Sadeleştirmeyi savunanlar: "orjinali anlaşılmadığından okunmuyor"

Huseyni

Müdavim
Bir de şöyle diyenler var:

"Bazı kardeşlerimize Risale-i Nur'u anlatıyoruz. Merak edip okuması için verdiğimizde, anlamadığı için, çok az okuyup bırakıyor. Sadeleştirilmişte anlama sorunu olmadığından sorun olmuyor.."

gibi iddialar da var..
 

TaLHa

Nur-u Aynım
Yönetici
Peki kendileri madem Risale-i Nurları verecek kadar bu davanın farkındalar da anlamıyorum diyene yardımcı olacak kadar bu dava hakkında bilgileride mi yok?

Mesele iman hakikatlerini tebliğ etmek değil mi? Evet herkes bilbedaha evet diyecektir.

Bu hususu başka başlık altında izah etmiştik. Kısaca burada hatme verecek olursak. Risale-i Nur eserleri sadece akılları tatmin etmek için neşredilmemiştir. Hikmetlerinden sadece bir tanesidir anlamak. Ve insan sadece akıldan oluşan bir varlık değildir. Hem Risale-i Nurlar fenni ve tasavvufi ilimler gibi belirli bir basamak sırasına göre ilimleri neşretmemiştir. Hem herkes kabına göre su taşır. İşte bu hemler gösteriyor ki her an her zaman Risale-i Nurdaki meseleleri anlamak mümkün değildir lakin zikir ve ibadet meselesi ile insanın bütün manevi teçhizat ve cihazatlarının hisseleri de vardır.. Bütün bu hisseleri bırakıp bütün meseleleri sadece akıl ve anlamak ile kayıd altına almak Risale-i Nur eserlerinin mahiyetinin bilinmediğinden ve bilmediğinden iktibas ettiği bir gerçektir.

Hem her meselede ifade ettiğimiz gibi bu meselede de ifade edeceğim bu eserler islamın malıdır lakin hiçbir kimsenin bu eserler üstünde ne kalem oynatmaya ehliyeti var nede buna teşebbüs etme hakkı var. Hakkı ve hakikati anlatırken batıl olmamak gerekir. Kul hakkına girilmemeli. Müellifinin müsaadesi olmayan bir eserde kimse kendinde hak göremez. Görse günahkâr olur..
 

Livza

Well-known member
Orjinali anlasilmiyor diyenlerin sadelesmisinide okuyacagini sanmiyorum , zaten orjinaline kararli olup anlayacagim diye biraz caba sarfetse anlayacak yani bahanesi o anlamiyorum diyenlerin..Kararli olmazsan risaleler kendini sana acmiyor buda cok cazibe katiyor acikcasi..Sadelesmisini okumak ise yagsiz tuzsuz yemege benziyor,tat vermiyor, orjinal cumlelerin bozulmasi risalenin ozelligini kaybettirmis ben orjinali okumadan once sadelesmisi okusam kesinlikle okumaktan vazgecerim.. Bence orjinali anlasilmiyor diyenler anlamak icin ne kadar caba sarfettiklerine baksinlar o zaman anlayacaklar risaleler mi anlasilmiyo yoksa kendilerimi gayretsiz..
 
Üst