1 sonuçtan 1 ile 1 arası

  1. #1
    Huseyni çevrimdışı Müdavim
    Üyelik Tarihi Üyelik tarihi
    Oct 2007
    Nereden Yer
    Ankara
    Mesajlar Mesajlar
    12.052
    Blog Blog Girişleri
    39
    Tecrube  Tecrübe Puanı: 50 + 210288

    Yeryüzü sofrasından: Alıç



    Biz yaz bitti diye üzüledururken doğa, her zaman olduğu gibi tüm güzelliğiyle bize bir şeyler anlatmaya, sonbaharın değerini göstermeye çalışıyor aslında.
    Biz çileğin, kirazın gidişine üzülürken o bize ayvayı, bal kabağını veriyor. Bu kadarla da kalmıyor, pek bilmediğimiz ama tanır tanımaz çok seveceğimiz bitkiler de sunuyor önümüze. İşte alıç da onlardan biri.

    Yemişen ya da akdiken olarak da bilinen bu bitki, meyveleriyle etrafa şifa dağıtıyor, bırakın tadını sadece faydaları için bile yenmesi gerekenler arasında başı çekiyor.
    Bize de sözü daha fazla uzatmadan onu tanımak, faydalarını bilmek, nerede bulacağımızı ve nasıl tüketeceğimizi öğrenip bir an önce ona kavuşmak düşüyor.

    Yemişen de derler: Alıç nedir?

    Alıç ya da halk arasında bilinen bir diğer adıyla yemişen, gülgiller familyasından bir bitki. Dikenli bir bitki olması nedeniyle akdiken olarak da anılıyor. Meyveleri ise türünden türüne değişiklik gösteriyor ve kırmızı-sarı renkler arasında tonlara sahip oluyor.

    Görünüş olarak muşmulaya benzediği için kimi bölgelerde ekşi muşmula da denen bu bitkinin meyvelerinin tadı nasıl derseniz, tatlı ama hafif buruk bir lezzette.
    Dünyada en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da olduğu görülen alıç, ülkemizde ise daha çok kayalık yerlerde, derelere bakan yamaçlarda, çalılıklar içinde ve dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişiyor. Özellikle Sivas ve yöresinde oldukça rağbet görüyor.


    Yiyeceğiz de ne olacak derseniz: Alıç bitkisinin faydaları


    • Alıç, güçlü antioksidan özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını korumada oldukça aktif görev alıyor.
    • Ani kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan vücudu koruyor.
    • Kalp üzerindeki etkileri saymakla bitmeyen alıç, aynı zamanda kalp ritminin düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor, göğüs ağrılarına engel oluyor.
    • Damarlardaki kan akışının düzenini korumada etkili olduğu için dolaşım sistemine fayda sağlıyor.
    • Kan akışında sağladığı bu düzen sayesinde yüksek tansiyon sorununu en aza indiriyor.
    • Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında etki göstererek stres ve uykusuzluk sorunlarının aşılmasında oldukça etkili oluyor.
    • Yine antioksidan özelliği sayesinde alıç, vücutta idrar söktürücü etki yaratıyor. Bu sayede idrar yolları ile ilgili rahatsızlıkların önüne geçiyor.
    • Kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde beynin çalışmasını da sağlıklı hale getiriyor ve bu sayede hafızayı güçlendiriyor.
    • Alıç meyvesinin içinde bulunan tanenler, ishale karşı hızlıca iyileştirici etkiler gösteriyor.
    • Yukarıda bahsettiğimiz ve meyvenin buruk bir tada sahip olmasına neden olan bu tanenler aynı zamanda midenin de düzenli çalışmasını destekliyor ve hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere son veriyor.



    Bunca faydasından yararlanmak lazım ama: Alıç nerelerde bulunur?

    Alıç hem çiçekleri hem de meyvesi kullanılan bir bitki olduğu için çeşitli yerlerde karşınıza çıkabilir. Öncelikle, nisan ayından hazirana kadar olan sürede onun taze ya da kurutulmuş çiçeklerini aktarlardan kolayca temin edebilir, yörenizde bolca yetişen bir bitkiyse pazar tezgahlarında bile bu çiçeklerle karşılaşabilirsiniz.

