Perdeli kalan dostluklar nedemektir

YİRMİ BİRİNCİ DEVÂ


Ey hasta kardeş! Senin hastalığında maddî elem var. Fakat o maddî elemin tesirini izale edecek ehemmiyetli bir mânevî lezzet seni ihata ediyor.

Çünkü, peder ve validen ve akraban varsa, çoktan beri unuttuğun gayet lezzetli o şefkatleri senin etrafında yeniden uyanıp, çocukluk zamanında gördüğün o şirin nazarları yine görmekle beraber; çok gizli, perdeli kalan etrafındaki dostluklar, hastalığın cazibesiyle yine sana karşı muhabbettarane baktıklarından, elbette onlara karşı senin bu maddî elemin pek ucuz düşer.

Hem sen müftehirâne hizmet ettiğin ve iltifatlarını kazanmasına çalıştığın zatlar, hastalığın hükmüyle sana merhametkârâne hizmetkârlık ettiklerinden, efendilerine efendi oldun.

Hem insanlardaki rikkat-i cinsiyeyi ve şefkat-i neviyeyi kendine celb ettiğinden, hiçten, çok yardımcı ahbap ve şefkatli dost buldun.

Hem çok meşakkatli hizmetlerden paydos emrini yine hastalıktan aldın, istirahat ediyorsun. Ebette senin cüz'î elemin, bu mânevî lezzetlere karşı seni şekvâya değil, teşekküre sevk etmelidir.



Perdeli dost tabirini biraz açabilirmisiniz
 

Huseyni

Müdavim
normal zamanlarda (sağlıkta,varlıkta vs...) çevrenizde bulunan çok kişiler size dost gibi görünebilir. fakat musibet, hastalık vs...zamanlarında ise dost sandığınız herkesi sağlıkta ve varlıkta olduğu gibi çevrenizde bulamayabilirsiniz. dolayısıyla insanın rahatlık zamanında dostluklar perdelidir. musibet, hastalık vs. zamanında ise bu perde kalkar.
selam ve dua ile...
 
kara elmas bende olaya şu bakış açısıyla yaklaşmak istiyorum izninizle

Çünkü, peder ve validen ve akraban varsa, çoktan beri unuttuğun gayet lezzetli o şefkatleri senin etrafında yeniden uyanıp, çocukluk zamanında gördüğün o şirin nazarları yine görmekle beraber; çok gizli, perdeli kalan etrafındaki dostluklar, hastalığın cazibesiyle yine sana karşı muhabbettarane baktıklarından, elbette onlara karşı senin bu maddî elemin pek ucuz düşer.



Yukarıdaki alıntıyı nazara alarak şunu düşünüyorum mesela annemiz babamız eşimiz akrabamız varsa onların normal zamanlarda gevşek olan muhabbetleri bizim hasta olmamız vesilesiyle parlıyor onların lezzetli iltifatları şefkatleri yeniden uyanıp bana neşe oluyorlar birisi teselli veriyor birisi başımı okşuyor birisi süt yoğurt birisi çiçek getiriyor beni nazlandırıyorlar. gizli ve perdeli olan dostlukları hastalığım vesilesiyle su yüzüne çıkıyor kapalı perde birden açıılıyor o hastalık veslesiyle bana muhabbetle baktıklarından benim bu hastalığımın kaybı çok az oluyor yani az kaybediyor çok kazanıyorum

belki isabet olmadı ama bende böyle anladım
 

FaKiR

Meþveret Bþk.
Masallah cok guzel aciklamissiniz...

"Perdeli kalan etrafındaki dostluklar" tabirinden anliyoruzki "dost" dediklerimize... Dünya meşgalesi veya geçim telaşı gibi sebeplerden dolayi... dost olarak kabul ettigimiz kisilere hak ettikleri degeri veremiyoruz, gerekli olan muhabbeti hakkiyla gosteremiyor sık sık ziyaretlerine gidemiyoruz,
Bir dosta gosterilmesi gereken sefkati "perdeler" arkasinda farkinda olmadan sakli tutuyoruz...


