4+4+4 Sisteminde Kur'an Ve Siyer Dersi İçin Dilekçe Zorunlu

Eddaî2

Well-known member
Kuran'ı Kerim ve Siyer Dersi Nasıl Verilecek?

Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanması planlanan 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim yasasına ilişkin çalışmalara başladı. Yasada yer alan ve tartışma yaratan, ortaokul ve liselerde Kuran-ı Kerim ve Peygamber’in Hayatı’nın seçmeli ders olarak nasıl okutulacağı başta olmak üzere, bu konudaki merak edilen soruların yanıtlarını Bakanlık yetkilileri açıkladı. Kamuoyunda özellikle bu seçmeli derslere ilişkin asılsız iddia ve endişeler olduğunu savunan yetkililer, “15 milyon öğrenci içinde bu dersleri seçmeli olarak alacak öğrenci sayısı abartıldığı kadar çok olmayacak” dediler. Yetkililerin verdiği bilgiye göre yeni sistem özetle şöyle işleyecek:


* Bu iki ders kaçıncı sınıftan itibaren verilecek?

Mevcut sistemde ilköğretim 4’üncü sınıftan lise 4’üncü sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu olarak verilmeye devam edecek. Kuran-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı, yeni sistemde ikinci kademe olan 5’inci sınıftan başlayarak, lise sona kadar seçmeli ders olarak alınabilecek.

Kuran taşınmayacak

* Öğrenciler bu dersleri nasıl seçecek?

Öğrencilerin mevcut sistemde de olduğu gibi Fen, Sosyal, Türkçe, Matematik, Din, Dil ağırlıklı hazırlanan seçmeli ders havuzundan istedikleri dersi almak için dilekçe yazmaları yeterli olacak.

* Kuran dersinde kız öğrenciler için başörtüsü zorunluluğu olacak mı?

Mevcut sistemde İmam Hatip Liseleri’nde eğitim gören kız öğrenciler Kuran derslerinde başörtüsü kullanıyor. Yeni sistemde, seçmeli olarak Kuran dersi alan kız öğrenciler başörtüsü takabilecekler. Zorunlu olmayacak, tercihe bırakılacak.

* Kuran dersi öncesi abdest alınacak mı? Abdesthaneler açılacak mı?

Hayır. Öğrencilerin bu derste abdest alma zorunluluğu yok. Kuran dersi de diğer dersler gibi bir ders olacak. Normal sınıflarda bu ders verilecek.

* Öğrenciler okula Kuran-ı Kerim getirecek mi?

Hayır. Milli Eğitim Bakanlığı, dili sadeleştirilmiş, Türkçe mealinin yer aldığı, alfabelerin öğretildiği, surelerin yer aldığı Kuran Dersi Kitabı hazırlayacak. Diğer ders kitaplarında olduğu gibi Kuran dersinin kitabı da Bakanlık tarafından bu dersi seçen öğrencilere ücretsiz dağıtılacak.

Meleler ders vermeyecek

* Seçmeli bu iki dersi kim verecek?

Bu dersleri mevcut Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri verecek. Şu an yaklaşık 13 bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni var. Kuran-ı Kerim bilen bu öğretmenler seçmeli dersleri verecekler. Mele ya da imamların bu derslere gireceği iddiaları kesinlikle doğru değil.

* Diğer inançlarla ilgili de dersler olacak mı?

Evet. Öğrencilere, inançları ve peygamberlerinin anlatıldığı dersler verilmesi planlanıyor. Örneğin Hıristiyanlık için Hz. İsa ve Hıristiyanlığın anlatıldığı bir program hazırlanacak. Alevi öğrenciler için de saz dersi, semah ve cem törenlerinin uygulanmasına ilişkin seçmeli ders programı yapılacak.

* Farklı din derslerini kim verecek?

Milli Eğitim Bakanlığı, seçilen dersle ilgili formasyon sahibi uzmanları belirleyecek. Bakanlığın belirlediği kişiler o inancın dersini verebilecek.

* Bu derslere sınıf açılabilmesi için en az kaç öğrenci olması gerekiyor?

Mevcut sistemde de en az 10 öğrenci bir dersi seçmeli olarak almak isterse sınıf açılabiliyor. Yeni sistemde eğer bir okulda o seçmeli ders için sınıf açacak kadar öğrenci yoksa, ortak bir okul belirlenip çevre okullardan sınıf mevcudunu oluşturacak kadar öğrenci biraraya getirilip, o seçmeli ders için ayrı bir sınıf açılması planlanıyor.

* Gelecek eğitim-öğretim yılına yetişecek mi?

Program ve müfredat oluşturulmasına ilişkin çalışmalar başladı. 2012- 2013 eğitim öğretim yılında yeni sisteme geçilip geçilmeyeceğine Bakanlar Kurulu karar verecek.


