bu dehsetlı zamanda muslumanlara maddı ve manevı zarar veren dın dusmanları yedıklerımız ve ıctıklerımızede manevı ve maddı buyuk zararlar acmıslar ve acmaya devam etmektedırler madem elhamdulıllah muslumanım dıyoruz o halde bıze verılen zararlara karsıda korunmalıyız CENABI ALLAH SUPHELI VE HARAM SEYLERDEN UZAK DURMAMIZ KONUSUNDA BIZE acıkca haber vermektedır bu sebebıyetle ve vucuda gıren haramın 40 gun vucutta kalması hasebıyle kıldıgımız namazdan yaptıgımız ıbadette bır zedelenme soz konusu olmaktadır iste tum bu yapılan maddı ve manevı ararlara karsı helal gıdalar ulkemızde de uretılmektedır:bunlardan bır tanesı de afıa kurulusudur sıze afıa yı elımden geldıgınce tanıtmaya calısacagım
Afia Gıda ne zaman kuruldu, kuruluşta neyi amaçladınız?
"Afia" markası altında "Helal Rızık ve Bol Bereket" düsturuyla 1998 yılında faaliyetlerine başlayan Nafia Gıda, bugün 55 çeşit geniş bir ürün yelpazesiyle müşterilerine hizmet vermektedir.
Nafia Gıda olarak asıl amacımız, müşterilerimizin her gün alışverişini yaptıkları muhtelif markalı gıda ürünlerinin muadilini, helaliyet ölçüleri dahilinde "helal, haram ve şüpheli" ayrımını dikkate alarak sağlıklı, hijyenik ve bilimsel ölçülerde İslami hassasiyetle üretimini yapmaktır.
Resul-ü Ekrem (asm)'ın "Haram belli, helal belli, siz şüpheli şeylerden sakınınız" hadis-i şerifinin ışığı altında günümüz konjonktüründe bırakınız şüpheli şeylerden sakınmayı, domuzdan elde edilen katkı maddeleri ve alkol gibi çok açık haram olan temel kriterlere bile maalesef dikkat edilmemektedir.
Sağlık Bakanlığı ise, gıda üretiminin sadece sağlığa zararlı olmaması ve hijyenik olması cihetlerini kontrol etmekte, ama örneğin usulüne uygun kesilmediği için dinen leş hükmünde olan veya yenilmesi caiz olmayan bir hayvanın gıda ürünlerinde kullanımını engelleyecek mekanizmalara sahip bulunmamaktadır.
Halbuki bugün dinen caiz olmayan sayısız katkı maddeleri, çok değişik euro kodlarıyla, şirin hijyenik ambalajlar içinde ve gıda kodeksine de uygun olarak ya bu işin farkında olmayan veya bu konularda duyarsız olan firmalar tarafından rahatlıkla kullanılmaktadır.
Kuruluşundan bugüne aynı hassasiyetle hizmet veren Nafia Gıda, üretimlerini, insan sağlığına zararlı ve dinimizce haram kılınan bu katkı maddelerini kullanmadan gerçekleştirmektedir.
Aynı zamanda, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazesini genişletmek için AR-GE ve yeni ürün çalışmalarına büyük önem vermektedir. Kısaca söylemek gerekirse "Afia" markalı ürünler, ticari yaklaşımdan ziyade, Türkiye'deki Helal Gıda çalışmalarında gösterilen kararlılığın bir neticesidir.
Afia Gıda olarak üretim-dağıtım süreçleri nasıl işliyor?
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, firmamız bir fason üreticidir. Bu pozisyon, bize çalışma şartlarını bizim belirlediğimiz geniş bir çalışma zemini oluşturmaktadır. Üretiminin her safhasında başında bizzat durmadığımız veya bulunmadığımız hiçbir ürünü üretmiyoruz. Bunu bir prensip olarak çalışmayı düşündüğümüz tüm fabrikalarla önce ayrıntılı bir şekilde konuşuyor ve üretici firmalarımızla baştan buna göre anlaşıyoruz.
