Kelime Analizi 203: Haziran

kenz-i mahfi

Sorumlu
HAZİRAN (Süryanice)

Süryanice "hazuran" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime "sıcak" manasına gelmektedir. Bu ayda sıcaklar başladığı için bu isim verilmiştir. Romadaki adı bir Roma tanrıçası olan "Juno"ya ithafen "Junius" denilmiştir. İngilizce'de Haziran ayı için "June" kelimesi kullanılmaktadır. Pek çok dilde Latince'den gelen "June" kelimesi ve benzerleri kullanılmaktadır. Bunlara misal olarak;
Fransızca "juin"
İtalyanca "guigno"
Almanca "juni"
İngilizce "june"
Bulgarca "yuni"
Portekizce "junho"
İspanyolca "junio"
Rusça "iyun"
Sırpça "june"
Bengalce "juna"
Yunanca "lounios"
Sırpça "jun"

Türk lehçelerinden sadece Türkiye Lehçesinde "haziran" kelimesi kullanılmaktadır. Diğerlerinde genellikle Rusça'da kullanılan "iyun" kelimesi kullanılmaktadır. Kazak Türkçesinde "mevsim" kelimesi kullanılmaktadır.

Rumi Takvimin 4. ayıdır. Miladi takvimin ise 6. ayıdır.

Ülkemizde Hicri Takvim ve Mali Takvim kullanılmakta iken 26 Aralık 1925 tarihinde (26 Kanun-u Evvel 1341) çıkarılan bir 698 sayılı Takvimde Tarih Mebdeinin Tebdili Hakkında Kanun ile "Türkiye Cumhuriyeti dahilinde resmi devlet takviminde tarih mebdei olarak beynelmilel takvim mebdei kabul edilmiştir" denilmiştir. Yani Miladi Takvime geçilmiştir. Miladi Takvim ya da diğer adıyla Gregoryen Takvim ise Jülyen Takvimi yerine Papa 13. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir. Miladi tarihi başlangıç olarak kabul etmektedir. Miladi Takvim 4 Ekim 1582 yılında kabul edilmiştir. Bu takvim ile 25 Mart olan yılın ilk günü 1 Ocak olarak değiştirilmiştir.
Papa 13. Gregory, Katolik Kilisesinin 1572-1585 yılları arasında görev yapmış papasıdır. Hristiyan Dünyanının hemen tamanında bu takvim kullanılmaktadır. Yine modern dünyanın en çok kullandığı takvim olmuştur.

"Haziran" kelimesi Risale-i Nur Külliyatı'nda toplam 8 defa zikredilmiştir. 15 Haziran 1944 tarihinde Denizli Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararıyla Nur talebeleri ve Bediüzzaman Said Nursi hapisten tahliye edilmiştir.
 
Üst