istişare etmek istiyorum kardeşlerim

erdem0406

New member
sevgili din kardeşlerim ben kendimce dini yaşamaya çalışan kusuru yaşımdan ve yaşamışlığımdan çok olan bir din kardeşinizim. kardeşlerim ben bir an evvel maruzatıma gelip canınızı sıkmak istemiyorum. . aranızda benimle aynı sorunları yaşayıp paylaşmış kardeşlerimiz olabilir ama ben az girdiğim için internete görmemişimdir. meselemin özü şu; ortada devletin ciddi bir bölümüne( herkesin yapamayacağı ve fazlasıyla şu an ülkede sorun olan bir meslek) ait mesleğin alım sınavı var. ve bu sınavın yazılı ve mülakat olmak üzere iki aşaması var. ben aciz bir kardeşiniz olarak bu sınava hazırlanıyorum. ama Rabbim içimi de biliyor ki zerre kadar dünyevi amaç gütmek istemiyorum. bu mesleği tamamen İslami amaçlara, islamdan uzak olan sistemin içine o sistemi dağıtmaya yönelik bir çark olarak girmeyi düşünüyorum. ama belirtttiğim gibi bu sınavın ikinci aşaması mülakat ve bu biraz aşikar deyişiyle torpil aşaması.. benim bana torpil yapacak çevrem var ama benim vicdanım rahat değil. zira bu sınava hiç çevresi olmayan dinini yaşamaya gayret eden yetim kardeşlerim, muhtaç kardeşlerim de giriyor. . ben bunların bir ömür hakkına girmek, her maaşımı aldığımda Allah'ım kimlerin hakkına girmişim diye düşünmek istemiyorum. diğer bir husus ise ve bana sorarsanız asıl önemli husus ise Allah'tan başka kimseye el açmak istemeyişim.. Zira Allah'tan başkasına el açmak bana sorarasanız günahların büyüklerinden. aklıma Hz. Yunus'un hikayesi ve benzeri hikayeler geliyor. aklım karışıyor.. işin tuhafı bu sınavlara bildiğiniz gibi bazı cemaatler el koymuş olup imanlı kardeşlerimiz başa gelsin istiyoruz deyip kendi bünyelerindeki kardeşlerimizi almaları. ve onlara bunun hak olduğu bahsini açtığımda bunun Hak olmadığı, benim oraya gitmesem başkalarının belki dini vecibelerini yerine getirmeyenlerin gideceği vs. cevapları veriliyor. hatta Hz. osman bunların diline pelesenk olmuş durumunda. bu konu da beni aydınlatacak kardeşlerime duacıyım. uzun oldu okuma zahmetinde bulunan kardeşlerime de şimdiden teşekkürler... Allah'ın selameti ve Rahmeti üzerimize olsun...
 

ASHAB-I BEDR

Well-known member
Öncelikle hoşgeldiniz kardeşim.Hassasiyetiniz yani sizi huzursuz eden o içinizden gelen melekut ses bana sorarsanız gerekli ve doğru cevabı vermiş.Ne olursa olsun.Hakkınızla bir yere gelmeniz daha uygundur.Siz gayret edin derim ve tevfik ALLAH'TAN..Çünkü;Allah (c.c) hakkı gözeteni gözetir ve hiç ummadığı yerlerden ona hayır kapıları açar.

Herşeye dünyalık gözüyle de bakmak anlamsız.Size bu haksızlığı yani torpille bi yerlere gelmeyi söyleyenlere Hz. Ömer (r.a)'ın hayatından örnekler sunun dilerseniz.Çünkü o büyük Allah dostu adaletin girizgahı olan o yüce insanın hayatında devletin mum ışığı bile çok değerli ve haktı.Herşeyiyle torpilden uzaktı ve oğlunu da bu yol üzerine hatta halkı da bu yönde idare ediyor onlara da örnek oluyordu.

