2 sonuçtan 1 ile 2 arası

  1. #1
    Yeltegiyan çevrimdışı Elfidam
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Nov 2007
    Nereden Yer
    ş.urfa
    Mesajlar Mesajlar
    1.690
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 250 + 13322


    TATLI ve PASTALAR

    AYVA TATLISI





    Malzemeler ;3 adet büyük Ayva

    10 yemek kaşığı Şeker

    2 adet Elma

    ½ çay kaşığı Tarçın


    Ayvaları soyup ortadan ikiye bölerek çekirdek yuvalarını temizleyin. Fırına girebilecek kapaklı bir kaba dizin. Her yarım ayva için iki yemek kaşığı ve iki kaşık da fazladan olmak üzere sekiz kaşık toz şekeri üzerlerine gezdirin.

    Çok kısık ateşte pişmeye bırakın. Renk vermesi için çekirdekleri fırın kabına eklemeyi unutmayın. Diğer tarafta elmaları soyup rendeleyerek kalan iki kaşık şeker ve tarçınla karıştırın.

    Ateşten aldığınız ayvaların çekirdek yuvalarına rendelenmiş elmaları eşit olarak yerleştirin kendi suyu ile 160 derece ısıdaki fırına verin. Kendi suyu az gelirse yarım çay bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz. Elmalar ve ayvalar fırında iyice yumuşayınca çıkarın.

    SÜSLEMEK İÇİN

    Ceviz, Taze Kaymak

    Servis tabaklarına alın.

    .............................

    BEYAZ KURABİYE





    Malzemeler ; 1/2 Kg Mısır Nişastası

    1 paket Margarin

    1 adet Yumurta

    1 su bardağı Pudra Şekeri

    1 çay kaşığı Karbonat
    Yoğurma kabına nişasta, yumurta, eriyip ılınmış margarin, pudra şekeri ve karbonatı ilave edip, margarin donmadan çabuk ve seri şekilde yoğurun.

    Hamur gevşek ise biraz nişasta ilave edilebilir. Cevizden biraz büyük bezeler koparıp, yuvarlak küçük toplar halinde tepsiye dizin. Altı üstü bembeyaz iken kızartmadan fırından alın.

    ..................................



    ÇİKOLATALI PASTA



    Malzemeler ;1 adet hazir pasta Keki

    1 kase dondurulmuş Vişne

    1 su bardağı Portakal Suyu (taze yada konsantre)

    KREMASI İÇİN

    2 su bardağı Süt

    2 kahve fincanı Un

    1 paket Kakao

    1 Portakalın Rendesi

    1 paket Vanilya

    1 tatlı kaşığı Tereyağ

    SÜSLEMEK İÇİN

    Çikolata Parçaları, Hindistan Cevizi, Meyva Şekerlemeleri vs.


    Kremayı yapmak için süt, şeker, un ve kakaoyu karıştırarak pişirin. Koyulaşınca, portakal kabuğu rendesini, vanilyayı ve tereyağı ekleyin. Karıştırın.

    Diğer tarafta pasta kekinin alt ve üstünü ayrı ayrı portakal suyu ile
    ıslatın. Kremanın yarısını kalın bir tabaka halinde alt kısmın üzerine
    yayın.Üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişne taneleri yerleştirin.

    Islatılmış ikinci parçayı bunların üstüne kapatın. Kalan krema ile
    her tarafını kaplayın. Soğuduktan sonra süslemek için çikolata parçaları rendeleyip, hindistan cevizi serpebilir ya da zevkinize göre süsleyebilirsiniz.

    .........................

    SÜTLÜ GÜLLAÇ TATLISI





    Malzemeler ;6 yaprak güllaç

    200 gr Ceviziçi

    ½ Kg Toz Şeker

    1 Kg Süt

    Meyva Şekerlemesi yada Hindistan Cevizi

    Büyük ve yayvan bir tepsiye sütün yarısını koyarak el yakacak sıcaklığa kadar ısıtın. Ceviziçini fazla ufaltmadan dövüp, hazırlayın.

    Güllaç yaprağının bir tanesini ortadan ikiye bölün. Bu yarım güllacı tekrar ikiye katlayarak sıcak sütün içine batırıp yumuşamasını sağlayın. Sütten çıkararak tabağa alın. İkiye katlanmış
    ama çeyrek güllaç görünümündeki yaprağın geniş tarafına dövülmüş cevizden iki kaşık koyup sigara böreği gibi ama daha kalınca sarın. Hepsini aynı şekilde sararak cam tepsiye dizin.

