Umreye gİdecek olanlara tavsİyeler

kasif1

Well-known member
YOLCULUĞUMUZUN VERİMLİ, İBADETLERİMİZİN HAZZI İÇİN MUTLAKA AMA MUTLAKA OKUYALIM VE OKUDUKLARIMIZI UYGULAYALIM! AKSİ TAKDİRDE SORUNLAR YAŞAYACAĞIMIZI BİLELİM!

- Madden ve manen hazır mıyız?

- "Ya Rab! Hac ve Umre yolculuğunu bana kolay kıl."(Hz.Muhammed s.a.v) duasını unutmamalıyız. Hac ve Umre kitapçığını mutlaka okumalıyız. Bu ulvi yolculuğun, seyahatin ötesinde, ibadet yolculuğu olduğunu unutmamalıyız.

- Hac ve Umre seminerlerine mutlaka ama mutlaka katılmalıyız. (Bilinçli ve şuurlu yapılan az ibadetin, bilinçsiz ve şuursuzca yapılan çok ibadetten daha hayırlı olduğunu unutmamalıyız.) Hac ve Umre programlıdır ama zaman zaman programlarda aksamalar olabileceğini de unutmamalıyız ve Mekke - Medine deki programlarımızı ona göre ayarlamalıyız. Gidiş ve dönüş uçuş tarih ve tarifelerinde gecikmelerin olabileceğini bilmeliyiz.

- Bagajlarımıza mutlaka ad-soyad, adres, telefon ve kafile numaralarımızı, biliyorsak gittiğimiz otel adı ve oda numarasını da yazmalıyız.

-Anne veya baba pasaportu ile seyahat edecek çocukların fotoğraflarının mutlaka yapıştırılmış ve mühürlenmiş olması gerekmektedir.



YANIMIZDA BULUNDURMAMIZ GEREKENLER!

- İhram'ı (erkekler için) Mekke'ye gidilecekse, ayrı bir çanta içerisinde yanımızda bulundurmalıyız.

- Ayrıca terlik (sandalet) türü bir giyecek bulundurmalıyız ve tavaflarda kullanmak için deri patik almalıyız. Spor ayakkabı veya tabanı kaymayacak hafif ayakkabı almalıyız. (Geziler için)

- Teri emen, sıcağı fazla geçirmeyen, pamuklu - keten cinsinden beyaz elbiseler ve güneş gözlüğü almalıyız.

- Çatal iğne bulundurmalıyız. (İhram için) Kalın hırka (Medine için) almalıyız.

- Yumuşak, cebe sığacak ince seccade (acil durumlar için) almalıyız.

- Kişisel bakım ürünleri (diş macunu ve fırçası, kokusuz sabun, güneş kremi almalıyız)

- Tırnak makası, küçük el makası (ihramdan çıkmada kullanmak için) bulundurmalıyız.

- Cep telefonlarımızı yanımıza almalıyız ve gider gitmez Mekke - Medine hattı almalıyız. Türkiye hattı kullananlara gelen her telefon ve mesajın yurtdışı ödemesi yazılmaktadır.

- Telefonla da sık sık meşgul olmadan rehberimizin Mekke - Medine telefon numarasını kayıt etmeliyiz. Mekke - Medine numaramızı da rehberimize mutlaka hemen vermeliyiz.

- (Aldığımız hattın kontörü bittiği an yeni kontör kartını yüklememiz için şu işlemi takip etmeliyiz:

- *1400* kazıdığımız kontör numarası #yes. Hat ve kontör her yer de bulunmaktadır. 75 veya 80 Riyal arasındadır.)



SAĞLIKLA İLGİLİ YANIMIZDA BULUNMASI GEREKENLER!

- Doktor tavsiyesi dışında hiçbir ilaç kullanmamalıyız. Hijyenik maske, ağrı kesici, gribal enfeksiyon ilaçları (novalgin, aspirin, antibiyotik, kabızlık ilacı, pişik merhemi, ateş düşürücü şurup, grip önleyici ilaç, boğaz ve sesle ilgili ilaçlar (pastil) mutlaka almalıyız.) hastalıklarımızı rehberimize mutlaka bildirmeliyiz.

- Yeşil reçeteli ilaçlarımız varsa, ingilizce raporuyla beraber yanımızda bulundurmalıyız.

- Devamlı kullanmamız gereken ilaçlarımız varsa yeterli miktarda yanımıza almalıyız.

- Sağlık ocağı ve hastanelerimizin olduğunu bilmeli ve gerektiğinde buralardan kendi imkanlarımız dahilinde yaralanabileceğimiz! bilmeliyiz.



HAVA ALANLARI

- Hava alanına uçuş saatinden en az 3 saat önce belirtilen yere gelmeliyiz.

- Rehberimizle mutlaka irtibata geçmeliyiz. Yurt dışı çıkış harcını hemen yatırmalıyız. Dekontları muhafaza etmeliyiz.

