Said Nursi (Haşa) "Peygamber Gibi Üsütün Tutuluyor" İddiaları Var...

Huseyni

Müdavim
Bu konuda Üstad Bediüzzaman Kastamonu Lahikası'nda şöyle demektedir:

" Diyorlar: "Said, yanında başka kitabları bulundurmuyor. Demek onları beğenmiyor. Ve İmam-ı Gazalî'yi de (R.A.) tam beğenmiyor ki, eserlerini yanına getirmiyor." İşte bu acib manasız sözlerle bir bulantı veriyorlar. Bu nevi hileleri yapan, perde altında ehl-i zındıkadır; fakat, safdil hocaları ve bazı sofuları vasıta yapıyorlar."

"Buna karşı deriz ki: "Hâşâ, yüz defa hâşâ!.. Risale-i Nur ve şakirdleri, Hüccet-ül İslâm İmam-ı Gazalî ve beni Hazret-i Ali ile bağlayan yegâne Üstadımı beğenmemek değil, belki bütün kuvvetleriyle onların takib ettiği mesleği ehl-i dalaletin hücumundan kurtarmak ve muhafaza etmektir."

"Fakat onların zamanında bu dehşetli zındıka hücumu, erkân-ı imaniyeyi sarsmıyordu. O muhakkik ve allâme ve müçtehid zâtların asırlarına göre münazara-i ilmiyede ve diniyede istimal ettikleri silâhlar hem geç elde edilir, hem bu zaman düşmanlarına birden galebe edemediğinden; Risale-i Nur, Kur'an-ı Mu'ciz-ül Beyan'dan hem çabuk, hem keskin, hem tam düşmanların başını dağıtacak silâhları bulduğu için, o mübarek ve kudsî zâtların tezgâhlarına müracaat etmiyor. Çünki umum onların merci'leri ve menba'ları ve üstadları olan Kur'an, Risale-i Nur'a tam mükemmel bir üstad olmuştur. Ve hem vakit dar, hem bizler az olduğumuz için vakit bulamıyoruz ki, o nuranî eserlerden de istifade etsek."

"Hem Risale-i Nur şakirdlerinin yüz mislinden ziyade zâtlar, o kitablarla meşguldürler ve o vazifeyi yapıyorlar. Biz de, o vazifeyi onlara bırakmışız. Yoksa hâşâ ve kellâ! O kudsî Üstadlarımızın mübarek eserlerini ruh u canımız kadar severiz. Fakat herbirimizin birer kafası, birer eli, birer dili var; karşımızda da binler mütecaviz var. Vaktimiz dar. En son silâh, mitralyoz gibi Risale-i Nur bürhanlarını gördüğümüzden, mecburiyetle ona sarılıp iktifa ediyoruz."
(1)

Risalelerin neden daha çok okunması gerektiği konusu, yukarıdaki mektupta izah edilmiştir. Yukarıda da anlaşıldığı üzere Risalelerin ele aldığı konular bu asrın ihtiyaçlarına cevap verecek mahiyettedir. Bulunduğu asrı çok iyi tahlil etmiş bir zatın Allah'ın inayetiyle, Kur’an eczahanesinden aldığı ilaçların düzenli kullanılmasının manevi hastalıklar için kifayet edeceğini ifade ediyor. Bu ifadelerden; Risalelerin dışında hiçbir kitap okunmaz sonucunu çıkarmak elbetteki doğru değildir. Zira Risaleler bir fıkıh kitabı, bir tarih, kimya, fizik gibi fen kitabı da değildir. Bunlarla ilgili ihtiyaçlarımızı elbetteki ilgili kaynaklardan alacağız. Onları okuyup istifade edeceğiz.

Bediüzzamanın Peygamber gibi üstün tutulduğu mevzuuna gelince; her çocuk annesini, babasını sevdiği, her öğrenci öğretmenini, her talebe mürşidini istifadesi nisbetinde sevdiği gibi, elbetteki Kur’an'ın bu asırdaki bir manevi tefsiri olan Risalelerle imanını kurtaran ve takviye eden yüz binlerce nur talebesi, bu eserlere vesile olan Bediüzzamanı sevecekler ve minnetdar olacaklardır.

