Nur Kitaplığı

Huseyni

Müdavim
Bu konu altında, Risale-i Nur ve Bediüzzaman Said Nursi hakkında yayınlanmış eserleri tavsiye edebilirsiniz..

Geçenlerde bir sohbette Necmettin Şahiner ağabeyin tavsiye ettiği bir kitaptır. Bu kitap ilk olarak New York'ta Suny isminde bir kitabevinde yayınlanmış. Ağabeyin dediğine göre öyle her kitabı rasgele yayınlayan bir kitabevi değilmiş..

Yazarının "modern Türkiye'de din ve toplumun kaynaştığı yolları kavrama yönünde bir ön çalışmadır" diye nitelediği kitapta, Müslüman düşünür Said Nursi'nin hayatı, Türkiye toplumunun din, ideoloji, bilinç sorunları ve modernizm olgusu ele alınıyor. Bediüzzaman'ın, özellikle reformların yabancı kültürlerle birlikte gündelik hayatımıza girip yerleşik usullerimizi zorlayan pratiğine karşı mücadelesi inceleniyor.



55053-bediuzzaman-said-nursi-olayi-the-case-of.jpg



37251b.jpg


 

Huseyni

Müdavim





Necmeddin Şahiner’in 1974 yılında çıkardığı Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman kitabı 39 yıldır okurla buluşuyor. 63. baskısı yapılan kitap her seferinde yeni bilgi ve belgelerle okur karşısına çıkıyor.

Hekimoğlu İsmail, bir gün, Necmeddin Şahiner’in Sultanahmet’te kaldığı eve ziyarete gider. Bediüzzaman’la ilgili resim, bilgi, belge dokümanları koyduğu bir dosyayı görür, onu Şahiner’den ister. Ertesi gün karşılaştıklarında Hekimoğlu İsmail’in ilk sözü ‘Sabaha kadar uyutmadın beni’ olur. Ve ona dosya için birtakım teklifler getirir: “Bu dosyayı şöyle sırala. Ve buna önsöz yazalım. Eğer müsaade edersen ben önsöz yazarım bu kitaba. Bak ne muazzam bir hizmet olur o zaman görürsün.” Şahiner ise dosyanın Üstad için çok noksan olduğunu söyleyerek “Çok çalışmamız, çok dolaşmamız lazım.” dediyse de Hekimoğlu onu ikna eder. Ve Hekimoğlu’nun ısrarı ile 400 sayfalık Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman Said Nursi kitabı Necmeddin Şahiner imzasıyla 1974 yılının ortasında okurla buluşur. Kitap ilgiyle karşılanır; yıl sonuna kadar üç baskı daha yapar.

Hekimoğlu İsmail’in teşvikiyle böyle bir mecraya giren Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman kitabı aradan geçen yıllarda baskı üstüne baskı yapar. Bugün ise 63. baskısı ile yeni nesillerle buluşmak üzere raflardaki yerini alır. Müellifi Necmeddin Şahiner, kitabı kapanmayan bir dosya olarak görüp, başta söylediği ‘çok dolaşmamız’ sözüne de sadık kalarak, kitabı her daim yeni bilgilerle desteklemeye devam eder ve hâlen de devam etmektedir. Son baskısında da Said Nursi ile ilgili az da olsa bulduğu yeni belgelere yer verir. Son yıllardaki baskılarında zaten yeni bilgileri ele geçirdikçe yayımlamıştır Şahiner. Dolayısıyla ilk baskısı ile kıyaslandığında yeni kitap daha az eksiği olan bir çalışma şekliyle kütüphanelerdeki yerini almaya adaydır.

Kitaptaki yeni belgelerden biri mesela Bediüzzaman Rusya’da esir iken kaçıp İstanbul’a geldikten sonra kendisine Osmanlı Sultanı ve Harbiye Nezareti-Genelkurmay Başkanlığı tarafından verilen gazilik madalyasının resmidir. Bugün, Üstad’ın kardeşi Abdülmecid Ünlükul’un torunu Seyda Ünlükul’da bulunan madalya ilk defa gün yüzüne çıkmıştır böylece. Yine Bediüzzaman’ın kabrinin Urfa’dan Ankara’dan gelen emirlerle nasıl alınıp nakledildiğine dair resmî belgelere de yer verilen kitapta Osmanlı arşivlerinden ve polis takibinden elde edilen dokümanlar da mevcuttur. Bunun gibi son baskı olmasa da yakın zamandaki baskılarda yenilenmiş pek çok ‘ek bilgi-belge’ de mevcuttur.

Necmeddin Şahiner, 1960’larda tanıştığı Risalelerle alakasını hiç kesmediği gibi Bediüzzaman Said Nursi ve talebeleri ile ilgili bilgi ve belgeleri elde etmek için neredeyse işini gücünü bırakıp bu konuyla ilgilenmiş birisidir. Mesela Van’ın Başet Dağı’nda Üstad’a ait bir belgeyi almak için bile İstanbul Topkapı’dan otobüse binip kar-kış demeden, zamanın şartlarında 36 saat yolculuğu göze alabilen de odur. Onun için “Allah’tan niyazım son nefesime kadar da bu nur sevdasından bizi ayırmamasıdır.” diyen, bu mevzuyu muazzam bir ummana benzeten Şahiner, Türkiye’de ulaşmadık yer bırakmamıştır. Hatta Amerika’ya gitmeden birkaç gün önce görüştüğü Fethullah Gülen Hocaefendi’ye de Üstad’ın gittiği Selanik, Beyrut gibi pek çok yere gitmek istediğini de beyan etmişti.

