Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Aile ve Yaşam
Yemeklerimiz ve Yemek Tarifleri
Mutfak İçin Pratik Bilgiler
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="NuruAhsen" data-source="post: 29327" data-attributes="member: 857"><p><strong>Mutfaktaki Yanlış İnanışlar</strong></p><p></p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu, konuya ilişkin açıklamasında, ev hanımlarının yemek pişirmede ve diğer yiyeceklerin hazırlanmasında yaygın olarak uyguladıkları birçok alışkanlığın, sağlık açısından yanlış olduğunu belirtti. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Mutfaktaki yanlış inanışların, gıdaların özelliğini yitirmesine ve vitamin kayıplarına neden olduğunu belirttiler.: </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Ev hanımları sebzeleri genelde doğradıktan sonra yıkarlar ancak, doğrandıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Baklagillerin ıslatma suları dökülür. Halbuki baklagillerdeki B vitamini ıslatmada kullanılan suya geçer. Bu sular, dökülmemeli yemeğin pişirilmesinde kullanılmalıdır. </span></span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Makarna ve mantıların pişirme suları dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek pişmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde yine B vitamini kaybı olur. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Pirinç pilavı pişirilirken, pirinçlerin yağda iyice kavrulmasının iyi olacağı düşünülür ama, pirincin kavrulması protein kaybına neden olur. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Dondurulmuş olan etler, sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır. Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan etler buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulduğu zaman vitamin değerini kaybeder ve gıdalarda zararlı mikroorganizmaların çoğalması kolaylaşır. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Alışkanlığını Değiştir, Sağlıklı Yaşa </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">kulaktan dolma bilgilerle edinilen bu alışkanlıkların değiştirilmesinin hem sağlık, hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını ,: </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Salataların önceden hazırlanması da yanlış inanışlardandır. Salatalar, yemekten hemen önce hazırlanmalı, limonu ve tuzu yenme vaktine kadar katılmamalıdır. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Sütlü tatlı yapımında şekerin önceden konulması alışkanlığı yaygındır. Ancak, şeker en son katılmalıdır. Çünkü, sütle temasa geçen şeker, tepkimeye neden olur ve proteinin etkisini azaltır. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Yoğurdun suyunun dökülmesinin yoğurdun lezzetini artıracağı düşünülür ama, yoğurdun suyunun dökülmesi de, süzdürülmesi de insan sağlığı için son derece önemli olan ‘riboflami’ proteininin azalmasına neden olur. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Yumurtanın fazla haşlanması gerektiği inancı da yanlıştır. Yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür. Ayrıca yumurtaların yıkanarak saklanması zararlı mikroorganizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Izgarada pişirilen etlerin ızgaraya yakın olmasının kolay pişirme sağlayacağı inancı da et üzerinde kanserojen madde oluşmasına neden olur. </span></span></span></strong></p><p> </p><p><strong><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred">Yiyecekler de genelde güneşte kurutulur. Yiyeceklerin besin değerini kaybetmemesi için gölgeli ve havadar ortamlarda kurutulmaları gerekir. </span></span></span></strong></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Book Antiqua'"><span style="color: darkred"><strong>Yemeklerin uzun süreli pişirilmesi gerektiği inancı da yanlıştır. Yemekler, yüksek ısıda uzun süreli olarak değil, basınçlı tencerelerde kısık ateşte pişirilmelidir.</strong></span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="NuruAhsen, post: 29327, member: 857"] [b]Mutfaktaki Yanlış İnanışlar[/b] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu, konuya ilişkin açıklamasında, ev hanımlarının yemek pişirmede ve diğer yiyeceklerin hazırlanmasında yaygın olarak uyguladıkları birçok alışkanlığın, sağlık açısından yanlış olduğunu belirtti. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Mutfaktaki yanlış inanışların, gıdaların özelliğini yitirmesine ve vitamin kayıplarına neden olduğunu belirttiler.: [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Ev hanımları sebzeleri genelde doğradıktan sonra yıkarlar ancak, doğrandıktan sonra oksijen ile temas eden sebzelerde C vitamini kaybı olur. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Baklagillerin ıslatma suları dökülür. Halbuki baklagillerdeki B vitamini ıslatmada kullanılan suya geçer. Bu sular, dökülmemeli yemeğin pişirilmesinde kullanılmalıdır. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Makarna ve mantıların pişirme suları dökülmemeli, su miktarı iyi ayarlanıp suyunu çekerek pişmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde yine B vitamini kaybı olur. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Pirinç pilavı pişirilirken, pirinçlerin yağda iyice kavrulmasının iyi olacağı düşünülür ama, pirincin kavrulması protein kaybına neden olur. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Dondurulmuş olan etler, sıcak ortamlarda çözdürülmeye çalışılır. Oysa ki protein kaybının olmaması için dondurucudan çıkarılan etler buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulduğu zaman vitamin değerini kaybeder ve gıdalarda zararlı mikroorganizmaların çoğalması kolaylaşır. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Alışkanlığını Değiştir, Sağlıklı Yaşa [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]kulaktan dolma bilgilerle edinilen bu alışkanlıkların değiştirilmesinin hem sağlık, hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıdığını ,: [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Salataların önceden hazırlanması da yanlış inanışlardandır. Salatalar, yemekten hemen önce hazırlanmalı, limonu ve tuzu yenme vaktine kadar katılmamalıdır. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Sütlü tatlı yapımında şekerin önceden konulması alışkanlığı yaygındır. Ancak, şeker en son katılmalıdır. Çünkü, sütle temasa geçen şeker, tepkimeye neden olur ve proteinin etkisini azaltır. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Yoğurdun suyunun dökülmesinin yoğurdun lezzetini artıracağı düşünülür ama, yoğurdun suyunun dökülmesi de, süzdürülmesi de insan sağlığı için son derece önemli olan ‘riboflami’ proteininin azalmasına neden olur. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Yemeklerde kullanılan yağların fazla yakılması kanserojen maddelerin artmasına yol açar. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Yumurtanın fazla haşlanması gerektiği inancı da yanlıştır. Yumurtanın fazla haşlanmasıyla sarısının etrafında oluşan yeşilimsi tabaka yumurtanın besin değerini düşürür. Ayrıca yumurtaların yıkanarak saklanması zararlı mikroorganizmaların yumurtanın kabuğundan içeri girmesini sağlar. Bu nedenle yumurtalar kullanılacağı zaman yıkanmalıdır. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Izgarada pişirilen etlerin ızgaraya yakın olmasının kolay pişirme sağlayacağı inancı da et üzerinde kanserojen madde oluşmasına neden olur. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [B][SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred]Yiyecekler de genelde güneşte kurutulur. Yiyeceklerin besin değerini kaybetmemesi için gölgeli ve havadar ortamlarda kurutulmaları gerekir. [/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=3][FONT=Book Antiqua][COLOR=darkred][B]Yemeklerin uzun süreli pişirilmesi gerektiği inancı da yanlıştır. Yemekler, yüksek ısıda uzun süreli olarak değil, basınçlı tencerelerde kısık ateşte pişirilmelidir.[/B][/COLOR][/FONT][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Aile ve Yaşam
Yemeklerimiz ve Yemek Tarifleri
Mutfak İçin Pratik Bilgiler
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…
Üst