Tüm ürünlerimiz, üretimin her aşamasında gıda ve kimya mühendislerimizin kontrol ve denetiminde, maddi ve manevi zararlı hiçbir katkı maddesi kullanılmadan özel olarak üretilmektedir.
Üretim sürecinde, ilk aşamada hedeflediğimiz ürünün içindekiler listesini alıyor, yağ, aroma, renklendiriciler, kıvam artırıcılar, süttozu gibi tüm ana ve yardımcı maddeler üzerinde tek tek durarak sakıncalı, şüpheli veya dinen uygun olmayan maddeleri tespit ediyoruz.
Daha sonra dinen şüpheli ve sakıncalı maddelerin yerine, bunların muadili olan caiz-helal maddeleri belirliyor ve her birinin menşe' belgelerine bakıyoruz. Varsa helal sertifikalarını istiyoruz. Herhangi bir şüphemiz kalmayana dek uygun bulmadığımız ne kadar cihet varsa tekrar tetkik edip araştırıyoruz. Ürünün içeriği hususunda tam kanaat sahibi oldu isek, prensip itibariyle bu ürünün artık üretilebilir olduğuna karar veriyoruz.
İkinci aşamada ilgili firmanın üretim hattını inceliyoruz. Hammadde karışım tankları, yarı mamul tankları ve hatları, ürün hatları ve paketleme hatlarının, çok ayrıntılı olarak hassasiyetlerimize uygun olarak temizlenmesini sağlıyoruz. Bu çerçevede son bir tedbir olarak, üretim bandından çıkan ilk ürünlerin üretici firma tarafından alınmasını istiyor ve daha sonra asıl üretime geçiyoruz.
Üretimin tüm aşamalarında kimya ve gıda mühendisi olan elemanlarımız fabrikadaki üretimin bizzat başında bulunup takip ediyorlar. İşimizin zahiren en zor ama en önemli ve bizi farklı kıldığına inandığımız ciheti budur.
Biz üretimimizin belirlenen kriterlere uygunluğunu, firmayı ara sıra kontrol ederek ve ilgili firmaya bir inisiyatif tanıyarak değil, üretimin her safhasında bu hususta donanımlı olan elemanlarımızla bizzat başında durarak yapıyoruz. Bu safhada gerekli gördüğümüz her adımda, yani ürünün helaliyetine zarar gelebilecek her durumda, üretimi durdurup prosedürü en baştan başlatıyoruz.
Böylelikle üretimimizi bir şüphe ve karışıma mahal vermeyecek şekilde gözümüzün önünde gerçekleştiriyoruz. Kısaca biz "üretici firma" hassasiyetiyle yemediğimiz veya yiyemediğimiz hiçbir ürünü üretmiyor, "hüsn-ü zan, adem-i itimad" kaidesi çerçevesinde başında durup da üretimini görmediğimiz hiçbir ürüne de "kendi imalatımız noktasında" güvenmiyoruz.
Bu çerçevede bir örnek vermek gerekirse, 2006 yılında Tüketiciler Birliği 12 marka gazoz üzerinde Tübitak'da analiz yaptırdı ve maalesef tüm markalarda istisnasız etil alkol bulundu. Halbuki aynı Tübitak, aynı tarihte bizim gazozlarımızda etil alkol bulunmadığını tespit etmişti. Bunun örnekleri bir müslümanın dinen hassas olması gerektiği diğer katkı maddelerinin durumu ile ilgili olarak çoğaltılabilir.
Kısaca ifade etmek gerekirse, bugün birçok üründe parlatıcı, renklendirici, margarin yağı, mono ve digliseridler, kıvam arttırıcılar, jelatin gibi dinen kullanılması caiz olmayan katkı maddelerini "Nafia Gıda" olarak ürünlerimizde kesinlikle kullanmıyoruz.
Dağıtım aşaması
Ürünlerimizi Türkiye'de, hemen her ilde bulunan, belli hususi noktalarda market tarzı satıyoruz. Bununla birlikte büyük markaların bilinen bazı uygulamaları sebebiyle herkesin anında, kolaylıkla ürünlerimize ulaşması bazen zor olabiliyor.
