Peygamberimizin Yasakladığı İsimler

hubbuuhra

Well-known member
BABANIN EVLAT ÜZERİNDEKİ HAKKI 2'DİR....ÇOCUĞUNA İSLAMİ ANLAM TAŞIYAN İSİM VERMEK VE GÜZEL AHLAK ÜZERİNE YETİŞTİRMEKTİR
Peygamberimizin Yasakladığı İsimler
Peygamberimizin yasaklamış olduğu yanlızca bazı birkaç örnek isimler:

Bir hadis-i şerif: çocuklarınızı benim isimlerimle isimlendirinz ve peygamber isimleri naklediniz her müslüman erkeğin üç çocuğu olurda birinin adını ^^MUHAMMED^^ ile tesmiye etmezse cehalet eden kullardandır benim isimlerimle isimlenen evlatlarınızda ahirette şefaat edeceğim ve allah cehennem ateşinde yakmaya tenezzül etmekden kaçınacakdır hiç şüphesiz en bahtıl makbul isim Muhammed'dir çocuğuna güzel isim nakletmeyen hermüslüman babanın oğlu evladın baba üzerindeki haklarındandır...

İsim sahiplerine şefaat:
Her peygamber, kendi isminden olanlar, her âlim ve evliya da, kendi isminden olanlara şefaat edecektir. Güzel ismin bu yönden de önemi vardır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah indinde en güzel olan isimler, Abdullah, Abdurrahmandır.) [Müslim]
(Üç oğlu olup da, birine adımı vermiyen, cahillik etmiş olur.) [Taberânî]
(Allahü teâlâ buyurur ki: İsmi, Muhammed, Mahmud,Ahmed gibi Habibimin isminden olan mümine azap etmekten haya ederim.) [R. Nasihin]
(Bir evde bir, iki veya üç tane Muhammed ismi olmasını çok güzeldir.) [İbni Sâd]
(Oğlunun adını Muhammed koyan, çocuğu ile cennetlik olur.) [A. Rufai]
(Muhammed isimli çocuğa her yerde ikram edin, onu aşağılamayın.) [Hatîb]
(Muhammed isimli kimseyi hakîr görmeyin, onu mahrum etmeyin! Onun bulunduğu bir evde, bir yerde bereket vardır.) [Deylemî]
İbni Abbas hazretleri, (Kıyamette, “adı Muhammed olan müminler gelsin” denilir, hepsi cennete götürülür) buyurmaktadır.(zevahir/hedcen)

Peygamberimiz yaşamında bir çok çocuk yaşlı genç hatta hanımlarından birinin isimlerinide ve yine kölesi olan hz.enesin adınıda değiştirmiştir.

Peygamberimiz yine doğa ismi taşıyan dağ tepe ırmak nehir eşya kaya ve herhangi bir hayvan Gibi isimleride kesinlikle yasaklamış ve koymamamız gerektiğini emretmiştir.

Senem: Put,cok guzel kadin anlamındadır.Peygamberimizin yasaklamis oldugu isimlerdendir.

SAMED :
ALLAH'in isimlerini tek basina isim olarak kullanilmasini yasaklamistir.
Samed yerine Abdussamed seklinde kullanilabilir yalnizca(Abdulkerim,Abdulkadir,Abdurrahim vs buşekilde adlandırılmalıdır)
Allahu Tealanin en sevdigi ve Peygamberimizin tavsiye ettigi isimler (peygamberimizin isimleri diğer paygamberlerin isimleri-Abdullah ve Abdurrahman'da allahın en sevdiği isimlerdir...)

SUVEYDA:
Kalbin ortasinda var kabul edilen siyah nokta.Tohumun ortasinda bulunan tanecik
Kalpteki gizli günah demektir.Isim olarak kullanilmasi uygun degildir.

Peygamberimiz(s.a.v) anlami guzel olmayan,cehennemi cagristiran isimleri de yasaklamistir.