    Kalan sütü kaynatıp şekerini koyun. Damak tadınıza göre şekerini azaltıp, artırabilirsiniz. Şeker sütün içinde eriyince sıcak sütü güllaç tepsisine yavaş yavaş dökün. Üzerine bir kapak kapatıp sütü iyice çekmesini bekleyin. Sütü çektikçe yeni süt ilave edin. Güllaçlar iyice sütlü olmalı.

    Üzerine isteğe göre meyva şekerlemesi ya da hindistan cevizi tozu ile süslenebilir. Hindistan cevizi beyaz güllacın üzerinde pek belli olmasa da çok hoş bir koku ve tad sağlar. Sütünü iyice çekip, doyma noktasına gelen güllaç tepsisini buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra tabaklara alarak servis yapın.



    ................................

    ELMALI KEK





    Malzemeler ;3 adet büyük Elma

    1 avuç dolusu irice dövülmüş ceviz

    1 Portakal Kabuğu Rendesi

    1 çay kaşığı Tarçın

    2 adet Yumurta

    1 ½ su bardağı toz şeker

    2 Su bardağı Un

    1 paket Kabartma Tozu

    Vanilya

    Kabı yağlamak için Sıvı Yağ

    Elmaların kabuğunu soyup fındık büyüklüğünde dilimleyin. Cevizleri dişe gelecek şekilde döverek ekleyin. Portakal kabuğu rendesini ve tarçını da ilave ederek karıştırın. Diğer tarafta üç yumurtayı şekerle iyice çırpın. Unu, kabartma tozunu,vanilyayı ekleyin.

    Elmaları bu karışımla birleştirip karıştırın. 20-25 cm. çapındaki kek kalıbını yağlayın, kek hamurunu kalıba dökün. Önceden ısıtılmış fırına verin. 15 dakika yani kek kabarana kadar 200 derecede; kek kabardıktan sonra 120 - 150 derecede 45 dakika kızartın. Bir bıçak yada en iyisi bir kürdan yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Soğuduktan sonra kalıbı ters çevirerek keki çıkarın.

    Artan keki hava almayan bir kapta bir kaç gün
    saklayabilirsiniz.

    .........................


    İRMİK HELVASI


    Malzemeler ;½ Kg iri boy İrmik

    4 bardak Su

    3 su bardağı Toz Şeker

    1 kahve fincanı Çam Fıstığı

    1 su bardağı Sıvı Yağ


    Şekerin yarısı ve 4 bardak su karıştırılarak kaynatılır.

    Diğer tarafta yağ kızdırılır, içine fıstıklar atılır, hafif pembeleşince, irmik konur. Hafif ateşte karıştırılarak kavrulur. Aniden bir tarafın kavrulmaması için sürekli karıştırılmaya dikkat edilir. İrmik ve fıstıklar yağı dışarı vermeye başladığında ve irmik kokusu duyulduğunda, kaynayan şekerli sudan içine bir kaşık dökülür. Cızırtı çıkarırsa pişmiş demektir.

    Helva ocaktan alınır ve şekerli kaynayan su üzerine dökülür. İyice karıştıtılır ve tekrar ateşe konur. Suyunu çekene kadar pişirilir.

    Tencerenin kapağı açılır ve kalan şeker üzerine dökülür ve karıştırılır. Soğuyana kadar 3-4 kez açılır ve karıştırılır.

    Şekerin yarısının sonradan konulması, helvanın tane tane olmasını sağlar.

    ...........................


    MEYVA SALATASI



    Malzemeler ;2 şer adet elma, portakal, muz, armut, kiwi (hepsinin bulunması şart değil, 2-3 çins meyva yeterli)

    1 su bardağı konsantre şeftali yada kayısı suyu

    1 yemek kaşığı tozşeker

    1/2 çay bardağı limon suyu
    Kişi başına yarımşar adet olmak üzere evde bulunan mevsim meyvalarını soyarak fındık büyüklüğünde doğrayın. Yani dört kişi için iki elma, iki portakal, iki muz vs... Hepsini yarım çay bardağı limon suyu içinde karıştırın. Üzerine bir kaşık toz şeker eklediğiniz su bardağı dolusu konsantre kayısı yada şeftali suyunu gezdirin. Buzdolabında bir saat kadar bekletin. Ayaklı kaselere bölerek servis yapın.

