Biz Musa`nın sünnetine sizden daha yakınız." dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu.

(Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309)

Hz. Âişe'den nakledilen şu hadiste, Allah Resulu (Sallallahu Aleyhi Vessellem)`in Mekke döneminde de aşûre orucu tuttuğu anlaşılır.

"Cahiliye devrinde Kureyş, aşûre gününde oruç tutardı. Hicretten önce Hz. Peygamber de (Aleyhisselât-ü Vesselâm) aşûre orucu tutardı. Medine`ye hicret ettikten sonra bu oruca devam etti; ashabına da tutmalarını emretti. Ertesi yıl, Ramazan orucu farz kılınınca, aşûre günü orucunu bıraktı, isteyen bu orucu tuttu, dileyen de bıraktı."

(Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarîh, VI, 307, 308).

Bir hadiste şöyle buyurular:

"Her kim aşura gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder."

(et-Tergîb ve'l-Terhİb 2/116)

 

uður1

Well-known member
. . . : Kur'an'dan Bir Mesaj : . . .
"İman edenler Allah yolunda savaşırlar. Kâfirler ise şeytan yolunda savaşırlar. Öyle ise ey müminler haydi, şeytanın taraftarlarıyla muharebe edin. Şeytanın hilesi, cidden zayıftır."
[Nisa Suresi 4,76]
 

uður1

Well-known member
Cevap: ***Her Gün Bir Hadis***

Ebu Said (Radiyallahu Anh) Hazretleri der ki "Hz. Peygamber (Sallallahu Aleyhi Vessellem) şöyle buyurdular:

"Kim: 'Rab olarak ALLAH'ı, din olarak İslam'ı, Resul olarak Hz. Muhammed'i seçtim (ve onlardan memnun kaldım)' derse, cennet ona vacib olur."

(Ebu Davud, Salât 361)

 

Kýrýk Testi

Well-known member
-İbni Abbas (r.a)dan rivayet edildiğine göre:
Peygamber (s.a.v) iki kabre rastladı, <<Bu kabirlerin içindekiler azab olunuyorlar ama (halk arasında) büyük (sayılan) günahlardan dolayı değil.Şu (kabrin sahibi) idrarından sakınmazdı, şu da (insanlar arasında) koğuculuk ederdi>> buyurdu

Sonra yaş bir hurma dalı istedi.(Getirdiler) onu ikiye böldü, parçanın birini kabrin birine, öbürünü de diğerinin üstüne dikti ve <<Bu dallar kuruyuncaya kadar azablarının hafifletilmesi umulur>> buyurdu.(Buhari)


İzah:Alemde her ne varsa, hal dili ile Rabbimizi tesbih ederler, bilhassa yaş otların ve yaş ağaçların tesbihi devamlidir.Kabirler üzerinde bulunan yaş ot ve ağaçların tesbihi sebebi ile altındakı ölülerin azabı hafifletilir.İşte bunun içindir ki, kabristanlarda bulunan yaş ot ve ağaçları koparmak yolmak, kesmek mekruhtur.Bu hadisi şerif;ehli sünnet için kabir azabının varlığına naklı delildir
.
 

Muvahhid1

Well-known member
Merhamet edenlere, ALLAH da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere
merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin.

(Ebû Dâvûd, Tirmizî )
 

Muvahhid1

Well-known member
Din kardeşine gelen bir dert ve kötülükten dolayı sakın sevinme. Sonra Allah, onu rahmetiyle kuşatır da, seni imtihan eder.. (aynı derdi senin başına verir).

(Tirmizi).
 

Denis

Well-known member
Farzları yerine getirdikten sonra, Allah’ın en çok sevdiği amel bir Müslümanı sevindirmektir.

Câmiü’s-Sağîr, No: 120 / Hadis-i Şerif Meâli
 

Muvahhid1

Well-known member
Ubeyd İbnu Halid es-Sulemi, Resulullah (sav)`ın ashabından birinden naklen anlatıyor:

"Resulullah (sav) buyurdular ki:

"Ani ölüm, kafir için gadab-ı ilahi`nin bir yakalamasıdır, mü`min için de bir rahmettir."

