Bugün Cuma Ne Yapmalıyım ?

faris

Well-known member
İbn Sîrîn'in rivayeti şöyledir: "Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine'ye hicret etmeden ve cum'a ayeti nazil olmadan önce Medineliler cum'a namazı kılmışlardı."

Ensâr: "Yahudilerin bir günü var, her yedi günde biraraya toplanıyorlar, hristiyanların da öyle. Bizim de bir toplanma günümüz olsun, o günde Allah'ı zikredelim; şükredelim." dediler.

Bunun üzerine: "sebt: cumartesi günü yahudilerin, ahad: pazar günü hristiyanların, o halde bunu arube: günü yapalım." demişlerdi. Bu suretle Es'ad İbn Zürâre'nin yanında toplandılar, Es'ad b. Zürâre (r.a.) onlara iki rekat namaz kıldırdı ve vaaz etti.

Toplandıkları ana "cum'a" adını verdiler. O da onlara bir koyun kesti, ondan kuşluk ve akşam vakti yediler. Daha sonraları da cum'a ayeti nazil oldu:

"Ey iman edenler, Cum'a günü namaz için çağrıldığınız zaman, Allah'ı anmağa koşun; alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. " (Cum'a Suresi, 62/9)

İbn Hazm da: "Cum'a ismi, İslâmî olup, İslâm'dan evvelki günlerde kullanılmazdı. Câhiliyye devrinde o güne arube denilirdi. İslâm döneminde o gün namaz için toplanıldığından "cum'a" ismi verilmiştir." der.

İbn Huzeyme'nin Selmân-ı Fârisî'den yaptığı bir rivayete göre, bir defa Peygamberimiz (s.a.s.) Selmân'a: "Selmân, sen Cum'ayı ne zannediyorsun?" diye sorunca o da: "Allah ve Rasûlü daha iyi bilir." der.

Bunun üzerine Efendimiz (s.a.s.) "Senin atan Âdem (a.s.)'in yaratılışı işte o gün oldu, yani vücudunun bütün parçaları o gün bir araya getirildi." buyurmuştur.

Ebu Hüreyre'den rivayet edilen başka bir hadiste de: "Üzerine güneş doğan günlerin en hayırlısı Cum'a günüdür: Âdem (a.s.) o gün yaratıldı, o gün Cennet'e girdi, yine o gün Cennet'ten çıkarıldı. Bir de kıyamet Cum'a günü kopacaktır." buyurulmuştur. (Müslim, Cumua, 5)

Diğer bir rivayette de, yukardaki sözlere ilâveten şu cümleler yer almıştır:

"..O gün tövbesi kabul olundu ve o gün vefat etti. Kıyamet de o gün kopacaktır. İns ve Cin'den başka hiçbir mahluk yoktur ki, Cum'a günü tan yeri ağardıktan gün doğuncaya kadar -kıyamet belki bu gün kopar korkusu ile- kulak kabartmasın. Bir de o günün içinde öyle bir saat vardır ki, hiçbir müslüman kul tesadüfen o esnada namaz kılıp Allah'tan bir hacetini dilemez ki, onu Allah O'na vermesin. "

Yapılması Gerekenler :

Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir. (Dürr-ül-muhtar)

Hadis-i şerifte, (Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir) buyuruldu. (Ebuş-şeyh)

Perşembe günü de tırnak kesilebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.) [Deylemi]

(Cumaya perşembe gününden hazırlanın!)
[Hatib]

(Her müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.)
[Buhari]

Cuma günleri şunları da yapmak iyi olur:

1- Cumayı perşembeden karşılamalı. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmeli. Kur’an-ı kerim ve Yasin suresini okumalı. Bir hadis-i şerifte, (Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir) buyurulmaktadır. (İsfehani)

2-
Cuma gecesi ehli ile gusletmeli. Peygamber efendimiz, (Cuma günü gusledenin günahları affolur) buyurmaktadır. (Taberani)

3-
Cuma namazına erken gitmeli, ilk safta yer almalı.Namaz kılanın önünden geçmemeli.Hatip minbere çıkınca, konuşmamalı.

4-
Az da olsa sadaka vermeli. Çoluk çocuğunun nafakasını bol vermeli.

5-
Cuma günü duanın kabul olduğu vakti bulmak için hep ibadet etmeli.

6-
Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmeli. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]

7-
Ana babanın ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmeli. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.)
[Tirmizi]

8- Cuma günü sevinmek, herhangi bir müslümanın Cumasını tebrik etmek iyi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine "Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür" derler.) [Deylemi]

9- Cuma günleri ve her gün şu (istiğfar duası)nı çok okumalıdır:
(Allahümmagfir li ve li abai ve ümmehati ve li ebnai ve benati ve li ihveti ve ehavati ve li-amami ve ammati ve li-ahvali ve halati ve li-zevceti ve ebeveyha ve li-esatizeti ve lil-müminine vel-müminat vel hamdü-lillahi Rabbilalemin!)
Kadın okursa, zevceti yerine zevci ve ebeveyha yerine, ebeveyhi demelidir.