    Servis yaparken üzerine isteğe bağlı dövülmüş ceviz ve/veya fındık ekleyebilirsiniz.

    ............................


    KOLAY PROFITEROL





    Malzemeler ;2 paket bebe Büsküvisi

    3-4 adet Elma

    200 gr çekilmiş Fındık

    1 paket kakaolu Puding

    Hindistan Cevizi

    2 su bardağı Su

    Elmaları rendeleyin. Rendenin içine fındıkları ve küçük küçük kırdığınız buskuvileri katıp iyice yoğurun. Daha sonra dilediğiniz büyüklükte toplar yaparak servis tabağına diziniz.

    2 bardak su ile pudingi hzırlayın. Yaptığınız topların üzerine heryeri kaplayacak şekilde yaptığınız pudingi dökün. Son olarak en üste Hindistan Cevizlerini serpin.


    ...............................


    REVANİ


    Malzemeler

    6 kahve fincanı Toz Şeker

    4 kahve fincanı Yoğurt

    7 kahve fincanı Un

    4 adet Yumurta

    1 kahve fincanı İrmik

    1 kahve fincanı Sıvı Yağ

    1 Kabartma Tozu (ya da karbonat)

    20 kadar ağartılmış badem

    1 fiske tuz

    ŞURUBU İÇİN

    5 su bardağı Toz Şeker

    5 su bardağı Su

    2-3 damla Limon Suyu;


    Yapılışı ; Önce şekerle suyu kaynatıp kestirme kıvamına gelince 2-3 damla limonsuyu damlatarak ateşten alıp soğumaya bırakın.

    Diğer tarafta yumurtaları şeker ve yoğurt ile çırpıp, geri kalan malzemeyi ekleyin. Kek kıvamında bir hamur elde edin.

    Yağlanmış tepsiye dökerek 180-200º Cda önceden ısıtılmış fırında kızartın. Fırından çıkarınca revani fazla soğumadan şerbetini döküp, çekmesini bekleyin. Biraz soğuyunca dilimleyerek servis yapın. Üzerine hindistan cevizi serpebilirsiniz.

    Bu gibi tatlılarda pişen madde sıcak, şurup soğuk olmalıdır. Eğer pişen madde soğuk ise, o zaman şurubu sıcak dökülmelidir.

    .............................




    ŞAM TATLISI





    Malzemeler ;4 su bardağı İrmik

    1 su bardağı Tahin

    1 su bardağı Yoğurt

    1 paket Kabartma Tozu

    1 su bardağı Toz Şeker

    ŞURUP İÇİN

    3 su bardağı Toz Şeker

    3 su bardağı Su

    2 yemek kaşığı Limon Suyu

    1 yemek kaşığı Yer Fıstığı

    Yoğurt, tahin, şeker, irmik çırpılır. 2 saat dinlendirilir. Kabartma tozu eklenir. 30 cm çapında bir tepsi yağlanır, İçine hamur dökülür. 1 yemek kaşığı tahin sürülür. Yer fıstıkları üzerine konur. Orta ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

    Şeker, su, limon suyu ile karıştırılarak şurup kaynatılır.

    Tatlı fırından çıkarıldıktan sonra sıcak iken, soğutulmuş şurup üstüne dökülür.

    Hamur akıcı değil ise yoğurt ilave edilip yeniden çırpılmalıdır.

    ...........................


    TAVUK GÖĞSÜ





    Malzemeler ;4 su bardağı Süt

    Haşlanmış yarım Tavuğun yalnızca Göğüs Eti

    1 kahve fincanı Pirinç Unu

    1 kahve fincanı Nişasta

    1 su bardağı Toz Şeker

    1 fiske tuz


    Haşlanmış yarım tavuğun göğüs etleri didiklenir. Suyla yıkanıp sıkılır. Suyun içine bir müddet (1-2 saat) bırakılır. Arada bir suyu sıkılıp tekrar bırakılır.

    4 bardak süt kaynatılır. Tavuk etleri kaynamakta olan sütün içine atılırak tahta kaşıkla eze eze pişirmeye devam edilir. Ateşten alınıp, bir kenara konur.

    Topaklanmaması için su ile ezilmiş pirinç unu ve nişasta karışımına, sütten bir kaç kaşık alınarak iyice sulandırılır. Sonra hepsi birden bekleyen süt, tavuk karışımına ilave edilir.

