Vecize Analizi 26: Lillah, Livechillah Lieclillah rızası dairesinde

kenz-i mahfi

Sorumlu
Bu defaki vecizemizde çok güzel ve hareketimize istikamet verecek bir düstur işlenmektedir. Çok sevdiğim ve hep istimal ettiğim bir vecize...

[BILGI]Lillah, Livechillah, Lieclillah rızası dairesinde hareket ediniz. o vakit sizin ömrünüzün dakikaları, seneler hükmüne geçer[/BILGI]


-Lem'alar, 3. Lem'a-
 

teblið

Vefasýz
Allah rızası dairesinde hareket ettiğimizi nasıl anlarız?

Aslında bu sorunun cvabı sizin kalbinizde saklıdır ..vicdanınızda saklıdır..

Ama gene de bizde bir şeyler söyleyelim.sorunuzla alakalı;

Günlük hayatta pek çok tezatlı işler vardır. Ters ve olumsuz gelişmeler, birilerini moral açısından fena halde yıkar. Hüsrana uğratır. Öylesine tahripler yapar ki; bütün hayatı kendine zehir eder. İlahî lütufla kendisine verilen istidatlarla kendini bir şey sanır. Güçlü kuvvetli sanır. Makam-mevki sahibidir. Mal-servet sahibidir.

Beyhude gülünç bir şekilde kaderle mücadeleye girer. Ve ‘Hayat bir mücadeledir’ der. Onca imkana rağmen gözüne uyku girmez. Hayat ona zehir olur. İç dünyası bu zıtlıklarla kemirilir. Kıvranır, durur. Unutur, Nemrudun onca gücüne rağmen bir sineğe yenildiğini... Onca debdebe ve imkan içinde olanların gözle görülemeyecek bir mikroba mağlup olduğunu unutur.
Servet, mal, mülk ve zenginlik, insanı hüsrandan kurtaramıyorsa kurtuluş yolu nedir?

Kurtuluş (felah) yine Asr Suresi’ndedir. Allah, kullarına ihsan etmiş. Bu surede ‘ancak, kesin’ hüsranda olmayacaklar, kurtulmuş, felaha ermiş olanları şöyle sıralamaktadır.
-İman-ı billah…-Salih amel (iyi işler yapmak)...-Birbirine hakkı tavsiye etmek,-Birbirine sabrı telkin etmek.

Kişiyi hüsrandan kurtaracak, felâaa kavuşacak yegane yoldur. Gidilecek yol budur. Geçmiş ve şimdiki zaman bununda şahitliğini yapmaktadır.
 
Son düzenleme:

kenz-i mahfi

Sorumlu
Allah rızası dairesinde hareket ettiğimizi nasıl anlarız?

Yaptığımız işlere bakmamız yeterlidir. Veya şöyle bir soruyu kendinize sorup cevabını verdikten sonra kalbini yoklayabilirsiniz. "Acaba yaptığım filan iş Cenab-ı Hakk'ın rızasına uygun mu?" Evet bu soruya vereceğiniz cevap sizin rıza dairesinde hareket etmeye gayretinizin derecesini gösterecektir.

Adamın biri demiş ki "70 sene yaşadım, hayattan hiç bir şey anlamadım" Evet anlamaması normal, çünkü ömrünü malayani şeylerle, orada, burada fuzuli muhabbet ve işlerle, beyhude geçirmiş, kahvehane köşelerinde, eğlence mekanlarında geçirmiş... Yani hayattan birşey anlamaması gayet normal, neyi anlamayı bekliyordu ki?

Fakat rıza dairesinde amel-i salih ve takva ile ömür geçiren bir kişinin bir saniyesi bir sene kadar kıymettardır ve öyle netice verecektir.
Dalalet içinde ehl-i dünyanın yüz senesi bir saniye gibi değersizdir. Bir rüzgar gibi gelir geçer.

Onun için malayani şeylerle iştigal etmeden, lüzumlu işlerle, amel-i salihle ömür geçirmek... o zaman ömür dakikaları adeta çekirdekler gibi olup, dakikalarımız seneler kadar kıymetlenecektir.
 

fena fi'n-nur

New member
Bu defaki vecizemizde çok güzel ve hareketimize istikamet verecek bir düstur işlenmektedir. Çok sevdiğim ve hep istimal ettiğim bir vecize...

[BILGI]Lillah, Livechillah, Lieclillah rızası dairesinde hareket ediniz. o vakit sizin ömrünüzün dakikaları, seneler hükmüne geçer[/BILGI]


-Lem'alar, 3. Lem'a-


Hemen hemen 3 kelime de Allah için, Allah rızası için ilh. manalara geliyor. Çok ince de olsa bir fark olmalı nedir acaba?..
 
Son düzenleme:
Z

Ziyaretçi

Misafir
Yanlış hatırlamıyorsam Risale-i nurda üstad hazretlerinin bir duasında şöyle deniyordu;

Her şey Allah için Allah ile
Allah'tan ve Allah'a olsun..

Bu vecizeye de bu açıdan bakabiliriz.oturup kalkmamizdan her türlü tavır davranış ve düşünce dünyamıza kadar O'nun hesabına olmali.Yani Allah'ın bizlere verdiği maddi manevi cihazati Onun yolunda kullanmalıyız.Göz-kulak el-ayak dil- dudak kalp-ruh bir an bile hatirdan çıkarılmadan O'nun dairesinde dolasmali.


İşte böyle olduğu zaman ömrümüzün her dakikası bakileşir..
 
Üst