Bu amaçla geçtiğimiz süreçte www. afiagida. com adlı WEB sitemizi kurduk. Buradan 75 TL ve üzeri yapılacak alışverişlere ücretsiz kargo ve adrese teslim uygulaması da yapmaktayız. Böylelikle arzu eden tüm müşterilerimize ürünlerimizi en geç üç gün içinde evlerine teslim şeklinde ulaştırıyoruz.
Size bahsettiğim helal gıda anketinde vatandaşlara helal gıdayı nasıl algıladıkları sorulmuş. %31.3'ü alınteri ile kazanılmış gıda , %27.1'i dine uygun olan gıda, % 2.8.'i domuz eti olmayan gıda olarak tanımlamış. Görüyorsunuz ki, çok büyük bir kesim şaşırtıcı derecede henüz konu hakkında bilgi sahibi değil. Sizler Afia Gıda olarak helal gıdayı nasıl tanımlıyorsunuz (bu tanım yaygın anlayış olan domuz eti ve alkolden uzak olan ürünlerin ötesinde bir anlayış mı?)
Dini noktadan konuya bakıldığında, haram olduğu dini kaynaklarda açıkça belirtilmediği sürece eşyanın tabiatında asıl olan onun helal olmasıdır.
Haramlar ise bilindiği gibi biri lizatihi, diğeri ligayrihi haram olmak üzere iki şekilde tasnif edilmektedir. Yani bir kısım haramlar zatı itibariyle, içerik ve mahiyeti cihetiyle haramdır. Bunlar domuz gibi, alkol gibi, leş gibi tab'an iğrenç olan ve Kur'an ve hadiste haram olduğu açıkça beyan edilen maddelerdir ki, gıda üretimi noktasında işin bize bakan ciheti budur.
Ligayrihi haram olanlar ise, mahiyeti itibariyle helal olduğu halde kazanım cihetiyle haram olan şeylerdir. Bunlar da hırsızlık, gasp, faiz, kumar ve hile gibi dinen caiz olmayan bir yolla, hak edilmeyen bir vesileyle elde edilen maddelerdir ki, bu husus daha ziyade kişinin kendi haline bakar.
Afia Gıda ürünlerinde ürünün helal olup olmadığı konusunda yeterince bilgi var mı? Afia Gıda'nın helal gıda sertifikası var mı? Gıda sektörüne baktığınızda alınan ürün üzerindeki bilgiler ürünün helal olup olmadığı noktasında yeterince bilgi içeriyor mu?
Bu noktada hangi kimyasallar haramdır? Salam sucuk gibi ürünlerde aynı tehlike geçerli mi, hangi kimyasallara dikkat etmek gerekiyor?
Gıda üretiminde başta da belirtildiği gibi gerek ana madde, gerekse katkı maddeleri itibariyle dikkat edilmesi gereken hususlarda bizler çok açık referanslara sahibiz. Alkol ve domuz dinen haram kılınan maddelerin başında yer almaktadır.
Acıdır ki birçok Müslüman kardeşimiz, bu imtihanın kendisi için kolay olduğunu sanmaktadır. Halbuki maalesef bilmiyor ki hergün tükettiği birçok gıda maddesinde bizzat domuzdan elde edilen katkı maddeleri kullanılmakta ve şeker gibi, gazlı içecek gibi çok sık tüketilen maddelerde alkol bulunmaktadır.
Bırakınız domuzdan elde edilen katkı maddelerini, dini usullere riayet edilmeden kesildiği için dinen leş hükmünde olan bir sığırdan elde edilen jelatin bile dinen caiz değildir. Halbuki bugün Brezilyadan helal diye ithal edilen sığır jelatinleri maalesef bu pozisyondadır.
Bu hususlarda her ürünün menşe' belgesi kesinlikle net olarak bilinmeli ve incelenmelidir. Sözgelimi tek bir ürünün menşe' belgesini teyit etmek için sırf bu amaçla uzakdoğuya gittik.
