"Mü'min, yaprağını hiç dökmeyen yeşil bir ağaca benzer."

kab-ý kavseyn

Well-known member
Sonbahar geldiğinde yapraklarını döken ağaçlar bizim hayatımızın mevtine,baharda yeniden filizlemesi ise
haşrimize işaret ettiği gibi"işte bak Allahın Rahmetinin eserlerine toprağı ölümünün ardından nasılda diriltiyor.
bunları yapan elbette sizide öyle diriltecektir.o her şeye hakkıyla kadirdir"ayetini de tasdik eder..(rum suresi 50.ayet)

peki hiç yaprağını dökmeyen ağaçlar bizlere manen ne söylerler..?

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdu ki:

Mü'min, mütemadiyen rüzgarın eğici tesirine mâruz bir bitkiye benzer. Mü'min, devamlı belalarla başbaşadır. Münâfığın misali de çam ağacıdır. Kesilip kaldırılıncaya kadar hiç ırgalanmaz."

Burada mü'min, mütemadiyen esen rüzgarın önünde, sağa sola eğilerek kırılmadan dik kalan canlı bir bitkiye benzetiliyor.Aynî'nin kaydına göre mâna şudur: Mü'min Allah'a inanmıştır, hastalık, sağlık, lütuf, musibet gibi hayatın çok çeşitli esintileri onun ana istikametini bozmaz, kulluk vasfını, imanını sarsmaz. Lütuflara mazhar olsa şükreder, müsibetlere mazhar olsa sabreder ve hatta müsibetlerin kazandıracağı ecri düşünerek Rabbine şükür de eder. Kâfir veya münâfık ise böyle değildir. Allah, onu müsîbetlerle denemek istemez. Ona sıhhat ve dünya işlerinde kolaylık, başarı verir, tâ ki âhireti iyice zorlaşsın. Allah, helâk olmasını dilediği zaman ağır bir ağacın devrilmesi gibi devirir. Şiddetce, elemce çok daha fazla bir azabı tadarak ölür.

başka bir hadis-i şerifte ise;
İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştu:
"Mü'min, yaprağını hiç dökmeyen yeşil bir ağaca benzer." demiştir..

her canlı lisan-ı hali ile Rabbimizden haber veriyor ve manevi boyutu ile bizlere ışık tutuyor.. Baktığımız gördüğümüz O(c.c) olması duası ile inşaallah.. Amin amin..
 
Üst