Hastalar Risaleside , hastaligin bir baska cazibesini ortaya koyuyor,Hastalik vesilesiyle "perde "arkasinda sakli olan dostluklar su yuzune cikiyor,ziyaretler artiyor..dost dostunun derdiyle dertleniyor... Dostluk yeniden tazenelip, canlaniyor.

.... çok gizli, perdeli kalan etrafındaki dostluklar, hastalığın cazibesiyle yine sana karşı muhabbettarane baktıklarından, elbette onlara karşı senin bu maddî elemin pek ucuz düşer.....

dua ile...
 
izninizle dost sitelerden konuyla ilgili paylaşımları anlayışları aktarmak istiyorum


Es selamu aleykum ve rahmetullah...

Öncelikle Cenabı hak razı olsun efendim..

Hastalar risalesi gerçekden hastalar için bir deva bir şifa vitamin antibiyotik hasılı vel kelam çok tesirli ilaç...

insan hastalığından şekva etmeyi bırakıp, adeta derdini derman görüp hamdediyor...

Sualinize acizane şöyle bi bakış açısıyla bakıyoruz;"perdeli kalan etrafındaki dostluklar, hastalığın cazibesiyle yine sana karşı muhabbettarane baktıklarından, elbette onlara karşı senin bu maddî elemin pek ucuz düşer."

Efendim,hastalandığımız zaman her zamankinden daha hassas oluyoruz...ve Çevremizdekiler de bizlere karşı daha hassas oluyorlar..Daha bi ilgi,sevgi,hizmet vs. görüyoruz...hastalanmadan önceki şefkatleri, hastalık dönemimizde artıyor...Hastalanmadan önce gösterilmeyen,bi anlamda perdeli kalan bu şefkatlerinin, hastalığımız esnasında ortaya çıkması perdenin aralanması,açılması gibi bşey oluyor..ve bu da elhamdulillah,manevi tedavide etkili oluyor..hoşumuza gidiyor...Üstad hzlerinin yapmış olduğu mükemmel ve müsbet teşbih fevkalede maşaallah ve barekallah...

hatalarımız varsa engin anlayışlarınızla karşılayıp uyarmanızı canı dilden rica ediyor,saygı ve hürmetlerimizi sunuyoruz... : )

Hu vel Baki..




Ravzanur isimli arkadaş



kaynak http://www.radyobedesten.com/forum/viewthread.php?forum_id=65&thread_id=1542#post_5340
 
perdeli kalan dostluklardan benim anladığım mana;esasında sana dost olan fakat dostluk yüzünü göremediğin insanların hastalığın sebebiyle sana dostluklarını izhar etmesi...
".....hastalığın cazibesiyle yine sana karşı muhabbettarane baktıklarından.........."cümlesi perdeli dostluğun izahı hükmünde.

"Hem insanlardaki rikkat-i cinsiyeyi ve şefkat-i neviyeyi kendine celb ettiğinden, hiçten, çok yardımcı ahbap ve şefkatli dost buldun."

Risaleforum adresinden tazarru ismindeki arkadaşdan
 
Perdeli kalan etrafındaki dostluklar" dan kasıt zannımca ;birbirlerini sevip sayan dostların muhabbetlerini birbirlerine hakkıyla göstermedikleri ve birbirlerine hakkınca gidip gelmiyenlerin,sormuyanların dostluklarıdır.Hastalık bu engeli kaldırır.


risaleforumdan ene zerre ismindeki arkadaşdan
 
Perdeli dost deyince, hatırıma gelen şu oluyor: Dostlukların arasına bazen iş-güç perde oluyor. İşlerin yoğunluğundan vakit olmuyor ki, ziyaret edesin. Veya dünya hayatı başka yerlere dağıtmış, vilayetler perde olmuş. Veya basit, ufacık meseleler perde olmuş. Veya senin yaşın büyümüş, olgun insan statüsüne gelmişsin, o hal perde oluyor. Çevrendekiler o halden, o makamdan rahat davranamıyorlar veya biz davranmalarına mani oluyoruz..... gibi.

Fakat hastalık veya musibete maruz kalınca bütün bu perdeler aradan kalkıyor. Her cihetçe dostluk yolları açılıyor.
 
Üst