Çocukla çocuk olmak onun işi

Nesl-i Cedid

Well-known member
Fatma Beyza Tütüncüoğlu, on yedi yılını radyo programcılığına adamış bir isim. Şu sıralar Moral FM'de küçük büyük, herkesin ilgisini çeken 'Pembe Mavi' programını hazırlayıp sunuyor.

109621.jpg


Fatma Beyza Tütüncüoğlu (Tekiroğlu), on yedi yılını radyo programcılığına adamış bir isim. Şu sıralar Moral FM'de küçük büyük, herkesin ilgisini çeken 'Pembe Mavi' programını hazırlayıp sunuyor. Çocukları hem eğlendiriyor hem de eğitiyor. Enerjisinin sırrını merak ettik ve radyodaki canlı yayın odasına konuk olduk.
Bir cumartesi günü bir buçuk saatliğine çocukluğunuza geri dönmeye ne dersiniz? "Aslında fena olmaz." derseniz saat 10.30'da radyonuzu 'Moral FM' frekansına ayarlayın. Fatma Beyza Tütüncüoğlu konuk olacak evinize. Neşeli, hareketli, esprili, nazik bir hanımefendi "Günaydııınnn" diyecek size. 'Pembe Mavi' programı, çocukça hayallerinizi, çocukken ezberlediğiniz ilk şarkıyı hatırlatacak. Fatma Beyza Tütüncüoğlu, yılların radyo programcısı. Sadece çocukların değil, içtenliği ve samimiyetiyle büyüklerin bile severek dinlediği bir isim.

Çalışma hayatına bölgesel bir televizyon kanalı Yıldız TV'de başlamış Tütüncüoğlu. 'Bizim Aile' dergisinde röportaj yapmış ve yazı yazmış bir süre. Ardından 1994 yılında Mert FM'de radyoculuğa başlamış. Günışığı FM, Üsküdar FM ve Moral FM'de devam etmiş. Kültür-sanat programları hazırlayıp sunmuş. Radyoculuğun tadını almış belli ki, iyice öğrenmeye karar vermiş. Türkçeyi düzgün kullanmak için Enver Seyidoğlu'ndan diksiyon dersi almış. İki yıl sonra TGRT FM'de başlamış profesyonel anlamda radyo programcılığına. Aynı radyoda tam 9 yıl boyunca program yapımcılığı ve sunuculuğunu sürdürmüş.

"İyi ki atlıkarıncam oldu"

Fatma Beyza Hanım'ın ilk gözağrısı, TGRT FM'de dokuz yıl boyunca hazırlayıp sunduğu 'Atlı Karınca' çocuk programı. "Bu program, radyoculuk hayatımın en güzel hatıralarındandı. Onunla mikrofon hâkimiyetini kazandım. Beni dinleyen çocukları eğlendirmek ve eğitmek için çocuk dilinde metinler yazmayı öğrendim." diyor. İçinde çocukların olduğu her işi severek yaptığını söylüyor her defasında. Bu yüzden olsa gerek, çocuk dilinde hikâyeler yazıyor; çocuk programı sunuyor ve radyoda seslendirme yapıyor.

Bir yandan da Nesil Çocuk Yayın-ları'nın editörlüğünü yapıyor. Unutmadan; başarılı radyo programcısı, Çocuk Edebiyatçıları ve Sanatçıları Birliği'nden '23 Nisan çocuk ödülleri' dalında "2001 Yılının En Başarılı Radyo Çocuk Programı" ödülünü almıştı. Muştu Yayınları'nın hikâye yarışmasında ise "Bir Salyangoz Hikâyesi" isimli hikâyesi birinci olmuştu.

Çocukların analiz sistemi farklı

Çocukların çok sevdiği 'Fatma ablası', sadece radyo programında değil her yerde çocuklara çok düşkün. Onlarla iyi anlaşıyor. Hatta onların farklı bir analiz sistemleri olduğunu düşünüyor. Şöyle anlatıyor Tütüncüoğlu: "Yanınıza yaklaşınca gözlerinize bakıyor. Önce, 'acaba beni sever mi?' diye; sonra, 'Acaba ben onu sevebilir miyim?' diye düşünüyor. Anlaşabileceğine kanaat getirince yaklaşıyor. Fatma Beyza Hanım'ın dinleyicileriyle arasında öyle bir bağ kurulmuş ki, onlar arasında evlenen de var; çoluğa çocuğa karışıp programı çocuklarına dinleten de...

Boy hizasında anlaşmak kolay

'Çocukla çocuk olmak' ile 'Çocukluk yapma'nın çok farklı şeyler olduğunu hatırlatıyor Tütüncüoğlu. "Bizi mutsuz eden şey, çocuksu tarafımızı kaybetmiş olmamız. Kimilerinin ciddiyete neden aşırı önem verdiklerini anlayamıyorum. Gerektiğinde ciddi, gerektiğinde çocuksu olmak mümkün." diyor. Çocukları iyi anlayan biri olarak ebeveynlere bazı tavsiyeleri var: "Çocuklarınızla boy hizalarına inerek konuşun, bu şekilde sizi kolay anlayacaklardır. Birlikte doğa gezilerine çıkın. Harçlığıyla kitap almasını sağlayın. Aşırı özgüven vermeyin ama önemli olduklarını hissettirin."

Karakter eğitimi nasıl olmalı?

Fatma Beyza Tütüncüoğlu, radyoculuğun yanı sıra bir yazar. Kitapları ve çocuk dilinde yazdığı metinleri, çocuklarınız için iyi alternatifler. Yazarın, Nesil Çocuk Yayınları'ndan çıkan Karakter Eğitimi setini oluşturan 6 kitabı var. Özür dileme, lütfen deme, teşekkür etme, çevre temizliği, kuralların önemi, yardımlaşma gibi konuların işlendiği kitaplar, 5 yaş ve üzeri çocuklarla kendini her daim çocuk hissedenlere hitap ediyor. Tütüncüoğlu, Moral Dünyası dergisinde de yazı yazıyor. Ayrıca koruyucu hekimlik adına radyo tiyatrosu olarak hazırladığı 'Şeker Pembe ve Doktor Amca' adında iki albümü var.
 
Üst