Hasılı Afia Gıda olarak 1998 yılından bu yana gıda sektöründe bahsettiğimiz hassasiyetle faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Malezya'da üretimini yaptığımız veya oradan ithal ettiğimiz üçü bir arada kahve, omega-3, garlic-oil (sarımsak yağı) vb jel kapsüllerinde ve diş macunu gibi ürünlerimizde hem genel olarak, hem ayrı ayrı her bir katkı malzemesi için helal gıda sertifikamız bulunmaktadır.
Türkiye'de ise helal gıda sertifikasyon süreci bilindiği üzere yeni başladı. Bu gelişme tabi ki tüketici nazarında bir farkındalık uyandırma noktasında çok memnuniyet verici bir durum. Çünkü birçok son kullanıcı, mahiyetini bilmediği, ama bilse kesinlikle kullanmayacağı gıda maddelerini sırf bu bilinçsizlik ve farkında olmama sebebiyle tüketmeye devam etmektedir.
World Halal Consul (WHC) ile irtibatlı olarak şu anda Türkiye'de helal gıda sertifikasyonu noktasında tek yetkili kuruluş konumunda bulunan GİMDES'le bizim de çalışmalarımız var. Firma olarak başından beri biz de bu çalışmaları destekledik ve desteklemeye de devam ediyoruz. Bu güzide kuruluşumuz fason imalat yapan firmalara uzun süre sertifika veremediğinden, bu süreç bizim için yeni başladı. Ama ifade etmeye çalıştığımız gibi zaten üretimimizde ilk günden beri aynı hassasiyet ve yaklaşımla hareket ediyoruz ve bu sürecin sonunda Helal Sertifika belgelerini biz de alacağız inşallah.
Firma olarak başta da değindiğimiz gibi bu işi ticari bir yaklaşımdan ziyade, bir hizmet olarak görmekteyiz. Resul-ü Ekrem (asm), hadis-i şeriflerinde bir haram lokmanın kırk hakikati gizlediğine ve yapılan duaların reddine sebep olduğuna işaret buyurmaktadırlar. Biz bu işe Allah niyetimizi biliyor ki, sırf bu sahadaki ihtiyaca cevap vermek maksadıyla girdik.
Bu hassasiyet ve idrakle "Afia Gıda" olarak yapılan imalatın gerek hammadde belirleme, gerekse üretim safhalarını hiçbir inisiyatife kapı bırakmadan, üretimin her safhasında bahsettiğimiz çerçevede bu işe vakıf, kendisi de günlük yaşamında yediğine içtiğine bu noktada dikkat eden gıda mühendisi elemanlarımız aracılığıyla kontrol altında tutuyoruz.
Burada belki de en önemli referanslarımızdan biri, firma mensupları olarak şahsi hayatımızda da yıllarca bu hususlara riayet ediyor olmamızdır. Bugün yüzlerce değişik kodlarda üstelik gıda kodeksine uygun olarak üretilen ve maalesef bilinçsizce tüketilen katkı maddeleri var. İslami kurallar çerçevesinde normal insanların haklı olarak her ayrıntıyı belki bilemeyeceği ama bir gıda şirketi olarak bizim bildiğimiz ve bilmek zorunda olduğumuz katkı maddeleriyle üretilen gıdalardan yemediğimiz, yiyemeyeceğimiz hiçbir ürünü üretmiyor ve satmıyoruz.
Vizyonumuz;
- Helal dairesinin geniş olduğuna, harama girmeye hiç lüzum ve ihtiyaç bulunmadığına inanan,
- Kalitesi ve güvenilirliği ile örnek olan,
- Tüketici haklarına daima saygılı,
- İnsan yaşamına helal çerçevede keyifli lezzetler sunan, eğitime ve gelişime öncelik veren,
- Takım çalışmasına inanan itibarlı bir şirket olmak.
