çay demleme usulleri

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
bizede bi çay demleyinde içelim ya.. o kadar tarif ettiniz içmesek ayıp olur:)


gel mubarek gel..

12_94cay.jpg
 

Tarihci

Marmara Tarih
tek elde 10 bardak çay taşıyor maşallah işin üstadı olmuş :) benim gibi çabuk bitirenler için birebir..

HAFIZ istanbula gel içelim :) istediğin çay olsun..
 

FaKiR

Meþveret Bþk.
Bir telefon gelir, Tarihci abi sizin alemdara esnaf abiler ve şehir dışından misafirler gelecekler ama çok zamanları yok aman mahcup etmeyin bizi eli kulağındadır şimdi gelirler, kusuruma bakmayın haber veremedim.. çay ikram edin ben de ikramlık bir şeyler alıp geliyorum.....

Bu mahcup rütbeli hizmet erini utandırmamak için Tarihci ne yapar??

Acilen çay demlenmesi gerekmektedir..

Tarihci, kettle alır içine 1.7 litre su doldurur ve açar, bu suyun kaynaması sırasında -ki ortalama 5 dakikada kaynar- Tarihci çaydanlıkları hazırlar demliğe çay koyar ve bardakları hazırlar.. 5 dakika bitip su kaynadığında Tarihci bu kaynar suyu soğuk alt çaydanlığa boşaltır ve çaydanlığın soğunu alan kaynar su hararetinin fazlasını kaybetmiş olur.. bu 15 saniyelik bekleme süresinde Tarihci kettle a tekrar 1 litre su doldurur ve açar-bu da 3 dakikada kaynar- hemen ardından çaydanlıkta harareti alınmış olan suyu demlikteki çayın üzerine bir çırpıda boşaltır ve kısık ateş üzerinde çaydanlığı sıcak tutar az sonra 1 litre su da kaynamıştır ve çaydanlıkta eksilen su yerine de bu takviye edilir..

8 dakika 15 saniyede çay hazırdır.. az sonra kapı çalınır ve misafirler gelirler..

çay içilir ve çok beğenilir.. kettle ile yapıldığı asla anlaşılmaz Tarihciye teşekkür edilir..

Ancak bir not: Kettle niz yeniyse bu işi yapamazsınız.. yeni kettle ın rezistansı yeni ve nikel kaplı olduğundan sudaki kireci emmez üzerine yapıştırmaz suda bırakır, bu nedenle bununla yaptığınız çay da bulanık olur ve tam bir rezalet :) Tarihci nin kettle i çok tecrübelidir ;)

hay masallah, mubarek alti ustu bi cay demlemis yarim sayfada anlatmis,
Allah tan kahvalti hazirla dememisler:p
 

kayýp_gül

Well-known member
Bir telefon gelir, Tarihci abi sizin alemdara esnaf abiler ve şehir dışından misafirler gelecekler ama çok zamanları yok aman mahcup etmeyin bizi eli kulağındadır şimdi gelirler, kusuruma bakmayın haber veremedim.. çay ikram edin ben de ikramlık bir şeyler alıp geliyorum.....

Bu mahcup rütbeli hizmet erini utandırmamak için Tarihci ne yapar??

Acilen çay demlenmesi gerekmektedir..

Tarihci, kettle alır içine 1.7 litre su doldurur ve açar, bu suyun kaynaması sırasında -ki ortalama 5 dakikada kaynar- Tarihci çaydanlıkları hazırlar demliğe çay koyar ve bardakları hazırlar.. 5 dakika bitip su kaynadığında Tarihci bu kaynar suyu soğuk alt çaydanlığa boşaltır ve çaydanlığın soğunu alan kaynar su hararetinin fazlasını kaybetmiş olur.. bu 15 saniyelik bekleme süresinde Tarihci kettle a tekrar 1 litre su doldurur ve açar-bu da 3 dakikada kaynar- hemen ardından çaydanlıkta harareti alınmış olan suyu demlikteki çayın üzerine bir çırpıda boşaltır ve kısık ateş üzerinde çaydanlığı sıcak tutar az sonra 1 litre su da kaynamıştır ve çaydanlıkta eksilen su yerine de bu takviye edilir..

8 dakika 15 saniyede çay hazırdır.. az sonra kapı çalınır ve misafirler gelirler..

çay içilir ve çok beğenilir.. kettle ile yapıldığı asla anlaşılmaz Tarihciye teşekkür edilir..

Ancak bir not: Kettle niz yeniyse bu işi yapamazsınız.. yeni kettle ın rezistansı yeni ve nikel kaplı olduğundan sudaki kireci emmez üzerine yapıştırmaz suda bırakır, bu nedenle bununla yaptığınız çay da bulanık olur ve tam bir rezalet :) Tarihci nin kettle i çok tecrübelidir ;)

bir zamanlar yaptığımız cay demleme usullerini özledim:)
 
Üst