- Hava alanında rehberimiz tarafından dağıtılacak pasaport, kimlik kartlarımız, uçak biletlerimiz ve pasaport içindeki diğer evraklarımızı, gidip dönünceye kadar mutlaka el çantamızda muhafaza etmeliyiz.(Aksi taktirde yolculuğumuza engel çıkacaktır.)

- Valizlerimizi rehberlerimizin bilgileri dahilinde uçağımıza vermeliyiz.

- Gidiş ve dönüş pasaport kontrollerinde verilecek giriş çıkış fişlerini doldurmalıyız.

- Gidiş ve dönüşlerde eşyalarımızı uçağın kargo bandına verirken eşya sayısını pasaportumuzla beraber bant görevlisine bildirmeli ve eşyalarımızın takibine

ÇOK DİKKAT ETMELİYİZ.



ÇOK ÖNEMLİ TAVSİYELER 1

- Mekke ve Medine'deki rehberimiz tarafından belirlenecek bilgilendirme toplantılarına

- MUTLAKA AMA MUTLAKA saatinde katılmalıyız. Hava alanında ihrama girerken (kadınlar hariç) iç çamaşırlarımız dahil çıkarıp, ihram örtülerimize bürünmeliyiz.

- 2 rekat ihram namazı kılmalıyız.

- Uçuş öncesi mutlaka tuvalet ihtiyacımızı gidermeliyiz. Hava alanlarında ve diğer yerlerde gidip dönünceye kadar, kafilemizle beraber topluca hareket etmeliyiz. Mekke'ye gidenler için ihrama girdikten sonra ihram yasaklarını unutmayıp, İhramlıya yakışan bir tavırla hareket etmeliyiz.

- İhram yasaklarına dikkat etmeliyiz.

- Uçağa binerken yer için yol arkadaşlarımızı üzmemeliyiz. Yolculuk esnasında arkadaşlarımızla iyi geçinmeliyiz. Uçakta gereksiz bir şekilde üst bagajlarımızla meşgul olmayıp zikir ve dua ile meşgul olmalıyız.

- Uçaktan inerken bizi ve arkadaşlarımızı üzecek aceleci ve sabırsız davranışlardan kaçınmalıyız. Bu yolculuğun, ibadet yolculuğu olduğunu unutmamalıyız. Zahmeti olmayan ibadetlerin rahmeti olmayacağını da unutmamalıyız.



ÇOK ÖNEMLİ TAVSİYELER 2

- Transfer ve gezilerimizde acele etmemeliyiz ve sabırlı davranmalıyız. Yanımızda mutlaka şemsiye ve güneş gözlüğü bulundurmalıyız.

- Ancak, ama, eğer sözcüklerini mümkünse kullanmamalıyız ve sabretmeliyiz.

- Rehberlerimizi dikkatlice dinlemeli ve onlara yardımcı olmalıyız.

- Kusurlu ve hatalı insanları göreceğiz, onları affetmeli, ibret almalıyız. Yolda otobüsle ilgili, otelde ise gerek yataklarla, gerekse de yemeklerle ve diğer hizmetlerle ilgili eksikliklerin ve aksaklıkların olabileceğini göz önünde bulundurarak sabırlı olmalıyız.

- Otel odalarımızdaki mini ikramların ücretlerinin kendimiz tarfından ödeneceğini bilmeliyiz.

- Ülkemize döneceğimiz tarihte otelimizi eşyalarımızla beraber en az 5 saat önce boşaltacağımızı bilmeliyiz ve ona göre tedbir almalıyız.

- Bize belirtilen yer ve saatte valizlerimizi gösterilen yerlere yerleştirmeliyiz ve eşyalarımıza çok dikkat etmeliyiz. Sıhhatimize dikkat etmeliyiz asla soğuk su, ve diğer soğuk içecekleri ve açıkta satılan yiyeceklerden almamalıyız. Yolculuk boyunca dua ve zikri ihmal etmemeliyiz. Tekbir, tehlil, salavat-ı şerife getirmeliyiz.

- Hafif yemekler yemeliyiz, Az yemeye ve çok ibadete bakmalıyız. Çünkü bu günün bizim için nimet olduğunu yarının da meçhul olduğunu unutmamalıyız. Mekke ve Medine'de boy abdestiyle beraber sık sık duş almalıyız. Bunun hem sağlığımız hem de ibadetlerimizin sevabı için faydalı olacağını unutmamalıyız. Bizi tanıtıcı kimlik, otel adres kartı ve evrakımızı mutlaka ama mutlaka yanımızdan hiç eksik etmemeliyiz Paramızı emniyet edeceğimiz bir yere yatırmalı ve iyice muhafaza etmeliyiz. Gitmeden önce az bir miktar yanımıza riyal almalıyız.

- Sıcaklarda şemsiyesiz kesinlikle dolaşmamalıyız. Az gezip çok ibadet etmeliyiz.