10- İkindiden sonra, seccade üzerinde elinden geldiği kadar, (ya Allah, ya Rahman, ya Rahim, ya Kavi, ya Kadir) demeli, sonra dua etmelidir.
 

Abidin1

Well-known member
Selamın aleyküm;
Bu gün Boy abdesti alınsa ve mesela tırnaklarını kesse insan ona hastalık gelmezmiş. Sonra en önemlisi Cuma namazı.

9. Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.

10. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz.
(CUMA Suresi)

Camiye giderken de güzel giyinip güzel kokular sürmek lazımmış. Kadınlar da yasin okur.
Fakat bizim bildiğimiz adetler de camide ilk saflara ihtiyarlar geçer. O yüzden ben geç giderim biraz =)
 

Huseyni

Müdavim
6- [/B]Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmeli. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]


Allah cc. razı olsun TaLHa kardeşim. Çok güzel müjdeler. Allah bizi affetmek için her zamana ayrı bir ibadet tahsis etmiş. Nankörlük etmeyip bi yerinden yakalamak lazım müjdelerin. Bu kadar gel gel diye çağıran Rabbimizin çağrısına lakayd kalmaktan cümlemizi yine Rabbim muhafaza eylesin. Amin. Cumaları ve tüm zamanları en istikametli şekilde yaşamak temennisiyle hayırlı Cumalar. Cumamız hayırlar getirsin. Selam ve dua ile.
 

Abidin1

Well-known member
Fakat bizim bildiğimiz adetler de camide ilk saflara ihtiyarlar geçer. O yüzden ben geç giderim biraz =)

Selam;
Şu kısma bi ekleme yapmak istiyorum da beni yanlış anlama olmasın. Bu gerçekten büyüklerimizden duyduğum bir şeydir. Şimdi nette hadis olarak da buldum 2 hadis. Bizim duyduğumuzda böyleydi. Ondan İlk sıralara yaşlılar geçer. çünkü onlar en iyi bilirler. Ondan sonra gençlere doğru gider. Gençler zaman içinde öne geçmeye başlarlar. Bu yüzden ben beklerim dolsun ön sıralar. Ondan sonra arkada bir yer bulurum kendime. Saygılar..

¨ Namaz kılarken, imamın tam arkasına en faziletli ve yaşlı bir kimsenin durması sünnettir. (Fetvai Hindiyye)
¨ Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor: ‘Benim arkama akıl baliğ olmuş olanlar ve imamlık yapabilecek yetkililer dursun. Sonra onlara yakın olanlar sonra da bu özelliklerde olanlardan sonra gelenler dursunlar.’ (Ebu Davud, Müslim, Nesai)
 

Abidin1

Well-known member
Bu gün çok garip bir olayla karşılaştım. : )
Genelde cami de üst kata çıkar yada arka bölümde dururum. Arka kapıdan girer, oradan çıkarım genelde kalabalık yerde durmam yani. Aylardır camide emekli bir müftü namaz öncesi vaaz verir. Dini konulardan bahseder. Bende araştırıyorum ya bana uymuyor çoğu dediği her seferinde "Genemi bu Hanefi hoca" diyor kendi kendime içimden eleştiriyordum onu. Yani kimse bilmiyor onu eleştirdiğimi ve pek kimse de görmez beni ben hep yukarıda yada arka bölümdeyimdir.. Pek kimsede tanımaz yani öyle hayalet gibi gelir giderim..

Dalmışım içimden esnemek geldi. Aniden vaaz veren ihtiyar Hoca Haykırdı, "Esnerken ağzını kapat" diye. :005: Ama öyle bir anda dedi ben irkildim bana diyor sandım. xD Halbuki arada duvar var. Tabi Göremez yani beni başkasına diyordu.. Esnerken ağzı kapatmanın öneminden bahsetti. Bu ikazı yaptığım kardeşim bana kırılmayacak bir kardeşimdir dedi.. Sonra konu oradan "Tefrika" ya Allahımız bir, peygamberimiz bir, dinimiz bir, kıblemiz bir dedi ve vedalaştı.. Meğer memleketi ANkara ya dönüyormuş.. Son kez konuşuyordu sanırım... O ihtiyar hocayı tanımam hiç konuşmadık ama gerçekten garip bir olaylar zinciriydi.. :S

Hayırlı Cumalar...:gül:
 
Üst