SERGEN: Raf dolap gözü anlamına gelir uygun olmayan alaycı ısımlerdendır ve haramdır

SİMGE: ilgisiz yakışmayan diğer bir tabirle alakasız saçma isimdir

ASIYE:
Asi olan karsi gelen ,itaatsiz

ALEV:
Cehennemi cagristiran bu ve benzeri isimleri de yasaklamistir.ornegin; ates,kirmizi,sari ,alev

Ayrica ; özellikle dikkat ceken kirmizi ,sari ve bunlara benzer renkte kiyafetler giyilmesini de kadınlara yasaklamistir.

ABDULESE :
Arslanin kulu arslan gibi manasındadır .Peygamberimizin yasakladigi bir isimdir.

KEZBAN: Yalanci anlamı vardır.ve haramd isimlerdendir.

Bir hadis-i Serifte :

"Sizler kiyâmet günü kendinizin ve babalarinizin adlari ile cagirilirsiniz. Öyle ise cocuklariniza güzel isimler veriniz."buyurmuslardir. (Hadîs-i serîf-Ibn-i mace)

Ecem: Prensens,bacasız ev,çok fazla sıcak gibi anlamlara geliyor

Mesela hepimizin ismini çok duyduğu meşhur hadis ravisi Hz. Ebu Hureyre’nin ismi önceleri:Abdüşşems’tir.Allah Rasulü “İnsan ayın, güneşin ismini alamaz;sen Abdurrahmân’sın”
diyerek, Ebu Hureyre’nin adını “Abdurrahman” olarak değiştirmiştir
Yukarıdaki hadislerden de anlaşıldığına göre Efendimiz, güzel ve anlamlı isimler koymamızı tavsiye ediyor. Bir ismin güzel olması için dile hoş olan mantığı değil dini anlamı taşıması gerekmektedir

Yeni doğan bir çocuğa nasıl isim verilir?
Dinimizde yeni doğan bir çocuğa aşağıda madde madde vereceğimiz hususların uygulanması müstehap olarak görülmüştür:
• Yeni doğan çocuğa süt vermeden evvel ağzına yumuşatılmış hurma gibi tatlı bir şeyler sürülür.
• Çocuğa doğunca veya doğumu mütakip yedinci günü adı konur.
• Doğduktan sonra hemen ölen çocuğa da ad konur. Yıkanır cenaze namazı kılınır.
• Çocuğun ismini ilmiyle âmil, ehli salih bir zata koydurmak iyidir. Ashab-ı Kiram çocuklarına isimlerini Peygamber Efendimiz’e verdirmeyi tercih etmişlerdir.
• Çocuk isim koyacak kişinin kucağına verilir. Kişi abdestli bir şekilde kıbleye döner, önce sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okur ve üç kere çocuğun sağ ve sol kulaklarına ismini tekrar eder.
• Çocuğa isim koyduktan sora hayır duada bulunulmalıdır. Peygamber Efendimiz: “Ya Rabbi bu çocuğu hayırlı ve salihlerden eyle ve onu güzel bir şekilde yetişmesini sağla” diye dua etmiştir.
• Durumu iyi olanlar için Allah’ın vermiş olduğu çocuk nimetine karşı bir şükür olarak çocukların doğumlarının yedinci gününde kurban kesmek sünnettir. Bu kurbana akika kurbanı denilmektedir. Yine bu günler çocuğun başının tıraş edilip, çıkan saçın ağırlığınca veya takdiri bir ağırlık olarak altın alıp sadaka vermek müstehaptır.
İsimleri bozarak kullanmak doğru değil
Halkımız arasında isimler mevzuunda yapılan yanlış bir hareket daha var. İsimleri kısaltacağız diye bozuyor ve anlamsız isimlerle birbirimize sesleniyoruz. Mesela Abdullah’a Apo, İbrahim’e İbo, Zeynep’e Zeyno, Mustafa’ya Musti, Canan’a Cano gibi.. Bu da esasen doğru olmayan bir isimlendirmedir.
 
Üst