Hürriyet

Abdest yok ama başörtüsü olabilir - Hürriyet Gündem
 

Eddaî2

Well-known member
Şükrü Gündüz / Doğruhaber

Bu yıl okullara 5. sınıftan itibaren başlayacak öğrenciler, Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersini seçmeli olarak öğrenebilecek. Öğrenci velilerinin, 12 Eylüle kadar mutlaka çocuklarının Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersini seçmeli olarak öğrenebilmesi için okullara dilekçe vermeleri gerekiyor.

4+4+4 yasa tasarısının TBMM’de kabul edilip zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ardından yapılan yeni düzenlemelere göre öğrenciler, bu yıl 5. sınıftan başlayarak Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersini seçmeli olarak öğrenebilecek. Öğrenci velilerinin en geç 12 Eylüle kadar seçmeli olarak öğrenilebilecek dersler için mutlaka dilekçelerini vermeleri gerekiyor. Yasaya göre bu dersleri almak isteyen öğrenci sayısı 10’a ulaştığında öğrenciler bu dersleri alabilecek.


Mevcut sistemde ilköğretim 4’üncü sınıftan lise 4’üncü sınıfa kadar Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunlu olarak verilmeye devam edecek. Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimizin Hayatı, yeni sistemde ikinci kademe olan 5’inci sınıftan başlayarak, lise sona kadar seçmeli ders olarak alınabilecek.



ÇOCUKLARIMIZA BU DERSLERİ SEVDİRMELİYİZ

Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersinin seçmeli olarak kabul edilmesinin ve bu yıl bu derslerin okullarda verilmeye başlanmasının bütün velilerin ortak arzusu olduğunu ifade eden Kur’an Nesli Platformu Başkanı Mehmet Ali Altun, “Bu uzun süredir beklenen bir durumdu.


Çocukların küçük yaşlarda Kur’an-ı Kerim’le tanışması bütün velilerin ortak arzusudur. Okulda öğrenilecek Kur’an-ı Kerim derslerinin daha iyi anlaşılması için evde çocuklara yardımcı olmak gerekir.

Bu dersin sevdirilmesi için velilerin çocuklarına bu dersin önemini anlatması ve onlara yardımcı olması gerekir. Haftada iki saat yeterli olmasa da bir temel atma noktasında önemli bir adımdır bu. Bunun daha ileriye gidebilmesi için velilerin vereceği önem çok önemlidir. Öğrencilerin derse olan katılımı ve sevgileri bu derslerin daha çok verimli hale gelmesini sağlar” diye konuştu.



KUR’AN’SIZ BİR NESİLDEN HAYIR GELMEZ

Velilerin okullarda bu yıl seçmeli ders olarak verilecek olan Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersini seçip bu işin bilincinde olmaları gerektiğini dile getiren Altun, “Kur’an-ı Kerim’siz bir kişiliğin anne-babasına ne kadar faydalı olmayacağı ortadadır.



Bütün veliler çocuklarının kendilerine yakışır bir evlat olmasını beklerler. Onun için velilerin Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersini seçerek çocuklarını yönlendirmelerini bekliyoruz. Bu çocukların hem geleceği için hem de dini noktada daha iyi yetişebilmesi için çok önemlidir ve bu onlar için bir temel olacak” dedi.



ÖĞRENCİ VELİLERİ NE YAPMALARI GEREKTİĞİNİ MUTLAKA ÖĞRENSİN


Çocuklarının Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersini seçmeli olarak öğrenmesini isteyen öğrenci velilerinin en geç 12 Eylül tarihine kadar dilekçeyle başvuru yapmaları gerektiğini söyleyen Eğitim Bir Sen İstanbul 6.Nolu Şube Başkanı İdris Şekerci, “Kesin kayıt yapılırken verilen matbu formda seçmeli derslerle ilgili bu alanların mutlaka doldurulması gerekiyor.



Veliler de hakkını hukukunu bilmeli, 10 öğrenci olduğu takdirde seçmeli dersin verileceğini bilerek okul idarelerine başvurusunu yapmalıdırlar. Bir sorunla karşılaştıklarında öğrenci velileri il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerine başvuru yapmalıdırlar.



Yasada 10 kişi olunca Kur’an-ı Kerim ve Siyer dersi seçmeli olarak verileceği belirtiliyor. Dilekçeler okul yönetimlerine ulaştıktan sonra 13-14 Eylül 2012 tarihlerinde e-okul sisteminde işlenecek. Uygulamaya ilişkin öğrenciler ve veliler bilgilendirilecek. Dilekçeler, okulda kolayca görülebilecek yerlere asılacak” şeklinde konuştu.



ÇOCUKLAR KUR’AN OKUMAYI ÖĞRENECEK VE PEYGAMBERİMİZİ TANIYACAK


Yeni eğitim sisteminde 5. sınıftan itibaren haftada 2’şer saat seçmeli olarak okutulacak Kur’an-ı Kerim ve Siyer derslerinin müfredatlarının ayrıntıları ise şu şekilde olacak: Kur’an dersinde öğrencilere Kur’an’ın nasıl okunacağı detaylarıyla öğretilecek. Kur’an dersi kapsamında Arapça harfler ve kullanım şekilleri öğrencilere tek tek anlatılacak.



