3 sonuçtan 1 ile 3 arası

  1. #1
    NuruAhsen çevrimdışı Sonsuz Temâşâ
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Aug 2008
    Nereden Yer
    Şehr-i Hüzün
    Mesajlar Mesajlar
    8.727
    Blog Blog Girişleri
    1
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 2262 + 186520


    Thumbs up Yemek Sözlüğü

    Yemek Sözlüğü

    Alaca soymak --> Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmasına denir.

    Aperatif --> Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan yiyeceklerdir.

    Aroma --> Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.

    Bağlamak --> Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir.

    Barsama --> Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.

    Benmari --> Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.

    Boca Etmek --> Bir kerede hepsini dökmek.

    Buket Garni --> Birbirine bağlanmış defne yaprağı, maydonoz, kekik.

    Çentmek --> Sebze yada meyvaları bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.

    Çeşni --> Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir.

    Demlemek --> Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması.

    Fiske --> Baş parmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.

    Flambe --> İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.

    Fondan --> Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.

    Füme --> Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması.

    Gato --> Pastaların pandispanyasına verilen addır.

    Göz göz olmak --> Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir.

    Gratine Etmek --> Genellikle gratine edilecek yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serpilerek fırın
    ızgarasında kızartılması işlemidir.

    Harç --> Kullanılan Gereçlerin doğranarak karıştırılması.

    Islatmak --> Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.

    Jelatin --> Toz yada tabaka halinde satılan bir kıvam verici.
    Karanfilli Soğan :Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır.

    Kef --> Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük.

    Konkase Domates --> Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır.

    Közlemek --> Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi.

    Krim --> Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.

    Kuzu Gömleği --> Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı.

    Labne --> Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacılıkta kullanılır.

    Lapa --> Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli.

    Marinat --> Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.

    Meyane (Beyaz) --> Eşit miktarlada un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir.

    Meyane (Kahverengi) --> Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması sağlanır.

    Nektarin --> Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve.

    Özemek --> Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak.

    Pastörize --> Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi.

    Pembeleştirmek --> Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.

    Plaki --> Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü.

    Poşe Etmek --> Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.

    Silkme --> Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek.

    Soğan (Piyaz) --> Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir. Kesilmiş yüzü altta kalacak şekilde kesme tahtasına konur. Birbirine paralel çok ince dilimler halinde kesilir..

    Sote Etmek --> Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri.

    Tavuk Ütüleme --> Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi.

    Terbiye Etmek --> Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak; veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi Gereçleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.

    Tuzlama --> Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek.

    Yedirmek --> Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek karışımının sağlanması


    Benzer Konular
    Yaslanarak yemek yemek caiz midir; tıbbi sakıncaları var mıdır?
    Yaslanarak yemek yemek caiz midir; tıbbi sakıncaları var mıdır? Yaslanarak yemek yemek caiz midir; tıbbi sakıncaları var mıdır? Hz. Peygamber (a.s.m)?in yemek yerken oturuşu hakkında değişik rivayetler vardır. Ebû Cuhayfe (r.a) Resulullah 'ı
    Ölünün evinde yemek yemek doğru mudur? Eğer yanlış veya sakıncası varsa, nedir?
    Ölünün evinde yemek yemek doğru mudur? Eğer yanlış veya sakıncası varsa, nedir? Ölünün evinde yemek yemek doğru mudur? Eğer yanlış veya sakıncası varsa, nedir? Hadislerde veyahut da başka bir yerde bu konuyla ilgili bir mevzuat var mıdır? Devami...
    Aşırı sıcak ve soğuk yemek mekruh mudur? Yemek haram olur mu?
    Aşırı sıcak ve soğuk yemek mekruh mudur? Yemek haram olur mu? Aşırı sıcak ve soğuk yemek mekruh mudur? Yemek haram olur mu? Aşırı sıcak veya soğuk yemek yemenin veya içmenin mekruh olduğunu duydum;. Bunun ne kadar doğruluk payı vardır? Bun
    Kâsede yemek yemek beyni etkiliyor
    Kâsede yemek yemek beyni etkiliyor Kâsede yemek yemek beyni etkiliyor Yapılan araştırmalara göre kasede yenilen yemeğin tadı hiçbir şeyde yok.İnsanlar kasede yedikleri yemeği,tabakta yediğine oranla daha leziz bu
    Aynı sofrada yemek yemek aile olmanın göstergesi
    Aynı sofrada yemek yemek aile olmanın göstergesi Aynı sofrada yemek yemek aile olmanın göstergesi Yazar ve Psikiyatrist Mustafa Ulusoy'un Gönül dergisine verdiği Evlilik röportajı Devami...
    Yazar : Risale Forum
    Müslümanlar Dik Durun! Karşınızda Leşler Var!
    Salih Mirzabeyoğlu

  2. #2
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Oct 2011
    Nereden Yer
    İstanbul
    Mesajlar Mesajlar
    416
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 67 + 1637


    Cevap: Yemek Sözlüğü

    Allah razı olsun Ahsen Abla... çok farklı kelimeler var gerçekten
    Yazar : Risale Forum
    вιz мυнαввєт ƒє∂αιℓєяιуιz, нυѕυмєтє ναктιмιz уσктυя...
    ѕαι∂ ηυяѕι





    Refika-i Hayatım:043::gül:



  3. #3
    memluk çevrimdışı Hatim Sorumlusu
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Feb 2009
    Nereden Yer
    biryerde sabit kalmıyorumki her yerden
    Mesajlar Mesajlar
    6.192
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 1451 + 115882


    Cevap: Yemek Sözlüğü

    ahsen ablanda daha ne kelimeler var ona göre kocalara koce değil gonca denirdi daha sonraları kararsız kaldı acep memluk dediği gibi kocatanmıydı diye
    Yazar : Risale Forum
    İnsanın Cenab-ı Haktan hiçbir hakkı talep etmeye hakkı yoktur.
    Bilâkis dâima şükretmeye medyundur. Çünkü, mülk Onundur, insan Onun memluküdür.
    Eğer Mâlik-i Mülke memlûk isen, Onun mülkü senindir, gör.

    Bizi düşmanın attığı taş değil
    Dostun attığı gül yaralar


Facebook Yorumları

Facebook Giriş

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Sosyal İmleme

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222