- Tavaf ve say esnasında ve özellikle Hacer'ül Esvet'i öpebilmek için başkalarını incitmemeliyiz ve rehberimizle yaptığımız ilk tavaftan sonra ara ara yine rehberimizle beraber tavaf edeceğimizi bilmeliyiz.

- Gidiş ve dönüşlede yanımıza fazla eşya alıp lüzumsuz eşyaları, kendimizin taşıyacağını aklımızdan çıkarmadan, uçağın da 30 kg. dan fazla eşyaya ücret alacağını unutmamalıyız.



ÇOK ÖNEMLİ TAVSİYELER 3

- Programlı geziler hariç ekstra geziler için ve gerekirse ek nakliye ücretinin kendi tarafımızdan ödeneceğini bilmeliyiz ve bize lazım olacak şeyleri belirlemeliyiz.

- Kutsal iklimin her saniyesini tavaf, ibadet ve dua ile geçirmeliyiz. Bunun son ziyaretimiz olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız.

- Ülkemize döndüğümüzde Hac veya Umre yapmanın olgunluğunu her halimizle ispat edip, Hac ve Umre'ye gidecek olan, bölgemizin örnek insanı olmalıyız. Uçak yolculuğu öncesi lavabo ihtiyaçlarımızı gidermeli ve yanımıza aperatif yiyecekler almalıyız.

- Medine'de Peygamberimizi ziyaret saatlerinin kadınlar için sabah 07.00 -11.00, öğleden sonra 14.30 - 15.30 arası akşam da 21.00 - 23.00 arası olduğunu bilmeliyiz.

- Gittiğimiz gibi değil, “Annemizden doğmuş bir bebek gibi günahsız olarak dönmeye” gayret edip, bu cümlenin de HADİS-Î ŞERİF olduğunu unutmamalıyız...



augur1.bmp


UMRE TAKIP CETVELİ

- Gerekli vücut temizliğimi yaptım.

- Tırnaklarımı kestim.

- İhram havlularımı (İzar ve Rida) kuşandım.

- Abdest aldım.

- Normal giysilerimi erkekler için (çorap , atlet ,külot vs.) çıkardım.

- Bayanlar normal kıyafetleriyle ihrama girer.

- Mikat mahaline gittim.

- İki rekat ihram namazı kıldım.

- Umre niyetimi yaptım.

- Üç kez telbiye okudum. ( Lebbeyk Allahumme Lebbeyk)

- Tekbir , Tehlil, Teşbih , Salavat okudum.

- Harem'e girdim.

- Iztıba ( Omuza alman ihram havlusunun bir ucunu sağ koltuk altımdan geçirip sol omzuma atarak sağ omuz ve kolumun açıkta bırakılması) yaptım.

- Umre tavafına niyet ettim.( Ya Rab! Umre tavafı yapmak istiyorum. Kolay kıl.Kabul et.)

- Hacer-ul Esved' in hizasına gelip yönümü ona dönüp , ellerimi omuz hizasına kadar kaldırıp , " Bismillahi Allahu-Ekber" diyerek selamladım .

- Kabe'yi soluma alarak Hatim'in dışından tavafa başladım. Her şavt, ( Hacer-ul Esved'den başlayarak Kabe'nin etrafında bir tur dolaşmak) Rukn-i Yemani ve Hacer-ul Esved'i uzaktan " Bismillahi Allahu-Ekber" diyerek selamladım.

- İlk üç şavtta Remel yaptım.(Çalımlı yürüme.)

- Yedi şavtta tavafı bitirdim.

- Mültezem'de dua ettim.

- Sağ omzumu ihramla kapattım.

- Makam-ı İbrahim'in arkasında dua ettim.

- Bol bol zemzem içtim. Zemzem içerken zemzem duasını okudum.

- Say yapmak için Safa tepesine gittim.

- Yönümü Kabe'ye dönüp tekbir,tesbih,salavat okudum.

- Umre Sa'y'inin niyetini yaptım. (Ya Rab! Senin rızan için Umre S ay'i yapmak istiyorum. Kolay kıl, kabul eyle .)

- Safa'dan Merve'ye dört , Merve'den Safa'ya üç kez gittim.

- İki yeşil ışık arasında "Hervele" (kısa adımlarla koşarak,canlı ve çalımlı yürüme) yaptım. ( Bayanlar hervele yapmazlar.)

- Merve tepesinde dua ettim.

- Saçlarımı kısaltıp tırnaklarımı kesip (dipten veye kısmen) ihramdan çıktım. ( Bayanlar parmak ucu kadar saçlarından keseceklerdir.)
 

teblið

Vefasýz
Bu manevi iklimi bir kez daha yaşamak için kalan ömrümün hepsini feda ederdim elimde olsaydı !!!!!!!

ne çare elinden kayıp gidiyor bire bin olan dakikalar malesef!!!!!
 
Üst