Misyonumuz;
- Helal gıdanın yayılmasını ve farkındalığını sağlamak,
- Helal gıda dairesinde ürün yelpazesini arttırmak,
- Bilgi birikimi ve teknolojiyi kullanarak daima en kaliteli hizmeti vermek,
- Ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
- Sektörde kalite kriterlerinin yükselmesine katkıda bulunmak,
- Daima üretici ve yenilikçi olmak,
- Müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamaktır.
Kemal HELLİ
İşletme Müdürü
Afia Gıda ne zaman kuruldu, kuruluşta neyi amaçladınız?
"Afia" markası altında "Helal Rızık ve Bol Bereket" düsturuyla 1998 yılında faaliyetlerine başlayan Nafia Gıda, bugün 55 çeşit geniş bir ürün yelpazesiyle müşterilerine hizmet vermektedir.
Nafia Gıda olarak asıl amacımız, müşterilerimizin her gün alışverişini yaptıkları muhtelif markalı gıda ürünlerinin muadilini, helaliyet ölçüleri dahilinde "helal, haram ve şüpheli" ayrımını dikkate alarak sağlıklı, hijyenik ve bilimsel ölçülerde İslami hassasiyetle üretimini yapmaktır.
Resul-ü Ekrem (asm)'ın "Haram belli, helal belli, siz şüpheli şeylerden sakınınız" hadis-i şerifinin ışığı altında günümüz konjonktüründe bırakınız şüpheli şeylerden sakınmayı, domuzdan elde edilen katkı maddeleri ve alkol gibi çok açık haram olan temel kriterlere bile maalesef dikkat edilmemektedir.
Sağlık Bakanlığı ise, gıda üretiminin sadece sağlığa zararlı olmaması ve hijyenik olması cihetlerini kontrol etmekte, ama örneğin usulüne uygun kesilmediği için dinen leş hükmünde olan veya yenilmesi caiz olmayan bir hayvanın gıda ürünlerinde kullanımını engelleyecek mekanizmalara sahip bulunmamaktadır.
Halbuki bugün dinen caiz olmayan sayısız katkı maddeleri, çok değişik euro kodlarıyla, şirin hijyenik ambalajlar içinde ve gıda kodeksine de uygun olarak ya bu işin farkında olmayan veya bu konularda duyarsız olan firmalar tarafından rahatlıkla kullanılmaktadır.
Kuruluşundan bugüne aynı hassasiyetle hizmet veren Nafia Gıda, üretimlerini, insan sağlığına zararlı ve dinimizce haram kılınan bu katkı maddelerini kullanmadan gerçekleştirmektedir.
Aynı zamanda, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda ürün yelpazesini genişletmek için AR-GE ve yeni ürün çalışmalarına büyük önem vermektedir. Kısaca söylemek gerekirse "Afia" markalı ürünler, ticari yaklaşımdan ziyade, Türkiye'deki Helal Gıda çalışmalarında gösterilen kararlılığın bir neticesidir.
Afia Gıda olarak üretim-dağıtım süreçleri nasıl işliyor?
Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, firmamız bir fason üreticidir. Bu pozisyon, bize çalışma şartlarını bizim belirlediğimiz geniş bir çalışma zemini oluşturmaktadır. Üretiminin her safhasında başında bizzat durmadığımız veya bulunmadığımız hiçbir ürünü üretmiyoruz. Bunu bir prensip olarak çalışmayı düşündüğümüz tüm fabrikalarla önce ayrıntılı bir şekilde konuşuyor ve üretici firmalarımızla baştan buna göre anlaşıyoruz.
Tüm ürünlerimiz, üretimin her aşamasında gıda ve kimya mühendislerimizin kontrol ve denetiminde, maddi ve manevi zararlı hiçbir katkı maddesi kullanılmadan özel olarak üretilmektedir.
Üretim sürecinde, ilk aşamada hedeflediğimiz ürünün içindekiler listesini alıyor, yağ, aroma, renklendiriciler, kıvam artırıcılar, süttozu gibi tüm ana ve yardımcı maddeler üzerinde tek tek durarak sakıncalı, şüpheli veya dinen uygun olmayan maddeleri tespit ediyoruz.
