1 sonuçtan 1 ile 1 arası

  1. #1
    Huseyni çevrimdışı Müdavim
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Nereden Yer
    Ankara
    Mesajlar Mesajlar
    12.051
    Blog Blog Girişleri
    39
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 50 + 210278

    Yeryüzü sofrasından: Acur



    Ülkemizde daha çok Batı ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde yetiştirilen acur, değeri her geçen gün daha iyi anlaşılan sebze türlerinden birisidir. Yeşilli beyazlı rengi ve kendine has tadı ile oldukça sevilen acur, birçok yararıyla birlikte sofralarımızı şenlendirmeye devam etmektedir. Acur, doğrudan tüketilebileceği gibi çekirdekleri çıkarılarak balla karıştırıldıktan sonra da yenebilen ve bu haliyle oldukça leziz olan bir sebzedir. Besleyici bir gıda türü olarak tanımlanabilecek olan acur, başlı başına yemek şeklinde de pişirilebilir ve bol su içeriği ile vücudun su dengesini sağlama konusunda olumlu etkilerini gösterebilir. Ayrıca günümüzde bazı yörelerde fenalık geçiren kişilere acur koklatıldığı ise ek bir bilgi olarak verilebilir. Tüm bunların yanı sıra acurun faydaları nelerdir sorusuna da enfes tadı ile bu sebzenin en bilinen yararları üzerinden örneklendirme yapılabilir.


    Acurun Faydaları Nelerdir?

    Acurun faydalarını öğrenmek isteyen ve dolma, turşu ya da salatalık olarak hazırlanabilen bu lezzetli sebzeyi tüketmesi halinde ne gibi yararlarını görebileceğini merak edenlere acurun en önemli faydalarından söz edilebilir. Buna göre kabakgiller ailesinin en değerli üyelerinden olan acur,



    • Vücuda serinlik verir.
    • Hazmı kolaylaştırıcı etki gösterir.
    • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
    • Böbrek taşlarını düşürme konusunda etkilidir.
    • Susuzluğun giderilmesini sağlar.
    • Daha uzun süre tok kalınmasına imkan verir.
    • Vücudu genel anlamda rahatlatır.
    • Sindirim sisteminin çok daha etkili şekilde çalışmasını sağlar.
    • Vücuda zindelik ve enerji verir.
    • Hurma ile birlikte tüketildiğinde kilo aldırıcı özellik gösterebilir.
    • Sarılık hastalığında destekleyici tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir.
    • Kanı temizleyici etki gösterir.
    • Böbreklerde meydana gelen ağrıları giderir.
    • Sıcak yaz günlerinde harareti keser.
    • Yaprakları kullanılarak köpek ısırıklarında yaralı bölgeye sarılabilir.
    • İçerdiği birçok vitamin ile vitamin eksikliğine iyi gelir.



    Acur ile İlgili Ek Bilgiler


    Bazen dümdüz bir şekilde bazen de adeta bir yay görüntüsünde yetişebilen acur, ortalama 1 metre uzunluğa sahip olması ile bilinir. Beyaza çalan yeşil renkli kabuğu, hafif tüylü dokusu ve uzunlamasına çizgileri ile acur, ülkemizde birçok farklı şekilde tüketilebilmektedir. Türkiye’de evlerde genellikle turşusu yapılarak tüketilen acur ayrıca taze olarak da yenebilmektedir. Birçok ev hanımının merak ettiği acur turşunun tarifi ise aşağıdaki ölçülere uyulması halinde kolaylıkla hazırlanabilmektedir.


    Sağlık İçin Acur Turşusu Tarifi

    Malzemeler


    • 2 kilogram taze acur
    • 1 avuç kadar sarımsak
    • 1 su bardağı sirke
    • 1 avuç nohut
    • 1 adet taze limon
    • 1 çay bardağı kadar kaya tuzu