    Eylül-ekim aylarında tezgahlara çıkan meyvesini ise yine yaşadığınız yerdeki pazarlarda sıkça görebilirsiniz. Türünden türüne değiştiği için kırmızı ile sarı arası renk tonlarına sahip olduğundan bu dönemde pazarlarda gezerken gözünüzü dört açmanızı ve alıcı görünce kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

    Tezgahlarda kilogram ile satılabildiği gibi ipe dizilmiş halde askılarda da karşınıza çıkabilir, bizden söylemesi.


    Alıç meyvesinin kurutulmuş halini ise yine güvendiğiniz aktarlardan temin edebilirsiniz.



    Hadi aldık nasıl tüketeceğiz, alıç nasıl kullanılır?


    Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor.

    Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek tüm yıl sofralarından eksik etmeyenlerin sayısı da hiç az değil.


    Bunu da öğrenmeden olmaz: Alıç bitkisinin zararları

    Alıç bitkisinin düzenli kullanımından doğacak kesin bir zarar söz konusu olmazken kalp ve damar rahatsızlığı olanların alıç tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor. Çünkü faydalarında da saydığımız gibi alıç, kalp üzerinde çok etkili bir bitki. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadığı sürece kalbiyle ilgili sıkıntılı olanların dikkatli olmasında fayda var.

    Aynı şekilde hamilelik döneminde olan kadınların da tüketmeden önce mutlaka doktorlarına başvurması gerekiyor elbette.
    Unutmayın, her şeyin fazlası zarar.

    [Linkleri Görebilmek için Üye olmanız Gerekmektedir.Üye olmak için Tıklayınız.]

    Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Siteyi kullananlar kullanım koşullarını okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri bilinçli, doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.


    Benzer Konular
    Yeryüzü sofrasından: Akçaağaç
    Yeryüzü sofrasından: Akçaağaç Akçaağaç, Sapindaceae familyasının Acer cinsinden ağaç ve ağaççıkların ortak adı. Çoğunlukla kışın yaprağını döken ağaç ve ağaççık halinde odunsu bitkilerdir. Uzun saplı yapraklar basit, loplu veya tüysüdür. Yaprakla
    Yeryüzü sofrasından: Ardıç
    Yeryüzü sofrasından: Ardıç https://www.tohum.gen.tr/images/ardic-tohumu.jpg İÇİNDEKİLER: »Terpen »Acı madde »Tanen »Reçine Pektin »Pentosane »İnosit »Karınca asidi »Asedik asit »Kalsiyum
    Yeryüzü sofrasından: Akasya
    Yeryüzü sofrasından: Akasya İÇİNDEKİLER: »Asparagin »Balmumu »Uçan yağ »Robinin »Alkoloidler »Tanen YAN TESİRİ: Yapraklan fazla miktarda alınırsa zehirlenme yapabilir. ŞİFAS
    Yeryüzü sofrasından: Acur
    Yeryüzü sofrasından: Acur https://www.faydalari.com/wp-content/uploads/2017/07/acurun-faydalari-728x410.jpg Ülkemizde daha çok Batı ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde yetiştirilen acur, değeri her geçen gün daha iyi anlaşılan sebze türlerind
    Yeryüzü sofrasından: Adaçayı
    Yeryüzü sofrasından: Adaçayı Adaçayı 70-80 santimlik ağaçlarda yetişir ve genelde ılıman iklimleri sever. Ülkemizde İzmir taraflarında yetişir. Don olaylarının sık yaşandığı bölgelerde ve soğuk i
    Yazar : Risale Forum
    Konu Huseyni tarafından (23-12-2017 Saat 22:39 ) değiştirilmiştir.

    Halbuki, en ziyade hasta sensin.
    Sen, evvel kendine tabib ara, şifa bul;
    sonra başkasının şifasına çalış.

    ........

Facebook Yorumları

Facebook Giriş

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Sosyal İmleme

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222