İslam’a uygun bir düğünün öncelikli özelliği hangisi olmalıdır?

Ýslam’a uygun bir düðünün öncelikli özelliði hangisi olmalýdýr?


  • Kullanılan toplam oy
    65

ARİF

Well-known member
İslam; beş vakit namazla bitmiyor.24 saat ,365 gün ve son nefese kadar.insanın yatması kalkması vs her hareketini düzenleyen bir büyük din ki nasıl evlenilmesi gerektiği de bellidir.ancak bu süreç eş seçimiyle başlayan ve son noktanın konulacağı düğün günü (yani herkese ilan edildiği o mutlu gün)le de bitmez ve daha büyük sorumluluklarla devam eder. efendimiz(sav)in tavsiye ettiği gibi düğünler cenaze evleri gibi olmamalıdır ama eylenirken ister defle ister mehterle isterse davul zurnayla olsun bunlar islami ölçütlere ters düşülmemek kaydıyla tercih edilebilirler.
saygıyla ...
 

ARİF

Well-known member
def hariç diğer çalgılar??? nasıl yani dinimizde yeri yok diye biliyorum ister haremlik ister selamlık...
Düğünlerde Tef, Darbuka ve Benzeri Aletleri Çalmak:

Düğün ve derneklerde bu kabil âletleri çalmaya cevaz verilmiştir. Nitekim. Peygamber (A.S.) Efendimiz zamanında bayram günleri kadınların bir araya gelip bu tür çalgı çalıp eğlendikleri sahih rivayetlerle sabit olmuştur. Hattâ bir bayram günü Hz. Âişe Validemizin evinde kadınlar toplanıp tef çalıp eğlenirlerken Resûlüllah (A.S.) Efendimiz içeri girmiş, onlara bir şey demeden çekilip bir köşede uzanarak uyumak istemişti. Tam bu sırada Ebûbekir SIDDIK içeri giriyor ve çalgı seslerini işitince üzülüyor, onları azarlayarak «Peygamber Efendimizin huzurunda caz ve sazın yeri mi olur?» diye uyarıda bulunuyor. Bunun üzerine Efendimiz yüzünün üstündeki örtüyü kaldırarak, «Ya Ebabekir! Herkesin bir bayramı var, onda eğlenirler, vazgeç bunlar da kendi bayramlarında eğlensinler.» buyurarak bunun bir aşırılık olmadığını belirtiyor.

Efendimiz Mekke'den Medine'ye hicret edip Medine'ye girerken coşkun bir tezahüratla karşılandı, bunların arasında neşide söyleyen kızlar ve kadınlar da bulunuyordu. Efendimiz onların bu davranışını o gün için yadırgamadı. Sonraları, kadınların erkekler arasında neşide, (şarkı ve türkü) söylemelerini yasakladı.

Aşırı şekilde çalıp oynamak ise mekruh kabul edilmiştir. İmam Ebû Yusuf bu görüştedir. (2)
Hızanetü'l-Müftîn adlı eserde bu konuya temas edilerek deniliyor ki: «Bayram ve benzeri günlerde tef ve benzeri şeyleri çalmakta dinen bir sakınca yoktur.»


genel kuralda şu şekildedir....

İslâm'ın bu husustaki koymuş olduğu genel anlamda ölçüleri şöyle sıralayabiliriz.
— Şehveti tahrik edici, ahlâk bozucu her türlü saz ve çalgı,
— Kadın - erkek karışık bir şekilde toplanıp herhangi bir çalgı çalmak,
— Kadınları sahneye çıkarıp şarkı - türkü söyletmek, şantözlük yaptırmak,
—Toplum yapısında çalışma, ibâdet ve düşünme ruhunu öldüren, insanı havaî şeylere itip zamanı boşa harcamayı aşılayan her türlü eğlence ve çalgı haramdır.

Bunun dışında mubah olan musiki ve çalgılar :

— Kafayı dinlendiren musiki; ruha gıda veren dinî musiki,
— Allah'ı, âhireti ve sorumluluğu hatırlatan veya vatan ve millet aşkını uyandıran, kahramanlık ruhunu aşılayan her türlü şarkı, türkü ve çalgı.
— Ahlâkî kurallara bağlı kalınarak kadınların kendi aralarında eğlenip çalgı çalmaları, şarkı ve türkü söylemeleri,
— Ayni ölçüler içinde erkeklerin kendi aralarında bu kabil eğlence tertiplemeleri -ibâdet ve çalışmayı engellemediği sürece- mubahtır.
Bunun için fukaha genel anlamda şu hükmü koymuşlardır :
Söylenen şarkı - türkü ve şiirler ahlâk bozucu, ilâhî sınırları aşıcı ve şehveti gayr-i meşru yola itici olmadığı takdirde mekruh değildir. İçki, kadın ve benzeri şeyleri över mahiyette ise, mekruhtur.
celal yıldırım islam fıkhı...(sorularla islamiyet)
 

barýþ

Active member
Tabiki haremlik selamlık olmalı aksi takdirde İslama uygun olmaz.Zaten islami kişiliği olmayan yada zayıf olan birisiyle evlenildiğinde ilk karşılaşılacak sorun bu olacak herhalde.
 