Haklı gelinen heryer,her makam,her basamak Allah yolunda gayret olduğu için hele de İslam ile iman ile bütünleşmiş bir ictimai hayat ise cihattır.Cihat ne demekti? Gayret etmek..Allah yolunda gayret etmek..Hangi işimiz Allah'ın hükmü dışındaki..bir zerreden bir güneşe kadar herşey O'nun hakimiyetinde..Böyle haksız hukuksuz işlere şahsen girişmeyelim derim.Hem kimin haddine ki kişilerin imanını test etmek.Bunu yani kalplerdekini ancak Allah bilir.Hem de bu sınavlı işlerde milyonların hakkı girer.Siz gayretle çalışın.Gayret Bizden TEVFİK ALLAHTAN..yok olmadı ise bu gayretten bir netice hayırlısıdır dememiz gerek.Bu gibi karmaşa bir hal yaşayacağımıza vesvese veren yani şüpheli işlerle uğraşmaktansa doğru olanı Kitabullah ve Sunnetullah yolunda bulmak garantidir elhamdülillah..

Allah yar ve yardımcınız olsun..

Dua ile..
 

erdem0406

New member
çok teşekkürler.. ben de öyle olduğu kanaatindeydim.. ki çevrem de bana böyle kur'an ve hadisat ve iman ziyasını sunacak bir cümle gelmedi ..acizdim istişare edecek kimsem yoktu ... cümleleriniz çok kapı açtı Allah razı olsun... Allah Hak yolundan ayırmasın.. dua ile...
 

Huseyni

Müdavim
Zanla yani "dindar gelmezse dindar olmayan biri gelir" ihtimali ile torpil yapmanın caiz olduğuna dair ne ayet, ne hadis ne de ulemadan bir söz duymadım. Hatta böyle şeyler, İslama meyli olan kişileri de İslamdan soğutur kanaatindeyim. Herkes kendi işine bakmalı, Allahın işini de Allaha cc. bırakmalı. Allahın hükmüne teslimiyet olmayınca, herşeyi kendi düzeltmeye çalışıyor demekki insan, ki böyle yollları caiz görüyor. Sen adil, dürüst işini yapıp, o makamlara din kardeşini normal yollardan getiremesen de, Allah o makamlarda kafire de hizmet ettirmeye muktedirdir.

Ameller niyetlere göredir ancak bu meşru yollarda böyledir. Mesela fakirlere yardım edeyim diye banka soyarsan, niyetinden değil amelinden sorulursun..
 

erdem0406

New member
ben Allah'ın El Adl ismiyle bizim dünyalık işlerimize de tecelli ettiğini bilirim. zira gayri müslimlerin şu an ilerlemesi bunun kat'i delili. keşke biz de hak edeni hak ettiği yerlere getirsek. burada verdiğiniz cevaplar gerçekten içimi ferahlatıp kararımı kat'i bir şekilde şekillendirdi. bu site de daha önce umutsuzluğa her kapıldığımda bir makale vesilesiyle(ilahi bir hikmet ki umutsuzluğa kapıldığım konuyla ilgili makaleler yeni yazılmış olurdu hep) bu umutsuzluğum umudumla birleştiği gibi şu an da aynısı oldu.. Allah cümlemizden razı olsun, hayat derdini ahiret derdinin önüne geçirmesin inşaallah.. dualarınızı bekliyorum dua ile..
 

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Kıymetli Kardeşim

Mesajınızda iki husus dikkatimi çekti.

Birincisi eğer sizler gibi dinini yaşayanlar bu işde önde olmazlarsa dinini yaşamayanlar bu işe gelir meselesi ki, bu hususta bir çok kaide vardır. Kanuni Sultan Süleymanın bir sözü vardır, dinsiz adama devlet işi verilmez diye. Ama bundan ziyade islami ölçüde işin ehline verilmesi hususu vardır. Eğer her iki kişide bu işte ehilse nitekim sınavla olduğu için kazanan elbette ehiliyet kazanacağından dini hassasiyeti olanın tercihi elbette daha evladır.

İkinci husus ise torpil meselesi, bugün devlet işlerinde bazı işler sınavla olduğu gibi bazı işlerde sınav yapılmamakta bunun yerine tavsiye ile olmaktadır. Ama sizin durumunuzda hem sınav hemde mülakat var . Buradaki mülakatı torpil ile geçmek hak meselesini ortaya çıkaracaktır. Burada ehliyet meselesi daha ön plana çıkar.

Ama size yinede dini bütün bir müftü ile bu hususta fetva almanızı tavsiye ederim.
 
Üst