Ravi :Ubeyd İbnu Halid es-Sulemi
 

pendüender

Well-known member
اَلْحَلاَلُ بَيِّنٌ؛ وَالْحَرَامُ بَيِّنٌ؛ وَبَيْنَهُمَا مُسْتَبِهَاتٌ لاَيَعْلَمُهُنَّ كَثِيرٌ مَنَ النَّاسِ. فَمَنِ اتَّقَى الشُّبَهَاتِ اِسْتَبْرَاَ لِدِينِهَ وَعِرْضِهِ وَمَنْ وَقَعَ فِى الشُّبُهَاتِ وَقَعَ فِى الْحَرَامِ كَالرَّاعِى يَرْعَى حَوْلَ الْحِمَى يُوشَكُ اَنْ تَرْقَعَ فِيهِ. اَلاَ وَاِنَّ لِكُلِّ مَلَكٍ حِمًى. اَلاَوَاِنَّ حِمَى اللهِ مَحَارِمُهُ. اَلاَ وَاِنَّ فِى الْجَسَدِ مُضْعَةً اِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ وَاِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ. اَلاَوِهِىَ الْقَلْبُ.

Hadisin metni şöyledir :
"Helal ve haram bellidir.. İkisinin arasında helal mı haram mı belli olmayan şeyler vardır ki, insanların çoğu onları bilmezler. Kim ki böyle belli olmayan şüpheli şeylerden sakınırsa o kimse dinini ve ırzını sakınmış olur. Kim ki şüpheli şeylerin içine düşerse haramın içine düşmüş olur. Şu koyun güden çoban gibi ki: yasak koru etrafında sürüsünü güderken yasak koruya düşürür.
Agah olunki, her padişahın bir korusu vardır. Cenabı Hakkın korusu da haram kıldığı şeylerdir ve yine agah olunki, cesedde bir et parçası vardır ki, o salih olursa cesedin bütünü salih olur ve eğer fasid olursa cesedin bütünü fasid olur. Mütenebbih ol ki o küçük et parçası kalbdir."
(Mehmet KAYALAR)
 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
224804_10150956317399672_997960026_n.jpg
 

Denis

Well-known member
Miraca götürüldüğüm gece İbrahim′i (as) gördüm. Bana şöyle dedi: “Ey Muhammed! Ümmetine selâm söyle ve onlara bildir ki, Cennet toprağı hoş ve temiz, suyu tatlı ve kendisi düz ve boş bir arazidir. Bitkileri ise, ‘Sübhanallahi, velhamdülillahi, ve lâ ilahe illallâhü vallahü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billah’tır.

Câmiü’s-Sağîr, No: 2240 / Hadis-i Şerif Meâli
 

Denis

Well-known member
Bismillahirrahmanirrahim

Ubeydullah İbnu Mihsan el-Hutami (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:

“Sizden kim nefsinden emin, bedeni sıhhatli ve günlük yiyeceği de mevcut ise sanki dünyalar onun olmuştur.”

(Tirmizi, Zühd 34)
 

Denis

Well-known member
hz.Muhammed.jpg



Bismillahirrahmanirrahim

Ebu Musa (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:

“İyi arkadaşla kötü arkadaşın misali, misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince, ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın.”

(Buhari, Büyü 38)
 

Denis

Well-known member
“Sen cennette kuşa bakarsın da onu arzu edersin. Hemen o kuş kızartılmış olarak önüne getirilir.” (Hadîs-i Şerîf, Mecmau’z Zevâid)

 
Son düzenleme:

Denis

Well-known member
Abdullâh bin Mesûd (r.a.) buyurdu ki; “Resûlullâh Efendimiz’e (s.a.v.) ‘Hangi amel Allâh’a daha sevimlidir?’ diye sordum.

‘Vaktinde edâ olunan namazdır.’ buyurdular. ‘Sonra hangisidir?’ dedim, ‘Ana babaya iyilikte bulunmak.’ buyurdular. ‘Sonra hangisidir?’ dedim, ‘Allâh yolunda cihâddır.’ buyurdular.”

(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
 
Üst