    Yapılışı

    Acurlar ilk olarak güzelce yıkanır ve baş kısımları kesilerek temizlenir. Temiz bir iğne alınır ve acurların çevresine birkaç adet delik açılır. Daha sonra ayrı bir kap içerisine 1 çay bardağı kaya tuzu atılarak ılık su ile tamamen eriyinceye kadar karıştırılır. Bir avuç sarımsak alınır ve kabukları soyulur. Daha sonra 1 taze limon da ince ince dilimlenerek kenarda bekletilir. Bir iğne yardımı ile delinmiş olan acurlar, temiz bir cam kavanoz içerisine araları olabildiğince boşluksuz olacak şekilde yerleştirilir. Yerleştirilen acurların üzerine nohut, sarımsak ve 1 su bardağı ölçüsünde sirke eklenir. En üst kısma da dilimlenen limon parçaları yerleştirilir ve kavanoz daha önceden hazırlanmış olan kaya tuzlu su karışımı ile ağzına kadar doldurulur. Ağzı kapatılmadan önce tuzunun tadı kontrol edilir ve yeterli oranda tuzlu olduğu düşünülüyorsa kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Hazırlanan acur turşusu, 3-4 gün kadar oda sıcaklığında bekletilir ve sonrasında güneş görmeyen ve serin bir odada beklemeye alınır. Minimum 7 gün bekletildikten sonra kavanozun ağzı açılarak acur turşusunun tadına bakılır. Yeterli kıvama gelmemesi halinde bekleme süresi 10 güne çıkarılır ve sonrasında acur turşusu kullanıma hazır hale gelir.


    Acur Zararlı mı?


    Acurun faydalarını öğrenen pek çok kişi taze hali ile olduğu kadar turşu halinde de fazlasıyla sevilen bu sebzenin herhangi bir yan etkisinin olup olmadığını da merak etmektedir. Bu nedenle acur zararlı mı diyenlere nadiren de olsa özellikle mide problemleri ile mücadele eden kişilerde acurun bazı yan etkilere neden olabileceğinden söz edilebilir. Mide öz suyu konusunda olumsuz anlamda etki edebilecek olan acur, bu nedenle mide sorunları yaşayan kişilerde dikkatli tüketim gerektirmektedir. Acurun mide ile alakalı herhangi bir soruna neden olmaması için farklı ve tatlı meyveler, bal, zencefil ya da hurma ile tüketimi de önerilebilmektedir.

    Alıntıdır..


    Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Siteyi kullananlar kullanım koşullarını okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri bilinçli, doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.

    Benzer Konular
    Yeryüzü sofrasından: Avokado
    Yeryüzü sofrasından: Avokado Avokadonun faydalarının yanı sıra çekirdeği, yaprakları ve yağı da oldukça yararlıdır. Taze olarak yiyebileceğiniz avokadoyu dil
    Yeryüzü sofrasından: At Kestanesi
    Yeryüzü sofrasından: At Kestanesi At kestanesi Balkan yarımadasında çoğunlukla yetişen yuvarlak tepeli bir ağaç türüdür. Bol ışıklı alanlarda yetişen at kestane
    Yeryüzü sofrasından: Arpa
    Yeryüzü sofrasından: Arpa Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Fakat değişik gün uzunluklarına da uyabilir. Tahıllar içerisinde en çok kardeşlenen bitkilerdendir. Olağan durumda 5 - 8 kardeş verir. Bi
    Yeryüzü sofrasından: Armut
    Yeryüzü sofrasından: Armut https://www.faydalarizararlari.com/wp-content/uploads/2014/11/armutun-faydalari.jpg Ülkemizde de yetişmekte olan armutun birçok çeşidi vardır. Armut her ne kadar neredeyse her mevsim bulunabilen bir meyve olsa da ge
    Yeryüzü sofrasından: Akçaağaç
    Yeryüzü sofrasından: Akçaağaç Akçaağaç, Sapindaceae familyasının Acer cinsinden ağaç ve ağaççıkların ortak adı. Çoğunlukla kışın yaprağını döken ağaç ve ağaççık halinde odunsu bitkilerdir. Uzun saplı yapraklar basit, loplu veya tüysüdür. Yaprakla
    Yazar : Risale Forum
    Konu Huseyni tarafından (24-12-2017 Saat 11:56 ) değiştirilmiştir.

    Halbuki, en ziyade hasta sensin.
    Sen, evvel kendine tabib ara, şifa bul;
    sonra başkasının şifasına çalış.

    ........

Facebook Yorumları

Facebook Giriş

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Sosyal İmleme

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222