Daha sonra dinen şüpheli ve sakıncalı maddelerin yerine, bunların muadili olan caiz-helal maddeleri belirliyor ve her birinin menşe' belgelerine bakıyoruz. Varsa helal sertifikalarını istiyoruz. Herhangi bir şüphemiz kalmayana dek uygun bulmadığımız ne kadar cihet varsa tekrar tetkik edip araştırıyoruz. Ürünün içeriği hususunda tam kanaat sahibi oldu isek, prensip itibariyle bu ürünün artık üretilebilir olduğuna karar veriyoruz.
İkinci aşamada ilgili firmanın üretim hattını inceliyoruz. Hammadde karışım tankları, yarı mamul tankları ve hatları, ürün hatları ve paketleme hatlarının, çok ayrıntılı olarak hassasiyetlerimize uygun olarak temizlenmesini sağlıyoruz. Bu çerçevede son bir tedbir olarak, üretim bandından çıkan ilk ürünlerin üretici firma tarafından alınmasını istiyor ve daha sonra asıl üretime geçiyoruz.
Üretimin tüm aşamalarında kimya ve gıda mühendisi olan elemanlarımız fabrikadaki üretimin bizzat başında bulunup takip ediyorlar. İşimizin zahiren en zor ama en önemli ve bizi farklı kıldığına inandığımız ciheti budur.
Biz üretimimizin belirlenen kriterlere uygunluğunu, firmayı ara sıra kontrol ederek ve ilgili firmaya bir inisiyatif tanıyarak değil, üretimin her safhasında bu hususta donanımlı olan elemanlarımızla bizzat başında durarak yapıyoruz. Bu safhada gerekli gördüğümüz her adımda, yani ürünün helaliyetine zarar gelebilecek her durumda, üretimi durdurup prosedürü en baştan başlatıyoruz.
Böylelikle üretimimizi bir şüphe ve karışıma mahal vermeyecek şekilde gözümüzün önünde gerçekleştiriyoruz. Kısaca biz "üretici firma" hassasiyetiyle yemediğimiz veya yiyemediğimiz hiçbir ürünü üretmiyor, "hüsn-ü zan, adem-i itimad" kaidesi çerçevesinde başında durup da üretimini görmediğimiz hiçbir ürüne de "kendi imalatımız noktasında" güvenmiyoruz.
Bu çerçevede bir örnek vermek gerekirse, 2006 yılında Tüketiciler Birliği 12 marka gazoz üzerinde Tübitak'da analiz yaptırdı ve maalesef tüm markalarda istisnasız etil alkol bulundu. Halbuki aynı Tübitak, aynı tarihte bizim gazozlarımızda etil alkol bulunmadığını tespit etmişti. Bunun örnekleri bir müslümanın dinen hassas olması gerektiği diğer katkı maddelerinin durumu ile ilgili olarak çoğaltılabilir.
Kısaca ifade etmek gerekirse, bugün birçok üründe parlatıcı, renklendirici, margarin yağı, mono ve digliseridler, kıvam arttırıcılar, jelatin gibi dinen kullanılması caiz olmayan katkı maddelerini "Nafia Gıda" olarak ürünlerimizde kesinlikle kullanmıyoruz.
Dağıtım aşaması
Ürünlerimizi Türkiye'de, hemen her ilde bulunan, belli hususi noktalarda market tarzı satıyoruz. Bununla birlikte büyük markaların bilinen bazı uygulamaları sebebiyle herkesin anında, kolaylıkla ürünlerimize ulaşması bazen zor olabiliyor.
Bu amaçla geçtiğimiz süreçte www. afiagida. com adlı WEB sitemizi kurduk. Buradan 75 TL ve üzeri yapılacak alışverişlere ücretsiz kargo ve adrese teslim uygulaması da yapmaktayız. Böylelikle arzu eden tüm müşterilerimize ürünlerimizi en geç üç gün içinde evlerine teslim şeklinde ulaştırıyoruz.