    Hepsinin üstüne şeker ialve edilir. Dibinin tutmaması için devemlı karıştırılır. Bir müddet sonra sakız gibi olunca ateşten indirilir.


    Üzerine arzuya göre pekçok şey konabilir. Gülsuyu veya Tarçın, ince kıyılmış Antep Fıstığı, Kıyılmış Fındık, Hindistan Cevizi Tozu.

    ............................


    VİŞNELİ TATLI





    Malzemeler ;2 paket bebe bisküvisi

    2 paket vanilyalı puding

    3,5 bardak vişneli meyva suyu

    3 bardak Süt

    1 kase dondurulmuş vişne.

    Bir paket vanilyalı pudingi 3 bardak sütle pişirin. Geniş bir cam kaba bebe bisküvilerinin yarısını dizin. Pudingi üzerine yayın..

    Üzerine bir kat daha bebe bisküvisi dizin. Bisküvilerin üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişneleri bolca yerleştirin. Kalan pudingi 3,5 bardak vişne suyu ile pişirin. Kaptaki vişnelerin üzerine yayın.

    Buzdolabında bir iki saat bekletin. İyice soğuduktan sonra servis yapın.

    Bu ölçülerde yapılan tatlı oldukça fazla kişiye yetecek miktarda olduğu için daha az kişi için yapılmak istendiğinde ölçülerin yarısını kullanmak iyi olur.

    ......................


    ZERDE


    Malzemeler ;1 .ay bardağı kırıksız iyi cins Pirinç

    2 su bardağı Toz Şeker

    1 yemek kaşığı Nişasta

    5 su bardağı Su

    1 tutam Safran (çay kaşığının ucunda)

    1 tutam Zerdeçal

    SÜSLEMEK İÇİN

    Fındık, Fıstık, Kuş Üzümü, Nar Tanesi, Tarçın Tozu, Ağartılmış Badem
    5 bardak suyun içine pirinç konur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Şeker katılıp, kaynatmaya devam edilir.

    Evvelce suda ıslatılıp, eritilmiş safran, zerdeçal (safran bulunamazsa sadece zerdeçal) haşlanan pirincin üstüne dökülür. Kaynamaya bırakılır.

    Kaynamakta olan karışıma suda ezilmiş nişasta ilave edilir. Kaynatmaya devam edilir.

    Pişmesi biten zerde servis kaselerine alınır. Üzeri süs bölümünde verilenlerden arzu edilenlerle süslenir.



    Zerdenin fazla koyu olmaması gerekir. Suyunu ve nişastasının ayarını iyi tutturmak gerekir. Safran'ın da fazla kullanılmaması lazımdır.

    Arzuya göre üzerine gülsuyu da konabilir.

    Benzer Konular
    pastalar
    pastalar PORTAKALLI PASTA Malzemeler : Keki için : 4 adet yumurta (sarıları ve beyazları ayrılmış) 1.5 su bardağı şeker 2 adet portakal (kabukları rendelen
    pastalar
    pastalar PORTAKALLI VE DAMLA ÇİKOLATALI KÖSTEBEK PASTA Malzemeler : Keki için : 4 adet yumurta 4 kahve fincan şeker 4 kahve fincan un
    pastalar
    pastalar FRAMBUAZLI PASTA Malzemeler : Pandispanyası (keki) için : 4 adet yumurta 11 çorba kaşığı şeker 11 çorba kaşığı un
    pastalar
    pastalar KAHVE KREMALI ÇİLEKLİ PASTA Büyütmek İçin Buraya Tıklayınız. Orjinal Resim 800x600 ve 136KB. Dir
    pastalar
    pastalar Malzemeler : Pandispanyası için : 4 adet yumurta 4 kahve fincanı şeker 3.5 kahve fincanı un 1/2 paket kabartma tozu
    Yazar : Risale Forum
    iLmİN MeKAnI mEdReSELeR;
    a$KıN mEkaNı MeKAnSıZLıkTıR....

  2. #2
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Dec 2006
    Mesajlar Mesajlar
    2.166
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 440 + 30028


    Cevap: TATLI ve PASTALAR

    of of biri yapsada iftarda yesek
    Yazar : Risale Forum
    El-Vehhab ismine sığındım… Avuçlarımda bir damla gözyaşıyla kapındayım…


Facebook Yorumları

Facebook Giriş

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Sosyal İmleme

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222