Zübeyir Ağabeyden

kayýp_gül

Well-known member
1-Bize tâtil yok kardeşim, çalışmak var. Esas çalışmak zamanı yaz mevsimidir. Zîrâ soba derdimiz ve üşümek gibi bir meselemiz yoktur. Her yerde Risâle-i Nûr okuyup okutulmalıdır.

2-Siyâsî teşekkülle alâkası olanların evinde ders yapmamak lâzımdır. Yine böyle şahıslardan hizmet için dâhi hediye kabul etmemek lâzımdır.

3- Çalışırken ve okurken notlar almalı. Ne kadar fazla hassa ve duygumuz meşgûl olursa o derece istifâdemiz ziyâde olur.

4- Vücûdunu mucîdine ve O’nun nâmına hizmete fedâ et. Senden daha bahtiyar kim olur?

5- Şahs-ı muhteris arzu-yu nefsâniyesini fikir zanneder. Bazısı da hakîkatı yaşamaya muktedir değil veya elde edemeyince yaşadığını hakîkat diye yutmaya veya yutturmaya çalışır.

6- Hilim ve teennî ve dikkati elden bırakma, zararlarını telâfi mecbûriyetinde iken zarar yapma. Zarârın büyük olmadan kendini topla.

7- Hiddet, gadap hüsn-ü niyetten dahi gelse, sonra sınırı aşıp hasârete gidiyor. Dikkat lâzım.

8- Tehevvür eden dâima haksız görülür.

9-Ben gençlikte “Aman gençlik gitmeden hizmet etmeli”derdim. “Bu insanlar yemek yemeye ve uyumaya nasıl vakit buluyorlar?”diye hayret ederdim.

10- Okumaktan geri kaldığım kadar korktuğum bir şey yoktur.

11- Günde en az bir sâhife ezberlemeli ki, hâfıza kuvvetlensin. .

12- Üstâdımızın yazdığı mektublar iki çeşittir. Biri; bir talebeye yazdığı ve şahsî hatâsına binâen ona hitâb eden husûsî mektûblar. Diğeri; yine bir talebesine yazdığı fakat umûma taallûk eden, herkesin istifâde edeceği mektûblardır ki, Üstâd Hazretleri bunları neşrederdi. Mektûblar hep ihtiyâca binâen yazılmıştır. Meslek ve meşrebe ait mektûbları okuyanlar, muğlak mes’elelerde aldanmaz.
13- Mesleğimizde riyâzet yoktur, iktisâd vardır. Üstâd Hazretleri hiçbir siyasî hakkında aleyhde konuşmamış ve hiçbir siyasî şahsı küstürmemiş

14- Gurur, enâniyet, kendini beğendirmek mesleğimizde yoktur.

15- Doğruluk itidâldedir.

16- Risâle-i Nur’un maksadı îmân ve âhirettir.

17-- Hakperest olmayanları muhâtab kabûl etmemeli.

18- Bu zamandaki bazı şeyhler “Bana şöyle tuluat oluyor, kalbime şöyle geliyor”diye olur olmaz şeyleri söylüyorlar. Halbuki başta Üstâd Hazretleri, Geylânî, İmâm-ı Rabbânî, Şâh-ı Nakşibend Hazretleri meşhûdâtlarını kontrol etmişler. Kitâb ve ehl-i sünnet i’tikâdına uygun ise söylemişler ve kaydetmişlerdir. Değilse i’timâd etmemişler ve söylememişlerdir.

19- Anadolu’da Zübeyir Ağabey hakkında “hergün bir lokma yer”demişler. Ağabey bir yemekte buna i’tirâz etti, “Siz işte görüyorsunuz kardeşim”dedi.

20- Terbiyenin en makbul olanı, kendi kendini terbiye etmektir.
 
Üst