Size bahsettiğim helal gıda anketinde vatandaşlara helal gıdayı nasıl algıladıkları sorulmuş. %31.3'ü alınteri ile kazanılmış gıda , %27.1'i dine uygun olan gıda, % 2.8.'i domuz eti olmayan gıda olarak tanımlamış. Görüyorsunuz ki, çok büyük bir kesim şaşırtıcı derecede henüz konu hakkında bilgi sahibi değil. Sizler Afia Gıda olarak helal gıdayı nasıl tanımlıyorsunuz (bu tanım yaygın anlayış olan domuz eti ve alkolden uzak olan ürünlerin ötesinde bir anlayış mı?)
Dini noktadan konuya bakıldığında, haram olduğu dini kaynaklarda açıkça belirtilmediği sürece eşyanın tabiatında asıl olan onun helal olmasıdır.
Haramlar ise bilindiği gibi biri lizatihi, diğeri ligayrihi haram olmak üzere iki şekilde tasnif edilmektedir. Yani bir kısım haramlar zatı itibariyle, içerik ve mahiyeti cihetiyle haramdır. Bunlar domuz gibi, alkol gibi, leş gibi tab'an iğrenç olan ve Kur'an ve hadiste haram olduğu açıkça beyan edilen maddelerdir ki, gıda üretimi noktasında işin bize bakan ciheti budur.
Ligayrihi haram olanlar ise, mahiyeti itibariyle helal olduğu halde kazanım cihetiyle haram olan şeylerdir. Bunlar da hırsızlık, gasp, faiz, kumar ve hile gibi dinen caiz olmayan bir yolla, hak edilmeyen bir vesileyle elde edilen maddelerdir ki, bu husus daha ziyade kişinin kendi haline bakar.
Afia Gıda ürünlerinde ürünün helal olup olmadığı konusunda yeterince bilgi var mı? Afia Gıda'nın helal gıda sertifikası var mı? Gıda sektörüne baktığınızda alınan ürün üzerindeki bilgiler ürünün helal olup olmadığı noktasında yeterince bilgi içeriyor mu?
Bu noktada hangi kimyasallar haramdır? Salam sucuk gibi ürünlerde aynı tehlike geçerli mi, hangi kimyasallara dikkat etmek gerekiyor?
Gıda üretiminde başta da belirtildiği gibi gerek ana madde, gerekse katkı maddeleri itibariyle dikkat edilmesi gereken hususlarda bizler çok açık referanslara sahibiz. Alkol ve domuz dinen haram kılınan maddelerin başında yer almaktadır.
Acıdır ki birçok Müslüman kardeşimiz, bu imtihanın kendisi için kolay olduğunu sanmaktadır. Halbuki maalesef bilmiyor ki hergün tükettiği birçok gıda maddesinde bizzat domuzdan elde edilen katkı maddeleri kullanılmakta ve şeker gibi, gazlı içecek gibi çok sık tüketilen maddelerde alkol bulunmaktadır.
Bırakınız domuzdan elde edilen katkı maddelerini, dini usullere riayet edilmeden kesildiği için dinen leş hükmünde olan bir sığırdan elde edilen jelatin bile dinen caiz değildir. Halbuki bugün Brezilyadan helal diye ithal edilen sığır jelatinleri maalesef bu pozisyondadır.
Bu hususlarda her ürünün menşe' belgesi kesinlikle net olarak bilinmeli ve incelenmelidir. Sözgelimi tek bir ürünün menşe' belgesini teyit etmek için sırf bu amaçla uzakdoğuya gittik.
Hasılı Afia Gıda olarak 1998 yılından bu yana gıda sektöründe bahsettiğimiz hassasiyetle faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Malezya'da üretimini yaptığımız veya oradan ithal ettiğimiz üçü bir arada kahve, omega-3, garlic-oil (sarımsak yağı) vb jel kapsüllerinde ve diş macunu gibi ürünlerimizde hem genel olarak, hem ayrı ayrı her bir katkı malzemesi için helal gıda sertifikamız bulunmaktadır.
