kalp tasfiyesi

pendüender

Well-known member
Dinle bu ney neler hikâyet ediyor
Ayrılıklardan nasıl şikâyet ediyor
......

Diye başlayan büyük eser mesnevi;nin aslında birçok kısmında hakim konudur ;

Mevlânâ’nın eserlerinde geçen ney, aslında “insan-ı kâmil”i temsil etmektedir. Sazlıktaki bir kamışın ney hâline gelene kadar geçirdiği devreler, insanın olgunlaşmasını, yani “nefsi tezkiye ve kalbi tasfiye” basamaklarını ifâde eder.

Ney başlangıçta kamış olarak bulunduğu sazlıktan ayrılmış ve bu ayrılık, onun nasıl acı acı feryadına sebep olmuşsa; ruhlar âleminden gelip balçıktan yaratılmış bedene, yani ten kafesine giren “kâmil insan”da da o rûhânî âleme hasret başlamıştır. Bu hasreti; riyâzât, murâkabe, tefekkür, ilâhî aşk ve çilelerle yoğrulan insan olgunlaşır, seviye bulur; nihâyet “kâmil” hâle gelir.(alıntı)
 

pendüender

Well-known member
,Estağfirullah,anladım kardeş, mesnevi okunması güzel ve son derece deruni bir eserdir,bir solukta başlanıp bitmeyecek kadar da engin bu nedenle size tavsiyem mesnevi yanında açıklamalı kaynaklara da yönelmenizdir,Mesnev-i Deryasından Ab-ı Hayat Katreleri bu konuda size yardımcı olacak bir kaynak olabilir..Selamet ile hayırlı geceler..
 

pendüender

Well-known member
Rabbim şifalar versin kardeşim, herşeyde bir hayır vardır tabiki okuyunuz..

Üst kısımda yardım konularındaki yazılarınıza da demin göz attım, insanın ölümü hatırlaması kulluk vazifelerini yerine daha bir aşkla getirmek için iyidir lakin sizin sürekli zihninizi meşgul ettiğinden bahsetmişsiniz ki bu da bir vesvesedir diğer kardeşlerimizin verdiği kaynaklarda umarım yardımcı olur size, Allaha emanet olunuz...
 
Son düzenleme:
Üst