Artık pek çok yabancı dile de çevrilen Bilinmeyen Taraflarıyla Bediüzzaman Said Nursi kitabı dışında Şahiner’in başka çalışmaları da bugünlerde yeni baskıları ile okurlara ulaşıyor. Kısa zaman önce baskısı yapılan, yine Şahiner’in önemli kitaplarından Şahidlerin Dilinden Bediüzzaman ile yakında piyasaya çıkacak Nurs Yolu da bunlardan birkaçıdır.


18 Mart 2013 / CEMAL A. KALYONCU

aksiyon.com.tr


 

Ekli dosyalar

  • 2495401.jpg
    2495401.jpg
    56.9 KB · Görüntüleme: 0
Son düzenleme:

Huseyni

Müdavim
risale-i-nur-u-okuma-ve-anlama-teknikleri-3381-47859.jpg




Risale-i Nur'u tanıyanların en büyük arzularından birisi, bu imanî ve islamî ilimler hazinesini verimli okumak ve doğru anlamaktır.


Eskiden bu eserleri edinmek ve okumak büyük sıkıntıları göze almak demekti.

Ama bugün çok büyük bir rahatlık söz konusu.

Üstelik Risale-i Nur'u daha iyi analayabilmek için yardımcı eserler, CD'ler, internet siteleri gibi sayısız avantajlarımız var.
Tek engel, nefsimizin bahaneleri...

Eğer yıllardır tanıdığımız halde bir türlü bu hazinedeki cevherlerin esrarını keşfedememişsek, hata sadece kendimizdedir.

Demek ki, ilk günkü heyecan ve cevvaliyetimizi kaybetmişiz.

Çözüm, yine bu eserlerin şefkatli kucağına sığınmak, içimizdeki kirlenmiş ateşi alevlendirmek, coşkunluğu şahlandırmaktır.

Kendimize bir hedef ve metod belirleyip ısrarla çalışmaktan başka seçeneğimiz yok.

Bir yöntem belirleyerek, bu iman derslerini yeni baştan okumaya ne dersiniz?

İşte bunun için mütevazı bir metod sunuyoruz.

Buradaki kuralları uyguladığınızda, Risale-i Nur'u okumayı ve anlamayı, her fırsatta başarabilir ve bunu zevkli bir uğraşa dönüştürebilirsiniz.
 

Huseyni

Müdavim
993947_545692712132958_670885433_n.jpg



Prof. Dr. Alaaddin Başar'ın en son eseri:

Risale-i Nur'dan Dersler / Hubab ve Habbe

Risale-i Nur'dan Dersler / Hubab ve Habbe - Alaaddin Başar - Zafer Yayınları

Risale-i Nur´dan Dersler´in üçüncüsü, Mesnevî-i Nuriye’den HUBAB VE HABBE risalelerinin izahlarını ihtiva etmektedir.

Bu dizinin amacı; Risale-i Nur’un kurtarıcı sayfaları arasındaki imanî konuların anlaşılması, anlatılması ve herkese ulaştırılmasıdır.

Cenab-ı Hak istifademizi bol eylesin.

Amin..

 

Huseyni

Müdavim
999137_716463131704338_890099072_n.jpg


“RAHMAN’IN MİSAFİRİ İNSAN”

Kâinattan maksat insan olduğundan, Kadir-i Mutlak şu kâinat ve içindekileri insan için, insanı da kendisini tanıyıp ibadet etmesi için yaratmıştır.
Bu vazifeyi yerine getirmeyenler, görünüşte insan suretinde olsalar bile, hakikatte insan sayılmazlar.

Zira hakiki terakki, insana verilen bütün duyguları Cenab-ı Hakkın istediği şekilde kullanıp iman, marifet, tefekkür, ubudiyet ve fazilet gibi ulvi meziyetlerle bezenip, kendisine verilen emanetleri Cenab-ı Hakkın rızası dairesinde ve yaratılış gayesine uygun kullanarak ‘alâ-yi illiyyin’e çıkmak ve cennete layık bir kıymet almaktır.

İşte bu kitabın maksadı, insanın derecesini, ehemmiyetini, şeref ve haysiyetini ve hakiki vazifesinin ne olduğunu anlatıp, iki dünya saadetine vesile olacak hakikatları ortaya koymaktır.
Ta ki, Ahsen-i takvimde yaratılan bu insan, bu şerefini iman ve kulluk ile muhafaza etsin, alayı illiyyine çıksın ve Cennete layık bir kıymet alsın.


Mehmed Kırkıncı / Eserleri

 

Huseyni

Müdavim




RİSALE-İ NUR’DAN DERSLER’in bu ilk kitabı, Mesnevî-i Nuriye’den ZERRE ve ŞEMME risalelerinin izahlarını ihtiva etmektedir.

İsminden de anlaşılacağı gibi, ileride yeni bir seri olmasını düşündüğümüz bir çalışmanın bu ilk eseri, asıl risale metni ile omuz omuza duran şerh kabilinden açıklamalardan oluşuyor.

 
Üst