Kızların mevcut şaratlarda okuması hususunda nurlarda geçen konu var mı?

memluk

Hatim Sorumlusu
Said Nursi Hazretlerinin, kızların mevcut şartlarda okuması hususunda eserlerinde geçen bir fikri var mı?



"Bilindiği gibi "Zararları gidermek, maslahatları celb etmekten evladır." diye meşhur bir fıkıh kaidesi vardır. İslâm'ın yasaklara gösterdiği itina, emirlere gösterdiği itinadan daha büyüktür. Hz. Peygamber (asm) bir hadîsinde: "Ben size bir şey emrettiğim zaman ondan gücünüzün yettiği kadarını yapınız. Bir şeyden nehyettiğim zaman da ondan kaçınınız." buyurur."

"Bundan dolayı meşakkati defetmek için vacibi terk etmek caizdir, ama günahları, özellikle büyük günahları işlemekte müsamaha yoktur. Bezzazî'nin ifadesine göre avret yerini örtecek bir şey bulamayan kimse, nehir kenarında da olsa istincayı terk eder. Çünkü yasak, emre tercih edilir. Kadına gusül gerekse ve erkeklerden gizlenecek bir yer bulamazsa guslü terkeder."
(İbnu Nüceym el-Eşbâh ve'n-Nezâir, s. 90-91)
"

"Demek oluyor ki, bir haramı işlememek için farz bile terkedilir. O halde sadece umulan bir maslahat için nassların haram kıldığı bir şeyin işlenmesi tecviz edilemez. Bize göre bu her okul için aynıdır. Müslümanların, kadınların başlarını açabilmeleri için İslâm'ın hükümlerini zorlayacakları yerde, kadınların İslâmî kıyafetler içerisinde okuyabilmelerinin çarelerini araştırıp bu yolda gayret sarfetmeleri gerekir."
(1)

Özet olarak, İslâm'a hizmet etmek gayesiyle de olsa, İslâm'a taban tabana zıt düşen, kadının gösterilmesi haram olan yerlerini ve avretini açmaya zorlayan okullarda okumanın zaruret kabul edilmesi mümkün değildir. Risale-i Nurlarda buna cevaz veren herhangi bir ibare ya da cümle geçmemektedir. Harama girmeyecek ve tesettüre uygun bir eğitim ortamı bulunursa, okumasında bir sakınca olmaz.
(1) bk. Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II/180


Selam ve dua ile...
Sorularla Risale

 
Üst