“İnsan ihsanın kölesidir” hadisi şerifi ve Hz Ali efendimizin “bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” ifadesi gösteriyor ki; iyilik ve istifade nisbetinde muhabbet ve takdir, insan fıtratının neticesidir. Kaldı ki, Bediüzzaman her vesileyle talebelerinin tebrik ve takdirlerini ret etmiş, " Risaleler benim malım değildir, Kur’anın malıdır" diyerek bakışları Kur’an’a çevirmiştir. "Ben sizin bir ders arkadaşınızım, Kur'an hizmetinde bir kardeşinizim" gibi ifadeler yine Bediüzzaman’a aittir.

Muhabbet, sevgi ve takdir gibi mefhumlar tartılıp ölçülebilir değerler değildir. Kimin, kimi ne kadar sevdiğini ölçmek elbetteki mümkün değildir. Tamamen indi bir değerlendirmedir. "Bütün insanların aklı toplansa tek bir akıl olsa, Peygamber Efendimiz (a.s.m.'in hakiki makamını idrak edemezler" diyen ve eserlerinin büyük bir kısmını Peygamber Efendimiz (a.s.m)'in doğru anlaşılmasına tahsis eden Bediüzzamanı okuyanlar, onu bir peygamber gibi görüyorlarsa, bu eserleri anlamamışlar demektir.

Sorularla Risale | Ana Sayfa
 

DAVAMÞEHADET

Well-known member
ALLAH razı olsun hüseyni kardeşim...işte can üstadımızın mübarek cevabı iyiki yayınladın....ah bir anlayabilsek onun davasını tam olarak böyle olurmuyduk....
ne güzel cevaplamış üstadım...o zaman risale kalbe inkişaf eden düsturlarla ilahi makamdan gelen tecellilerle yazılşıyordu,o zamanı düşündüğümüzde çok vahim tablolar göze çarpıyordu....
kuranı kerim okumayı bırakın eski harflerin okunması ve yazımı bile yasaktı...ezanlar türkçeleştirilmiş,bir gece bütün halk topyekun cahil bırakılmıştı ve üstadımızın görevi çok çok zordu,kendisini davasına adamış gecesini gündüzüne katmıştı....şimdi bize ne oluyorda bollukta berekette,ilime bit tıkla ulaşacağımız bu çağda bahaneler üretip başka kitap okumuyor başka alimlerden de istifade etmiyoruz...bizlere ne oluyorda üstadımızın davasını yanlış yorumlayıp bilinçsizce sadece risalelere dalıp gidiyoruz başka alimleri yok sayıyıoruz....ben böyle deyince bana insanların verdiği cevap hep şudur...risalede ne ararsan vardır,tefsir ayet hadis delillr....başka kitap okumaya ne hacet....ne kadar sinir olurum bu söze....üstadımız yaşasaydı böyle diyenlere ne cevap veriridi acaba.....
ayetler hadisler bizlere oku emrini veririken,birşey ayırt etmeden direkt oku derken bizlerin bu durumu ne....
 

Huseyni

Müdavim
Risale-i Nur bir tefsirdir. İstifade etmek için vardır. Bir Nur talebesi Risalei Nur haricinde ayetide hadisi de sünneti de vs... iyi bilir ve bilmelidir. Başka kitaba ne hacet derken ben onu rehberlik makamında anlıyorum. Yoksa başka kitapları okuma manasında değil. Yani her biri okunabilir ve okunmalıdırda fakat herkesin bir meşrebi, bir mesleği vardır. Biz de bu noktada Risale-i Nurları Kuranı, sünneti, imani meseleleri anlamak için rehber kabul etmişiz. Yoksa Risalei Nur tektir, başka kitaplar okunmasın gibi bir yaklaşım doğru olmasa gerek.
 

DAVAMÞEHADET

Well-known member
öyle kardeşim....fakat gördüğüm tanıdğım çoğu insan yanlış uygulama yapıyor,üstadın kitaplarından başka kitap okumuyor,okuttturmuyor....
bu durumun irdelenmesi gerekir....
 
Üst