osman43

Well-known member
İslam; beş vakit namazla bitmiyor.24 saat ,365 gün ve son nefese kadar.insanın yatması kalkması vs her hareketini düzenleyen bir büyük din ki nasıl evlenilmesi gerektiği de bellidir.ancak bu süreç eş seçimiyle başlayan ve son noktanın konulacağı düğün günü (yani herkese ilan edildiği o mutlu gün)le de bitmez ve daha büyük sorumluluklarla devam eder. efendimiz(sav)in tavsiye ettiği gibi düğünler cenaze evleri gibi olmamalıdır ama eylenirken ister defle ister mehterle isterse davul zurnayla olsun bunlar islami ölçütlere ters düşülmemek kaydıyla tercih edilebilirler.
saygıyla ...
aynen katılıyorum size dahagüzel izah edilemezdi herhalde teşekkürler.:047:
 

hayatgah

Member
kardeş iki yazı arasında muhalefet olacak hiç birşey yok bence doğru anlama sıkıntısı mevzu bahis birinde düğünden bahsediliyor diğerinde eğlenceden vs... tek bir ayet ve hadisle ahkam kesmek mümkün değildir...sizin örneklemelerinizin hiçbiri düğünlerle alakalı değildir.nimetler içinde yüzerken eğlenceye dalmaktan bahsediyorlar...allah sırat-ı müstakim üzere olabilmeyi nasip etsin elmayla armutu ayırabilmeyi de inş.selam ve dua ile..
:( :( :(
 

meftun

Active member
karisik dügünlerden neferet ediyorum ve kalbim daraliyor gitmiyorumda sükür .d bence kadin ve erkekler ayri olmali ve defli ve ilahili olmali diyorum
 

ekrem

Well-known member
Eskiden düğünlerimizde genelde kadın erkek ayrı olurdu zamanla dışarıya taşmaya başladı daha sonra yanyana gelmeye başladılar. şimdi ise beraber oynuyorlar.Rabbim göndermiş olduğu hidayet rehberi ne ve o rehberin en güzel modeli olan Hz. Muhammed sallallahüaleyhivesellem e hayatın her mm2 sinde uymak nasib eylesin.amin
 

Elif_Gibi

Well-known member
önce bir sohbet olabilir daha sonra fon müziği eşliğinde yemek verilebilr. yemek sonrasında ya da yemek sırasında semazenler ya da neyzen...akşam da olacaksa eğer bayanlar arasında müzikli eğlence kız kıza :) erkekler ne yaparsa yapsın :):)
 

Elif_Gibi

Well-known member
Soru:
Rabbin izni ile Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) en kuvvetli sünneti olan evliliği düşünmekteyiz. Ancak evliliğin duyurulması konusunda iki görüş ortaya çıktı. Aile bireylerimiz düğün yapılmasını, düğünün bir düğün salonunda olmasını istiyor. Ancak kadın-erkek karışık olacak salonda ve çalgılı oyunlar da oynanacak. Biz ise bu şekilde olmasını istemiyoruz. Allah rızası için bir birlikteliğe adım atarken günah işlenmesine vesile olmak istemiyoruz. Ve bu noktada ailem ile çatışıyoruz. Ve ana-babaya asi olmaktan korkuyor ve çekiniyorum. Annem senelerce bu şekilde bir düğünün hayalini kurduğunu ve anne olarak bunu istemenin en doğal hakkı olduğunu söylemekte. Ve onun istediğini yapmadığımızda çok çok üzülecek... Dinimize göre düğünün nasıl olması gerektiği konusunda bizleri aydınlatırsanız çok mutlu oluruz. Bir de şunu eklemek istiyorum ki, dinimizin belirlediği kurallara karşı fazla hassas olmayan bir aile yapım var. Kadın erkek karışık olduğunda dahi erkeklerin bölümüne gidip eşiyle veya akrabaları ile oynayabilecek kişiler var. Allah razı olsun. Selam ve dua ile...

Cevap:
Dinimiz haram, helal, mekruh, çirkin, ahlaka aykırı nesneler ve davranışları açıklamış, bunlara hangi durumlarda nasıl riayet edileceğini de bu yoldan -çerçeve olarak- aydınlatmıştır. Düğünün nasıl yapılacağını din, detaylarıyla belirlememiş; bunu, haramlara düşmemek şartıyla düzenleme işini müslümanların örf ve âdetine, içinde bulunduklara şartlara bırakmıştır. Medine'de Peygamberimizin muhterem eşi bir yoksul kızı gelin etmişti, gelin gittikten sonra Peygamberimiz eve gelmiş ve gelinin, bu şehirde âdet haline gelmiş olan müzik eşliğinde gidip gitmediğini sormuş, "Böyle bir şey yoktu" cevabını alınca "Keşke olsaydı, Medineliler buna alışmışlardır, bundan hoşlanırlar" demiştir. Haramlar bellidir, düğünde meşru eğlence ve neşe caizdir, hatta gereklidir, haram işlemeden "müzik, oyun, eğlence, yeme içmeyi..." de içeren düğün şekilleri bulunabilir.

[Prof.Dr.Hayrettin Karaman]
 

Tövbekar1

Well-known member
dinimizin getirisi kurallar dahilinde vede gelinle damadın içine sinecek şekilde bi düğün olmalı... başlangıçlar önemlidir her zaman... unutulmaz... akla geldiğinde gülümsetecek bi düğün olmalıki mutluluk versin her anımsandığında...
 
Üst