Türkiye'de ise helal gıda sertifikasyon süreci bilindiği üzere yeni başladı. Bu gelişme tabi ki tüketici nazarında bir farkındalık uyandırma noktasında çok memnuniyet verici bir durum. Çünkü birçok son kullanıcı, mahiyetini bilmediği, ama bilse kesinlikle kullanmayacağı gıda maddelerini sırf bu bilinçsizlik ve farkında olmama sebebiyle tüketmeye devam etmektedir.
World Halal Consul (WHC) ile irtibatlı olarak şu anda Türkiye'de helal gıda sertifikasyonu noktasında tek yetkili kuruluş konumunda bulunan GİMDES'le bizim de çalışmalarımız var. Firma olarak başından beri biz de bu çalışmaları destekledik ve desteklemeye de devam ediyoruz. Bu güzide kuruluşumuz fason imalat yapan firmalara uzun süre sertifika veremediğinden, bu süreç bizim için yeni başladı. Ama ifade etmeye çalıştığımız gibi zaten üretimimizde ilk günden beri aynı hassasiyet ve yaklaşımla hareket ediyoruz ve bu sürecin sonunda Helal Sertifika belgelerini biz de alacağız inşallah.
Firma olarak başta da değindiğimiz gibi bu işi ticari bir yaklaşımdan ziyade, bir hizmet olarak görmekteyiz. Resul-ü Ekrem (asm), hadis-i şeriflerinde bir haram lokmanın kırk hakikati gizlediğine ve yapılan duaların reddine sebep olduğuna işaret buyurmaktadırlar. Biz bu işe Allah niyetimizi biliyor ki, sırf bu sahadaki ihtiyaca cevap vermek maksadıyla girdik.
Bu hassasiyet ve idrakle "Afia Gıda" olarak yapılan imalatın gerek hammadde belirleme, gerekse üretim safhalarını hiçbir inisiyatife kapı bırakmadan, üretimin her safhasında bahsettiğimiz çerçevede bu işe vakıf, kendisi de günlük yaşamında yediğine içtiğine bu noktada dikkat eden gıda mühendisi elemanlarımız aracılığıyla kontrol altında tutuyoruz.
Burada belki de en önemli referanslarımızdan biri, firma mensupları olarak şahsi hayatımızda da yıllarca bu hususlara riayet ediyor olmamızdır. Bugün yüzlerce değişik kodlarda üstelik gıda kodeksine uygun olarak üretilen ve maalesef bilinçsizce tüketilen katkı maddeleri var. İslami kurallar çerçevesinde normal insanların haklı olarak her ayrıntıyı belki bilemeyeceği ama bir gıda şirketi olarak bizim bildiğimiz ve bilmek zorunda olduğumuz katkı maddeleriyle üretilen gıdalardan yemediğimiz, yiyemeyeceğimiz hiçbir ürünü üretmiyor ve satmıyoruz.
Vizyonumuz;
- Helal dairesinin geniş olduğuna, harama girmeye hiç lüzum ve ihtiyaç bulunmadığına inanan,
- Kalitesi ve güvenilirliği ile örnek olan,
- Tüketici haklarına daima saygılı,
- İnsan yaşamına helal çerçevede keyifli lezzetler sunan, eğitime ve gelişime öncelik veren,
- Takım çalışmasına inanan itibarlı bir şirket olmak.
Misyonumuz;
- Helal gıdanın yayılmasını ve farkındalığını sağlamak,
- Helal gıda dairesinde ürün yelpazesini arttırmak,
- Bilgi birikimi ve teknolojiyi kullanarak daima en kaliteli hizmeti vermek,
- Ülke ekonomisine katkıda bulunmak,
- Sektörde kalite kriterlerinin yükselmesine katkıda bulunmak,
- Daima üretici ve yenilikçi olmak,
- Müşterilerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamaktır.
Kemal HELLİ
İşletme Müdürü