وَبِهِ نَسْتَعِينُ
Önsöz
[Bu Önsöz, Medine-i Münevvere’de bulunan mühim bir âlim tarafından yazılmıştır.]
Tarihe şerefler veren erler anılırken,
Yükselmede ruh, en geniş âlemlere yerden.
Bin rayihanın feyzi sarar ruhu derinden,
Geçmiş gibi Cennetteki gül bahçelerinden.
Bu derin hakikati, Önsözü yazarken bütün azamet ve ihtişamıyla idrak etmiş bulunuyorum. Zira, aziz ve muhterem okuyucularımıza en derin bir ihlâs ve samimiyetle takdim ettiğimiz bu eser, hemen bir asra yaklaşan uzun ve bereketli ömrünün her safhası binlerle harikaya sahne olan gönüller fâtihi büyük Üstad Bediüzzaman Said Nursî’ye, onun yüz otuz parçadan ibaret olan Risale-i Nur Külliyatına ve ahlâk ve faziletleri, ihlâs ve samimiyetleri, iman ve irfanlarıyla hayatın her safhasında sadece bir ülkeye değil, bütün insanlık âlemine ter temiz örnekler vermekte devam eden Nur talebelerine aittir.
[NOT]Dipnot-1 Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Ve ancak Onunla yardım dileriz.[/NOT]
Büyük İkbâl: (bk. bilgiler – Muhammed İkbal) | Medine-i Münevvere: (bk. bilgiler – Medine) |
asr: yüzyıl | azamet: büyüklük, yücelik |
aziz: çok değerli, izzetli, saygın | bereket: Allah’tan gelen bolluk, nimet |
fazilet: güzel ahlâk, erdem | feyz: Allah tarafından kula lutfedilen ve ilham yoluyla kalbe gelen manevî nimet |
fâtih: fetheden, açan | hakikat: gerçek, doğru |
ibaret: meydana gelen | idrâk etme: anlama, kavrama |
ihlâs: ibadet ve davranışlarda sadece Allah rızasını gözetme; samimiyet | ihtişam: haşmetli ve heybetli oluş |
irfan: bilme, anlama, sezme | menkıbe: meşhur kimselerin ahvaline dair hayat hikâyesi |
muhterem: hürmete lâyık, saygıdeğer | nisbet: kıyas, oran |
rayiha: güzel ve hoş koku | safha: merhale, aşama |
takdim etme: sunma | talebe: öğrenci |
tarih-i hayat: hayat tarihi, biyografi | ulvî: yüce, büyük |
zira: çünkü |