Kur’an-ı Kerim dersi müfredatına göre, derste öğrencilere Kur’an-ı Kerim’in nasıl okunacağı öğretilerek, öğrencilerin Kur’an’ın mesajını kavraması sağlanacak.



KUR’AN-I KERİM ADIM ADIM ÖĞRENİLECEK


5. sınıfta öğrenciler “Kur’an-ı Kerim’i niçin okumalıyız?” sorusuna yanıt arayacak. “Kur’an-ı Kerim’i Tanıyalım” ünitesinde Kur’an kıssaları, duaları, kavramları hakkında bilgi edinecek. Arapça harfler, harflerin okunuşu öğrencilere tek tek öğretilecek.


6. sınıfta, Kur’an-ı Kerim’i güzel okumanın önemi aktarılacak. Öğrencilere tecvit dersi verilecek. Dua, zikir, tesbih ve secde kavramları hakkında bilgiler de bu ders kapsamında öğrencilere aktarılacak.


7. sınıfta öğrenciler, Kur’an-ı Kerim’in İslam dinindeki yerini öğrenecek; mesajını anlamaya çalışacak. Yıl boyunca Kur’an okuma çalışmalarında da aşama kaydedilecek.


8. sınıfta Hz. Yakub, Hz. Yusuf gibi peygamberlerin kıssaları öğrencilere aktarılacak. Furkan, Rahman, Cuma gibi surelerin okunacağı derste, Asr, Kadir Suresi ve Ayet-el Kürsi anlamlarıyla birlikte ezberlenecek.


Kur’ân ve Siyer dersleri konusunda duyarlı olunAbdusselam Güneş İstanbul
Yeni eğitim sezonunun başlamasına kısa bir süre kala Namaz Gönüllüleri Platformu yetkilileri bir açıklama yaparak bu sene ilk kez 5. sınıflarda “seçmeli ders” olarak okutulacak olan Kur’ân-ı Kerim ve Siyer dersi konusunda velileri duyarlı olmaya davet ettiler.



Yeni eğitim sezonunun yaklaşması ve bu sene ilk kez 5. sınıflarda ve 9. sınıflarda “Seçmeli ders” olarak okutulacak olan Kur’ân-ı Kerim ve Siyer (Peygamberimizin Hayatı) derslerinin, öğrenci velilerinin yazılı müracaatlarıyla tercih edilecek olması sebebiyle bir basın açıklaması yapan Namaz Gönüllüleri Platformu yetkilileri, bu derslerin tüm öğrencilerimiz tarafından tercih edilmesi konusunda velileri ve yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.


Nüfusunun %99’u Müslüman bir ülkede Kur’ân-ı Kerim ve Siyer derslerini bütün öğrencilerimizin almasını sağlamak amacıyla konuya duyarlı tüm sivil toplum kuruluşlarımızın ortak bir kampanya yürütmeleri gerektiğini söyleyen Namaz Gönüllüleri Platformu yetkilileri, Allah’ın Kitabı ve Kutlu Peygamberinin örnek ahlâkı ile tanışmayan bir gençliğin, kendi öz değerlerinden uzaklaşarak her türlü batıl ve sapık düşünceye açık hale geleceğini ve geleceğimizi tehlikeye sokacağını vurgulayarak, bütün halkımızı bu konuda hassas davranmaya davet ettiler.




Çocuklarımıza Kur’an ve Siyer dersini seçtirelim


Mustafa Çiçek / Adana


2012-2013 eğitim döneminin başlamasına az bir zaman kala öğrencileri okul heyecanı sardı. Öte yandan bu yıl yürürlüğe girecek 4+4+4 sistemiyle velilerin kafası biraz karışmış gibi görünüyor.



Bunun nedeni ise çoğu velinin yeni sistemin neler getirdiğini bilmemesi olarak düşünülüyor. Yeni sistemle kamuoyunda günlerce tartışılan ve 5. sınıftan itibaren öğrencilerin seçmeli olarak haftada 2 saat Kur’an-ı Kerim ve yine haftada 2 saat Siyer (Peygamber Efendimizin hayatı) dersi seçebileceği kanunla belirtilmişti.



Konuyla ilgili bilgi veren ve Adana’da faaliyet gösteren Mekteb Eğitim ve Kültür Derneği (Mektep-Der) Başkanı Yılmaz Geçer, “ yeni uygulamadan veliler bihaber durumda.



Okula giden veliler, okul idarelerinin kendilerine bu hatırlatmaları kasıtlı olarak yapmadıklarını ve dilekçe verilerek seçimi yapılan Kur’an ve siyer derslerinden evlatlarını mahrum bırakmak istediklerini bizlere aktarıyorlar. Bizler eğitimle ilgilenen bir sivil toplum kuruluşu olarak buradan okul müdürlerine sesleniyoruz ‘velileri bu yeni eğitim sistemi hakkında bilgilendirin’ diye çağrıda bulunuyoruz” dedi.


ÇOCUKLARIMIZ DİNLERİNİ ÖĞRENSİN
 
Üst