Katre:1.Bab ve kısımları 4. kısım

4.kısım


a.Ve keza, öyle bir Allah ki, vücub ve vücûduna, celâl ve cemâline, Vahid-i Ehad olduğuna şehadet edenlerden birisi de Furkan-ı Hakîmdir.


b.Ve öyle bir Furkan-ı Hakîmdir ki, bütün enbiya kitaplarının tasdiklerine mazhardır.


c.Ve öyle bir Furkan-ı Hakîmdir ki, bütün akıllar ve kalbler, hükümlerini kabul ve tasdike icmâ ettikleri ve cihat-ı sittesinden nur-efşan bir kitaptır.


d.Ve öyle bir Furkan-ı Hakîmdir ki, mazhar-ı vahiy olan resullerce, mahz-ı vahydir. Ehl-i keşif ve ilhamca ayn-ı hidayettir. Mâden-i iman ve mecma-i hakaiktir. Hükümleri delâil-i akliye ile müeyyed ve fıtrat-ı selîmenin şehadetiyle musaddaktır. Lisanü’l-gayb olup, âlem-i şehadette nev-i beşeri
blank.gif
1
[FONT=&quot]فَاعْلَمْ اَنَّهُ لاٰۤ اِلٰهَ اِلاَّ اللهُ[/FONT] ile tevhide emir ve dâvet ediyor.


Evet,bizlere Rabbimizi tarif eden muarriflerden üçüncüsü Kur'an'ı Kerimdir.




a. Kur'an nedir tarifi nasıldır sorusuna cevaptır.25 sözde denildiği gibi;


-Ve zât ve sıfat ve esmâ ve şuûn-u ilâhiyenin kavl-i şârihi, tefsir-i vâzıhı, bürhân-ı kâtıı, tercüman-ı sâtıı...


-Hem ism-i âzam’ın muhîtinden nüzûl ile Arş-ı âzam’ın bütün muhatına bakan ve teftiş eden hikmetfeşan bir kitab-ı mukaddes’tir.




b. Kur'an'ı Kerim'in Allah kelamı olduğunun ispatı aynı zamanda diğer bütün kitapların ve sayfalarında Allah'ın kelamı olduğunu ispat ediyor.Burada su denebilir;bir hristiyan incili kabul etmese bu bir insan kelamidir dese karşısına onların tenkit ettiği Kur'an'ı Kerim çıkıp diyorki O da Allah'ın kelamı,bir Musevi çıksa inanmıyorum Kur'an diyorki hayır kardeşim O da Allah'ın kelamı.Bu cümleleri bir müslüman da kurmuş olsa
Kur'an ona da diyor Bu imanın şartıdır hepsi Allah'ın kelamıdır.
İşte bütün karanlık noktalar Kur'an la aydınlanıyor.


Örnek olarak aklımıza gelen âlâ suresi son ayet ile fetih suresi son ayet verilebilir..




c. Bütün akıllar ve kalpler tabiriyle mukarrabin,muctehidin,Ebrar,evliya,asfiya diye tabir edilen zatların icma ve tasdikleri kast ediliyor...Kur'an'ın altı ciheti de nurludur.sağı,solu,üstü,altı,önü ve ardı..


Yine 25. Sözde denildiği gibi;
muhtelif bütün evliyânın risâlelerini ve meslekleri muhtelif bütün asfiyânın eserlerini icmâlen tazammun eden


ve cihat-ı sittesi parlak ve evhâm u şübehâtın zulümâtından musaffa ve nokta-yı istinadı, bilyakîn vahy-i semâvî ve kelâm-ı ezelî; ve hedefi ve gayesi, bilmüşâhede saadet-i ebediye; içi, bilbedahe hâlis hidâyet; üstü, bizzarûre envâr-ı îmân; altı, biilmelyakîn delil ve bürhân; sağı, bittecrübe teslim-i kalb ve vicdan; solu, biaynelyakîn teshir-i akıl ve iz’an; meyvesi, bihakkalyakîn Rahmet-i Rahmân ve dâr-ı cinân, makamı ve revâcı, bi’l-hadsi’s-sâdık makbûl-ü melek ve ins ü cân bir kitab-ı semâvîdir.




Buranın tafsilatını 25. Söz ile hem dem olan kardeşlerimize bırakıyoruz:)








d. Bu cümlede Kur'an'ın beşer sözü olmadigina işaret ediliyor.124 milyon evliya ve asfiya gibi ehli keşif ve ilhamca şaşmaz ve şaşırtmaz bir rehberdir. Evet Akli delillere bağlı olduğunun en büyük şahiti Risale-i Nur eserleridir.


Bilki Allah'tan başka ilah yoktur ayeti ile de muslumanlara tevhidi emrederken gayrimüslimleride tevhide davet ediyor..




not:konuyu düzenlerken silindi yeniden açtım kusura bakmayın.
 
Kur'an'ın takip ettiği konular olan ;

a tevhid,

b nübüvvet,

c haşir,

d adalet-ibadet bu kısmın kelimeleri olabilir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst