Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Blog
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Aile ve Yaşam
Yemeklerimiz ve Yemek Tarifleri
Beslenmenin Kişiliğe Etkisi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="zeyhak_" data-source="post: 139035" data-attributes="member: 22"><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Fransız düşünür Savorin’in: </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple"><strong>“–</strong><strong>Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim!</strong><strong>”</strong> sözü, son yıllarda daha da geçerli hâle geldi. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Araştırmalar, aldığımız besinlerin, beyin biyokimyasını etkileyerek kişiliğimizi de, içinde bulunduğumuz ruh hâlini de değiştirebildiği sonucuna vardı. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Alınan her bir besin maddesi, beyine farklı bir amino asit verir. Bu amino asitler, daha sonra farklı iletişim sinirlerine dönüşürler. Bunların kimi uyarıcı, kimi ise yatıştırıcıdır. Uyarıcı olanlar hayvansal proteinlerde bulunurlar. Hayvansal protein içeren besinler, yenildiğinde <strong>“fenil alanin”</strong> maddesi beyne geçer ve <strong>“nor adrenalin”</strong> ile adrenaline dönüşür. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">İşte bu yüzden çok sık et ve et ürünleri ile beslenenlerin aktif, hareketli ve daha sert mîzaçlı oldukları tespit edilmiştir. Bu duruma toplumlarda daha açık ve net olarak rastlanır. Nitekim arslan, köpek ve etçil hayvanlar yırtıcı; koyun, keçi ve deve gibi hayvanlar ise daha uysal ve yumuşak olurlar.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Domuzlar ise, buldukları hemen her şeyi; ölü böceklerden ağaç kabuklarına, leş ve hatta kendi pisliğine ve yavrusuna varıncaya kadar her türlü iğrenç şeyi yerler. Domuz etiyle beslenen insanlarda da şiddet ve taşkınlığın daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Özellikle bu insanlarda <strong>“kıskanma duyguları”</strong> dumûra uğramıştır. Bilhassa evli çiftlerin serbestçe evlilik dışı ilişkilerde bulunmaları tabiî hâle gelmiştir. Ayrıca bu insanların çocuklarıyla olan ilişkilerinde samimi sevgi bağları azaldığı için belli bir yaştan sonra ayrı yerlerde yaşamaları kolaylaşmıştır. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Yatıştırıcı ve sâkinleştirici olarak bilinen besin maddeleri de karbonhidratlardır. Makarna, ekmek, bisküvi gibi karbonhidratlı besin tüketen insanlarda <strong>“triptofan”</strong> adlı kimyasal ileticilerin beyne tesiriyle <strong>“serotonin”</strong> maddesinin artması sâyesinde vücut genel bir huzur ve sâkinliğe kavuşur. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Bu konuyla ilgili olarak İtalyan beslenme uzmanı Prof. Dr. Ezio Di Flaviano, insanların damak zevkleri ve yemek seçimi konusunda ilginç tespitlerde bulunmuştur. Ona göre, sofraya oturup doğru besin maddeleri seçerek, kötü ruh hâlinizi belli oranda düzeltebilirsiniz. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Flaviano, yaptığı tespitler sonucunda zihinsel bunalım içinde ve patlamaya hazır bir psikoloji içinde olan kişilerin makarna, ekmek, taze meyve ve sebze yemeleri gerektiğini; kendisine olan özgüvenini yitirmiş ve bezginlik duyan kişilerin ise, kesinlikle peynir ve kırmızı et tüketmemelerini öneriyor. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">İtalyan doktorun tespitine göre, süt ürünleri ve kırmızı et, kişilerde bezginliği artırıyor. Yalnızlık ve iç sıkıntısı hisseden insanların rahatlamak için domates, patlıcan, biber, patates, yumurta ve karnabahar gibi sebzeleri tüketmesini doğru tercih olarak gören Flaviano, söylediği sözler ve davranışlarından memnun olmayanların soğan ve pırasayı tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Flaviano, düş kırıklığı, kuşku ve çekingenlik içinde bulunan kişilerin kereviz ve havuç tüketmesinin ruh sağlığı açısından faydalı olacağına dikkat çekerken, iş hayatının yorgunluğu ve stresinden bunalan kişilerin sofralarından bezelyeyi eksik etmemeleri gerektiğini vurguluyor. Üzerinden endişeyi atamayan ve “her an hata yapabilirim” saplantısını aklından çıkaramayan insanların bol bol marul yemeleri gerektiğini belirten İtalyan beslenme uzmanı, saldırgan ve karşısındaki kişilere karşı agresif bir yapısı olan kişilerin kendilerini kontrol altında tutmak için ceviz yemelerini tavsiye ediyor. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Elbette, yiyeceklerin beslenmede temel ölçüsünü, <strong>“helâl”</strong> ve <strong>“haram”</strong> kavramları oluşturuyor. Helâl gıdalar, beden ve ruh sağlığını koruyup geliştiriyor, bünyeyi besliyor, fayda veriyor; buna mukabil haram gıdalar, beden ve ruh sağlığını bozuyor, beden ve ruha zarar veriyor. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="color: purple">Konu, harama düşmemek ve helâlde de ölçüyü aşmamak şartıyla Allâh’ın tüm nîmetlerinden istifade edip şükredebilmekte düğümleniyor. Rabbimiz, haram yiyeceklerden sakınarak ruh ve beden sağlığımızı koruyabilmeyi, helâl ve temiz besinlerle beslenerek ruh ve beden sağlığı içinde kendisine şükredebilmeyi cümlemize nasip eylesin. Âmin!</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zeyhak_, post: 139035, member: 22"] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Fransız düşünür Savorin’in: [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple][B]“–[/B][B]Bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim![/B][B]”[/B] sözü, son yıllarda daha da geçerli hâle geldi. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Araştırmalar, aldığımız besinlerin, beyin biyokimyasını etkileyerek kişiliğimizi de, içinde bulunduğumuz ruh hâlini de değiştirebildiği sonucuna vardı. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Alınan her bir besin maddesi, beyine farklı bir amino asit verir. Bu amino asitler, daha sonra farklı iletişim sinirlerine dönüşürler. Bunların kimi uyarıcı, kimi ise yatıştırıcıdır. Uyarıcı olanlar hayvansal proteinlerde bulunurlar. Hayvansal protein içeren besinler, yenildiğinde [B]“fenil alanin”[/B] maddesi beyne geçer ve [B]“nor adrenalin”[/B] ile adrenaline dönüşür. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]İşte bu yüzden çok sık et ve et ürünleri ile beslenenlerin aktif, hareketli ve daha sert mîzaçlı oldukları tespit edilmiştir. Bu duruma toplumlarda daha açık ve net olarak rastlanır. Nitekim arslan, köpek ve etçil hayvanlar yırtıcı; koyun, keçi ve deve gibi hayvanlar ise daha uysal ve yumuşak olurlar.[/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Domuzlar ise, buldukları hemen her şeyi; ölü böceklerden ağaç kabuklarına, leş ve hatta kendi pisliğine ve yavrusuna varıncaya kadar her türlü iğrenç şeyi yerler. Domuz etiyle beslenen insanlarda da şiddet ve taşkınlığın daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Özellikle bu insanlarda [B]“kıskanma duyguları”[/B] dumûra uğramıştır. Bilhassa evli çiftlerin serbestçe evlilik dışı ilişkilerde bulunmaları tabiî hâle gelmiştir. Ayrıca bu insanların çocuklarıyla olan ilişkilerinde samimi sevgi bağları azaldığı için belli bir yaştan sonra ayrı yerlerde yaşamaları kolaylaşmıştır. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Yatıştırıcı ve sâkinleştirici olarak bilinen besin maddeleri de karbonhidratlardır. Makarna, ekmek, bisküvi gibi karbonhidratlı besin tüketen insanlarda [B]“triptofan”[/B] adlı kimyasal ileticilerin beyne tesiriyle [B]“serotonin”[/B] maddesinin artması sâyesinde vücut genel bir huzur ve sâkinliğe kavuşur. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Bu konuyla ilgili olarak İtalyan beslenme uzmanı Prof. Dr. Ezio Di Flaviano, insanların damak zevkleri ve yemek seçimi konusunda ilginç tespitlerde bulunmuştur. Ona göre, sofraya oturup doğru besin maddeleri seçerek, kötü ruh hâlinizi belli oranda düzeltebilirsiniz. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Flaviano, yaptığı tespitler sonucunda zihinsel bunalım içinde ve patlamaya hazır bir psikoloji içinde olan kişilerin makarna, ekmek, taze meyve ve sebze yemeleri gerektiğini; kendisine olan özgüvenini yitirmiş ve bezginlik duyan kişilerin ise, kesinlikle peynir ve kırmızı et tüketmemelerini öneriyor. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]İtalyan doktorun tespitine göre, süt ürünleri ve kırmızı et, kişilerde bezginliği artırıyor. Yalnızlık ve iç sıkıntısı hisseden insanların rahatlamak için domates, patlıcan, biber, patates, yumurta ve karnabahar gibi sebzeleri tüketmesini doğru tercih olarak gören Flaviano, söylediği sözler ve davranışlarından memnun olmayanların soğan ve pırasayı tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Flaviano, düş kırıklığı, kuşku ve çekingenlik içinde bulunan kişilerin kereviz ve havuç tüketmesinin ruh sağlığı açısından faydalı olacağına dikkat çekerken, iş hayatının yorgunluğu ve stresinden bunalan kişilerin sofralarından bezelyeyi eksik etmemeleri gerektiğini vurguluyor. Üzerinden endişeyi atamayan ve “her an hata yapabilirim” saplantısını aklından çıkaramayan insanların bol bol marul yemeleri gerektiğini belirten İtalyan beslenme uzmanı, saldırgan ve karşısındaki kişilere karşı agresif bir yapısı olan kişilerin kendilerini kontrol altında tutmak için ceviz yemelerini tavsiye ediyor. [/COLOR][/FONT] [FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Elbette, yiyeceklerin beslenmede temel ölçüsünü, [B]“helâl”[/B] ve [B]“haram”[/B] kavramları oluşturuyor. Helâl gıdalar, beden ve ruh sağlığını koruyup geliştiriyor, bünyeyi besliyor, fayda veriyor; buna mukabil haram gıdalar, beden ve ruh sağlığını bozuyor, beden ve ruha zarar veriyor. [/COLOR][/FONT] [FONT=Times New Roman][FONT=Comic Sans MS][COLOR=purple]Konu, harama düşmemek ve helâlde de ölçüyü aşmamak şartıyla Allâh’ın tüm nîmetlerinden istifade edip şükredebilmekte düğümleniyor. Rabbimiz, haram yiyeceklerden sakınarak ruh ve beden sağlığımızı koruyabilmeyi, helâl ve temiz besinlerle beslenerek ruh ve beden sağlığı içinde kendisine şükredebilmeyi cümlemize nasip eylesin. Âmin![/COLOR][/FONT][/FONT] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Peygamber Efendimiz a.s.v.'ın kabri nerededir? (Sadece şehir adını küçük harfler ile giriniz)
Cevap yaz
Forumlar
Eğitim ve Kültür
Aile ve Yaşam
Yemeklerimiz ve Yemek Tarifleri
Beslenmenin Kişiliğe Etkisi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Accept
Daha fazla bilgi edin.…
Üst